chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Hoe thuiswerken in tijden van corona?

  vrijdag, 30 oktober 2020

  Thuiswerken is momenteel de norm. Maar hoe pak je dit aan en waar moet je op letten?

  • 1

   Registreer je thuiswerken of andere afwezigheid door corona

   Vanaf 1 november moet je je werktijd in Vlimpers registreren afgestemd op de coronamaatregelen.

   Goed om weten: je kunt dit ook aanvragen via Vlimpers Mobiel, de mobiele website waarop je kunt aanmelden via je smartphone of tablet.

   Er zijn 4 mogelijke coronasituaties:

   1. Je werkt van thuis
    Je registreert ‘telewerken-geen quarantaine’ in Vlimpers. Je hebt voortaan geen goedkeuring nodig van je leidinggevende.
   2. Je werkt van thuis en zit in quarantaine door een (mogelijke) coronabesmetting.
    Je registreert ‘telewerken-in quarantaine’ in Vlimpers. Je hebt voortaan geen goedkeuring nodig van je leidinggevende. Verwittig je leidinggevende en maak de nodige werkafspraken met het oog op maximaal thuiswerk en/of een aangepast takenpakket.
   3. Je bent thuis beschikbaar voor het werk zonder opdracht
    Na overleg met je leidinggevende of een gemachtigde kan beslist worden dat je geen andere taken opneemt. Je blijft wel beschikbaar voor het werk en je leidinggevende registreert dit in Vlimpers.
   4. Je zit in quarantaine en komt niet in aanmerking voor thuiswerk
    Je verwittigt je leidinggevende en je houdt je beschikbaar. Je leidinggevende registreert dit in Vlimpers.

   Lees meer op de webpagina ‘Werktijdregeling tijdens corona’.

  • 2

   Bespreek je bereik- en beschikbaarheid binnen je team

   • Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt met je collega’s. Zij moeten weten wanneer je bereikbaar en beschikbaar bent. Vul dus zeker je Outlook-agenda goed in.
   • Je hebt wellicht vooral digitale overlegmomenten. Een goede voorbereiding voor een vlot verloop kan helpen. Tips daarvoor vind je op de webpagina ‘Digitaal samenwerken zonder stress’
   • Het kan zijn dat je je werk anders moet invullen dan normaal. Op de webpagina ‘Duurzaam aan de slag blijven in coronatijden' vind je concrete handvaten.
  • 3

   Organiseer je thuissituatie

   Je mag thuiswerk combineren met de opvang van je kinderen. Contacteer hiervoor je leidinggevenden en maak hierover transparante afspraken, vanuit vertrouwen en flexibiliteit.

  • 4

   Stel de verlenging van je NMBS-abonnement uit

   Je hoeft je NMBS-abonnement (al dan niet gecombineerd met De Lijn of MIVB) niet (meteen) te verlengen als het abonnement afloopt. Verplaats je je toch (sporadisch) naar het werk, dan kun je best een ticket aankopen en terugvorderen via het Vlimpers-contactformulier (en niet via Orafin).

   Je vordert dit terug via Vlimpers omdat de kosten meteen correct terugbetaald worden (met loonkredieten) en aan het einde van het kalenderjaar wordt dit ook correct vermeld op je fiscale fiche.

   Goed om weten:

   • De terugvorderingsprocedure is vereenvoudigd. Vanaf nu bezorg je enkel nog een digitale kopie van het ticket of betaalbewijs. Het formulier ‘schuldvordering’ is dus niet meer nodig.
   • Vervalt je MOBIB-kaart? Dan vraag je via het Vlimpers-contactformulier een attest voor een nieuwe kaart aan op het moment dat je opnieuw je MOBIB-kaart wilt gebruiken. Vermeld zeker het traject (van ... naar ... in combinatie met ...) bij je aanvraag.