chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Hoge Gezondheidsraad en Taskforce Vaccinatie houden vast aan 2 dosissen voor een betere bescherming tegen de varianten (23 februari 2021)

  dinsdag, 23 februari 2021

  De Franse Haute Autorité de Santé (HAS) adviseert om mensen die al een COVID-19-besmetting doormaakten, slechts 1 dosis van een mRNA-vaccin (Pfizer of Modena) te geven. Ze baseerden zich daarvoor op het argument dat mensen die genezen zijn van Covid-19 tijdens hun infectie een immuungeheugen hadden ontwikkeld. Eén enkele dosis van het vaccin zou dan volstaan als booster. Dankzij deze aanpak kunnen een groot aantal vaccins worden uitgespaard, wat met de huidige beperkte leveringen een groot voordeel zou zijn. 

  De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) onderzocht de relevantie, mogelijke voordelen en haalbaarheid van een dergelijke aanpak in ons land. De HGR is van mening dat het niet aangewezen is om iets te wijzigen aan haar aanbevelingen. Niet iedereen bouwt immuniteit op na een besmetting met COVID-19 en het is onzeker hoe lang men na de infectie beschermd is tegen een nieuwe besmetting. De HGR kan geen conclusies trekken over de effectiviteit van de bescherming tegen COVID-19-varianten. Daarnaast stellen zich nog een aantal praktische en operationele problemen. 

  De Taskforce Vaccinatie maakte op basis van het advies van de HGR een afweging tussen de voor- en nadelen van de Franse aanpak. Ze besloot dat het huidige vaccinatieschema, met toediening van 2 vaccins moet worden gehandhaafd. Op die manier wordt een betere resistentie tegen varianten opgebouwd.