chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gemeente zonder gemeentehuis: digitale dienstverlening dicht bij burger en ondernemer

  donderdag, 9 september 2021

  De Vlaamse Regering maakt 35 miljoen euro vrij voor het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis. Hiermee ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantvriendelijker te maken. Lokale besturen kunnen vanaf 20 september 2021 subsidiedossiers indienen voor innovatieve concepten.

  Naar het gemeentehuis trekken als dat geen meerwaarde biedt? Neen, burgers en ondernemers verkiezen een gemeente die de klok rond online bereikbaar is. Waar ze met een klik op de muis hun dossier inkijken en transacties uitvoeren. Waar ze een persoonlijk gesprek voeren via videochat. Zonder verplaatsing, zonder tijdverlies, zonder gedoe. Maar waar ze altijd welkom zijn op het gemeentehuis wanneer ze dat wensen.

  Dat is in een notendop de burgergerichte visie van de gemeente van de toekomst waar de Vlaamse regering naar streeft onder de vlag ‘Gemeente zonder gemeentehuis’.

  7 oproepen

  Er is een totaalbudget van 35 miljoen euro beschikbaar, met dank aan het relanceplan Vlaamse Veerkracht.

  Via 7 oproepen gespreid over het komende jaar kunnen steden en gemeenten digitaliseringsprojecten indienen rond de thema’s innovatieve dienstverlening, digitale democratie en werkplek van de toekomst.

  De 1ste oproep (20 september - 12 november 2021) staat open voor innovatieve concepten.

  Met het oog op een maximale impact worden lokale besturen uitgenodigd om maximaal gezamenlijk voorstellen in te dienen, met aandacht voor kennisdeling, hergebruik van bestaande componenten en schaalbaarheid. Op die manier kunnen nieuwe projecten makkelijker uitgerold worden in andere gemeenten.

  Het project Gemeente zonder gemeentehuis is opgezet binnen het Agentschap Binnenlands Bestuur. Het programmateam voorziet in uitgebreide ondersteuning en begeleiding van de lokale besturen. Digitaal Vlaanderen levert hierbij een waardevolle bijdrage; hun diensten en producten zoals de digitale bouwstenen en de OSLO-standaarden kunnen een sleutelrol spelen bij het digitaliseren van de steden en gemeenten. 

  Meer info op de website: gzg.vlaanderen.be.