chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie 2022

  woensdag, 20 april 2022

  Op dinsdag 17 mei is het de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Vind jij een inclusieve werkvloer binnen de Vlaamse overheid waar iedereen zich goed voelt ook belangrijk? Wil je je blik op seksuele oriëntatie en genderidentiteit verruimen? Neem een kijkje op deze webpagina. 

  Wat is IDAHOT?

  Regenboogvlag aan Ferrarisgebouw

  Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien is deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Gelijke rechten voor holebi, transgender en intersekse personen lijken ondertussen misschien vanzelfsprekend, maar toch is er nog vaak sprake van discriminatie en onbegrip.

  Wist je dat België (en dus ook Vlaanderen) al jarenlang tweede staat op de ‘Rainbow index’ van ILGA, de Europese koepel van holebi-organisaties? Die rangschikking is gebaseerd op de mate waarin landen rekening houden met de LGBTQI-rechten in hun rechts- en beleidsvoering.

  De Vlaamse overheid zet in op het welbevinden van LGBTQI+-personen en het wegwerken van drempels waar zij mee geconfronteerd worden. Zo werkt de Vlaamse overheid als werkgever ook aan een werkomgeving waar iedereen zich thuis kan voelen. Tijdens de IDAHOT-week zetten we dit extra in de kijker.

  IDAHOT-week

  Het personeelsnetwerk Overuit en de dienst Diversiteitsbeleid organiseren een aantal activiteiten en acties in het kader van IDAHOT:

  Houd deze week ook je ogen open voor regenboogvlaggen. Net als vele steden en gemeenten hangt ook de Vlaamse overheid deze vlaggen uit als steun voor verdraagzaamheid en een open werkcultuur.

  Draag (digitaal) je steentje bij

  Als personeelslid kan je je steentje ook digitaal bijdragen en tonen dat je bijdraagt aan een inclusieve werkomgeving. Wat kan je doen?

  Het zijn kleine acties die je zelf kan ondernemen, ze hebben ook een belangrijke signaalfunctie. Samen tonen we dat inclusie en diversiteit werkt.

  Genderkoek

  De genderkoek: figuurlijke weergave van de genderidentiteit, het biologische geslacht, de genderexpressie en de seksuele oriëntatie

  Wat is het verschil tussen gender en geslacht? Wat zijn dan weer genderidentiteit en genderexpressie? Het is niet altijd even gemakkelijk. De genderkoek is een handige manier om de verschillende begrippen als gender en geslacht overzichtelijk weer te geven. De genderkoek omvat 4 componenten: geboortegeslacht, genderidentiteit, genderexpressie en aantrekking. Tussen deze componenten zijn alle combinaties mogelijk én evenwaardig.

  Meer informatie over de begrippen en de genderkoek vind je op de webpagina over begrippen rond gender- en seksuele diversiteit van de Vlaamse overheid of op de webpagina’s van Paars en Çavaria.

  Afbeelding genderkoek: “Bron: çavaria, model gebaseerd op ‘The Genderbread Person v3’ (www.itspronouncedmetrosexual.com).

  Meer informatie

  Ben je op zoek naar meer informatie over IDAHOT of over hoe we binnen de Vlaamse overheid samen kunnen werken aan een LGBTI-inclusieve werkvloer? Raadpleeg dan de onderstaande webpagina’s.

  Personeelsnetwerk Overuit

  Wil je deel uitmaken van het personeelsnetwerk Overuit of meer te weten komen over de thematiek? Sluit je dan aan bij Overuit. Het netwerk bestaat voor LGBTQI+ collega’s, maar ook voor alle bondgenoten en geïnteresseerden binnen de Vlaamse overheid. Iedereen is welkom! Op regelmatige basis organiseren we acties en events. Je kan ook steeds lid worden van de gesloten Overuit-Facebookgroep.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Dienst Diversiteitsbeleid
  Havenlaan 88, bus 33
  1000 Brussel
  overuit@vlaanderen.be