chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gezocht: jouw sportieve buitenidee

  dinsdag, 8 januari 2019
  Icoontje campagnebeeld Gouden Sprinkhaan

  Hoe kunnen we mensen meer laten bewegen, én tegelijk hun natuurbeleving vergroten? Dat is de vraag die het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in 2019 wil beantwoorden. Het ANB kijkt daarvoor uit naar jouw inspiratie. Heb jij een leuk idee? Doe mee aan de innovatiewedstrijd De Gouden Sprinkhaan en misschien wordt jouw project wel realiteit!

  Heb jij een vernieuwend idee over natuur en bewegen? Klein of groot, schrijf al je ideeën neer en stuur ze voor 8 februari 2019 in.

  Het Agentschap voor Natuur en Bos kijkt uit naar de ideeën van alle Vlaamse ambtenaren. Elk idee krijgt een score aan de hand van het innovatiekompas. 

  'Het innovatiekompas is een tool waarmee we de verschillende ideeën scoren', zegt beleidsmedewerker Toon Luypaert van het ANB. 'Zo kijken we onder andere naar de mate waarin een idee bijdraagt aan de strategische doelstellingen van het ANB, of het innovatief is, of het nadelig is voor de natuur enzovoort. Op basis van de plus- en minpunten ontstaat er een ranking en kunnen we de meest interessante ideeën selecteren.'

  Het vervolg

  Mag je door naar de volgende ronde, dan word je uitgenodigd op het innovatie-bootcamp op dinsdag 12 maart. Je wordt er begeleid om je idee in een echte business case te gieten. Ben je niet geselecteerd, dan krijg je nog steeds feedback over je idee.

  Eind maart pitchen de finalisten hun case rechtstreeks aan de directieraad van het ANB. De winnende projecten - maximaal twee - worden vanaf mei effectief uitgevoerd. Is jouw idee bij de winnaars, dan krijg je bovendien een fijne belevingservaring in de natuur cadeau. Voel je al inspiratie opborrelen? Waag je kans, en veel succes!

  Alle info en het online formulier om je idee in te dienen vind je op goudensprinkhaan.natuurenbos.be.

  Wat is een goed idee?

  1. Het moet uiteraard iets te maken hebben met natuur en bewegen.
  2. Je benoemt een specifieke nood waar jouw idee een oplossing voor biedt.
  3. Het idee moet uitvoerbaar zijn in maximaal 6 maanden.
  4. Pluspunten zijn er te verdienen als het idee:
   • bijdraagt tot de biodiversiteit in Vlaanderen
   • de beleving van de natuur verhoogt
   • de waarde van de natuur zichtbaar maakt voor de maatschappij

  De gouden sprinkhaan bestaat ook echt

  Een gouden sprinkhaan (Foto: Vildaphoto - Yves Adams) Foto: Vildaphoto - Yves Adams

  De gouden sprinkhaan (chrysochraon dispar) is een veldsprinkhanensoort waarvan de mannetjes een totaal anders uitzicht hebben dan de vrouwtjes. De mannetjes zijn groen met een gouden glans. Ze hebben een puntig uitgerokken achterlijf. De vrouwtjes zijn meestal lichtbruin, maar af en toe komen paarse dieren ook voor. Ze hebben korte vleugels. De soort komt vooral voor in vochtig grasland en werd pas na de tweede wereldoorlog in ons land ontdekt