chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Hoogsensitiviteit op de werkvloer: zo ga je ermee om

  woensdag, 23 mei 2018
  Hoogsensitiviteit_op_de_werkvloer_Illustratie_door_Simon_Spruyt

  Hoogsensitieve werknemers zijn extra gevoelig voor prikkels en geluiden op de werkvloer. Daardoor ervaren ze vaak meer stress. An Rummens, psycholoog bij de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB), geeft 5 tips om het risico op overprikkeling en stressreacties te verminderen.

  De manier waarop je informatie en prikkels uit je omgeving oppikt en verwerkt, maakt je al dan niet hoogsensitief. Een hoogsensitief persoon (hsp’er) heeft geen filter, waardoor alles bij hem of haar binnenkomt. Bovendien verwerken hsp’ers alles diepgaander. 5 tips om de overprikkeling te verminderen.

  Tip 1: Recupereer voldoende

  Neem voor en na prikkelmomenten tijd om te recupereren. Dat geldt voor iedereen, maar hoogsensitieve personen hebben meer tijd nodig.

  Tip 2: Ken je grenzen

  Leer je eigen grenzen kennen en geef die ook aan. Praat met collega’s en leidinggevenden vanuit je eigen behoeften.

  Tip 3: Focus op het positieve

  Niet alleen het negatieve zindert langer na bij hoogsensitieve personen, ook het positieve. Focus daarom zoveel mogelijk op het positieve. Train jezelf in vaardigheden zoals optimisme en dankbaarheid. Het zijn belangrijke ingrediënten van veerkracht.

  Tip 4: Ken je talenten

  Probeer je talenten zoveel mogelijk in je job te benutten. De diepgaande verwerking maakt hsp’ers gevoeliger voor zingeving. Inzetten op talent draagt bij tot die zingeving.

  Tip 5: Positieve werksfeer

  Een positieve werksfeer en gevoel van rechtvaardigheid zijn belangrijk. Een hoogsensitieve medewerker is contextgevoelig. Zoek dus op tijd ander werk wanneer de context niet ondersteunend is.

   

  Na de Zin-ja!sessies werd een netwerk opgericht om hoogsensitieve medewerkers bij elkaar te brengen en van elkaar te leren over werkgerelateerde thema’s, zoals communicatie, grenzen, open kantoor en talent. 'Die sessies worden begeleid en blijven wetenschappelijk gefundeerd', zegt An Rummens van de GDPB. 'Het is de bedoeling om deze stressgevoelige groep veerkrachtig te maken en het talent van hoogsensitieve werknemers meer tot hun recht te laten komen.'

  Meer info over het netwerk zal volgen op Vlaanderen Intern.

   

  Tekst: Melanie De Vrieze