chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Het Facilitair Bedrijf neemt beheer vastgoed Vlaamse overheid tegen 2024 over

  maandag, 23 december 2019

  De Vlaamse Regering keurde op 20 december 2019 de inkanteling van het vastgoed van de Vlaamse overheid naar Het Facilitair Bedrijf definitief goed. Een concrete actie uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan waarmee ze de CO2-uitstoot van de gebouwen van de Vlaamse overheid met 40% in 2030 wil reduceren tegenover 2015.

  Focus op kerntaken

  Heel wat entiteiten leverden de voorbije jaren mooie inspanningen rond energiebesparing in hun kantoorgebouwen. De Vlaamse overheid gaat nu nog een stapje verder en pakt de versnippering van gebouwen verder aan. Ze verkleint zo de ecologische voetafdruk.

  Het Facilitair Bedrijf zal daarom in een eerste fase het vastgoedbeheer van de kantoorgebouwen overnemen. Ben je een betrokken entiteit? Dan ontzorgt Het Facilitair Bedrijf je om de klimaatdoelstellingen rond energieverbruik en CO2-uitstoot van je gebouwen te bereiken.

  De voorbereiding en uitvoering van bouwprojecten of herhuisvestingsprojecten, vastgoedoptimalisatie, rapporteren over de vastgoedportefeuille, contractbeheer van vastgoed, … ze nemen het van je over. Uiteraard doen ze dat niet zomaar en houden ze rekening met de behoeften van elke betrokken entiteit.

  Ook de bijhorende taken, inclusief personeel en budget worden, in onderling overleg met de betrokken entiteit, gefaseerd overgenomen. Zowel op het vlak van facilitair als van technisch beheer. Als entiteit kan je je zo focussen op je kerntaken.

  Een goede en aangename werkomgeving voor alle medewerkers

  Alle diensten van de Vlaamse overheid een kwalitatieve huisvesting aanbieden. En alle medewerkers een goede en aangename werkomgeving bezorgen. Ook dat is het doel van de inkanteling. En laat huisvesting nu net een kerntaak van Het Facilitair Bedrijf zijn.

  Gefaseerde aanpak

  De inkanteling van het vastgoed dient tegen 1 mei 2024 volledig te zijn uitgevoerd. Elke entiteit die deel uitmaakt van de scope, zal door Het Facilitair Bedrijf tijdens het traject betrokken worden. Als entiteit draag je bij aan een vlotte overheveling door tijdig de nodige informatie aan te leveren.

  Er zal in 3 fases gewerkt worden: 

  • 1

   Inventarisatie – februari 2020

   Het Facilitair Bedrijf vraagt informatie op bij de entiteiten over de gebouwen die ze nu beheren.

  • 2

   Opstellen masterplan – mei 2020

   Plan voor gefaseerde inkanteling met aandacht voor de behoeften van elke entiteit. Men zal hierbij maximaal rekening houden met de vastgoedstrategie van de Vlaamse overheid.

  • 3
   Het masterplan werd op 10 juli 2020 goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Dit is meteen de start voor de inkanteling van het vastgoedbeheer van de gebouwen.

  Nog vragen?