chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Het Facilitair Bedrijf ondertekent het Circular and Fair ICT-Pact

  donderdag, 17 juni 2021

  Op 14 juni werd het Circular and Fair ICT-Pact (CFIT) gelanceerd. Het Facilitair Bedrijf, dat binnen de Vlaamse overheid instaat voor het realiseren van de ICT-raamovereenkomsten, is de eerste aankooporganisatie die het Pact heeft getekend.

  Met het ICT-Pact willen beleidsmakers en aankooporganisaties tonen dat er een groeiende vraag is naar circulaire en faire ICT-producten. Dat stimuleert producenten om die transitie daadwerkelijk te maken. Samen versnellen ze zo de ontwikkeling van duurzame laptops en smartphones.

  De ondertekenaars van het Pact engageren zich om ICT-producten op een vergelijkbare manier duurzaam aan te kopen. Enerzijds gaan ze kennis en goede praktijken uitwisselen over duurzaam en eerlijk aankopen, anderzijds gaan ze hun gezamenlijke koopkracht gebruiken om hun positie ten aanzien van de ICT-producenten te versterken.

  Kennisuitwisseling

  De overheden die nu hebben getekend, ondersteunen de aankooporganisaties in hun land door zogenoemde “buyer groups” op te zetten. Hierin komen publieke en private aankooporganisaties van ICT-producten bij elkaar, zoals overheden en onderwijsinstellingen.

  Via die buyer groups leren de aankopers van elkaars ervaringen, wisselen ze goede voorbeelden uit en bepalen ze samen een marktstrategie om zo duurzaam en eerlijk mogelijk aan te kopen.

  Internationale samenwerking

  Het internationale ICT-Pact verbindt de buyer groups met elkaar, zodat ook op internationaal niveau kennis wordt uitgewisseld. Door het opstellen van internationale werkgroepen kunnen de aankooporganisaties samen de best werkende, circulaire en eerlijke aankoopcriteria opstellen.

  Daarnaast kunnen de aankooporganisaties zo beter de dialoog aangaan met de ICT-industrie. Op dit moment is die dialoog onevenwichtig, want de aankooporganisaties zijn over het algemeen veel kleiner dan de internationale ICT-bedrijven. Door aankooporganisaties op internationaal niveau te laten samenwerken, worden zij een evenwichtigere gesprekspartner voor de ICT-bedrijven.

  Door het Pact te ondertekenen gaat Het Facilitair Bedrijf een engagement aan en legt het met zijn koopkracht heel wat gewicht in de schaal om de ICT-markt te verduurzamen. Andere aanbestedende overheden en aankooporganisaties die Het Facilitair Bedrijf willen vervoegen, kunnen voor alle info terecht op https://circularandfairictpact.com/.