chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Integriteit is het juiste doen als niemand het ziet

  woensdag, 25 april 2018

  Integriteit is essentieel in onze job. Bij de Vlaamse overheid zijn er 12 contactpersonen integriteit die een professionaliseringstraject achter de rug hebben. Ze zijn op zoek naar nieuwe collega’s om hun netwerk van contactpersonen te versterken en vertellen waarom integriteit zo belangrijk is.

  Het interview

  Birgit

  Wat is integriteit?

  Julie De Bruyne (Departement Financiën en Begroting): Integriteit roept veel associaties op. Mensen denken aan ethisch handelen, integer handelen, het juiste doen, de best mogelijke beslissing nemen.

  Birgit Kelchtermans (Zorg en Gezondheid): Integriteit is het juiste doen als niemand het ziet. Niet alleen omdat er andere ogen op gericht zijn of omdat er een regel is die zegt dat het moet of niet mag.

  Ronny Herzeel (Agentschap Innoveren & Ondernemen): Integriteit is geen zwart-wit verhaal, maar een verhaal met heel veel grijs. Juist handelen is niet altijd even gemakkelijk, maar wel belangrijk.

  Diane Waumans (VRT): Voor mij is integriteit een levenshouding, een ideaal waar je naar kan streven, maar dat niet voor 100% bereikbaar is.

  Wat vind je moeilijk?

  Birgit: Dat er collega’s zijn die niet stilstaan bij wat integriteit inhoudt of dat je sommige leidinggevenden moeilijk meekrijgt. Maar dat zijn er gelukkig niet veel. Soms frustreert het mij dat ambtenaren heel erg geviseerd worden. Alsof het buiten de overheid zoveel beter is.

  Ronny: Het is altijd een wikken en wegen. Op zo’n moment is het erg goed dat je eens bij iemand anders kan kijken hoe hij of zij het zou aanpakken.

  Julie: De negatieve connotatie die eraan vasthangt. door integriteitsschandalen die aandacht trekken in de media. Hierdoor zijn mensen terughoudender om na te denken over integriteit en belandt integriteit soms wat in de taboesfeer. Als je het ter sprake brengt, voelen mensen zich soms geviseerd. Vaak willen mensen ook dat je aangeeft wat fout is en wat juist is om te doen, maar zo simpel is dat niet en die verwachting weerleggen is dat ook niet. Terwijl de bespreekbaarheid erg belangrijk is.

  Diane: Dat er meestal niet één duidelijke oplossing voor een integriteitsvraagstuk bestaat. Soms is er zelfs geen enkele goede oplossing, wat erg frustrerend kan zijn.

  Waarom zou je anderen aanraden in dit traject te stappen?

  Birgit: De steun die je van anderen krijgt doet ontzettend veel deugd. Je merkt dat je tegen dezelfde dingen aanloopt, maar tegelijkertijd leer je ook hoe anderen het aanpakken.

  Ronny: Het is een verrijking van je taakinvulling. Je leert je sterke en minder sterke punten kennen en je leert de dingen op een andere manier te bekijken.

  Julie: Je leert zoveel bij: over integriteit, jezelf en wat je rol kan zijn als CPI, maar ook bepaalde competenties: hoe geef je een integriteitsbeleid vorm, de do’s en dont’s, hoe de instrumenten te benutten die er zijn.

  Diane: Om het eilandgevoel te doorbreken. Je medecursisten  zorgen steevast voor inspiratie. En hoe groter die groep hoe boeiender het wordt.

  Wat vind je spannend aan integriteit?

  Birgit: Als je je werk op een integere manier doet, krijg je fiere ambtenaren. Dat vind ik een spannende uitdaging.

  Ronny: De interactie... Tussen mensen, maar ook tussen waarden: algemeen belang versus privébelang, integer versus niet-integer…  Je krijgt bijvoorbeeld vragen voorgeschoteld waarbij het algemeen belang dikwijls maar een beetje in het gedrang komt, doordat privébelang komt opduiken. Dan is het een kwestie van mensen te overtuigen om voor het algemeen belang te kiezen.

  Julie: Aan integer handelen gaat meestal toch een denkproces vooraf waarbij je enkele opties overweegt maar wat je overweegt en hoe je die afweging maakt vind ik heel interessant. Ik hoop dat er in iedereen iets integers zit dat je gewoon kan triggeren. Maar dat is niet altijd zo. Dat maakt het interessant.

  Diane: Met mensen over integriteit spreken. Het lijkt een zwaar onderwerp, maar au fond praten mensen er wel graag over. En vaak levert dat ook voor mij nieuwe inzichten op.

  Ben jij de contactpersoon integriteit die mee instapt in het professionaliseringstraject?

  Oproep integriteitsco¨^ordinatoren

  Integriteit is essentieel in onze job. Bij de Vlaamse overheid zijn er 12 contactpersonen integriteit die een professionaliseringstraject achter de rug hebben. Ze zijn op zoek naar nieuwe collega’s om hun netwerk van contactpersonen te versterken en vertellen waarom integriteit zo belangrijk is.

  Alle contactpersonen integriteit van de Vlaamse overheid worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan het professionaliseringstraject dat start op 15 juni.

  Contacteer ons

  Vlaamse overheid

  Kristien Verbraeken
  integriteitscoördinator

  integriteit@vlaanderen.be