chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  ISO 50001-certificaat voor alle grote kantoorgebouwen van Het Facilitair Bedrijf

  vrijdag, 3 mei 2019
  energie efficientie

  Op 15 april 2019 hernieuwde Het Facilitair Bedrijf niet alleen haar ISO 50001-certificaat voor haar energiemanagement, maar breidde het agentschap de scope ook nog eens met de helft uit. Vier kantoren mogen voor het eerst het ISO 50001-certificaat aan de muur hangen: Herman Teirlinck-, Conscience-, Arenberg- en Ferrarisgebouw.

  Het Martelaarsplein 7 en 19, Ellips-, Anna Bijns- Virginie Loveling-, Dirk Bouts-, Jacob Van Maerlant- en Hendrik van Veldekegebouw waren in 2017 al gecertificeerd. Vanaf 15 april zijn dus al onze grote administratieve gebouwen officieel meegenomen in een voortdurend verbeterend energiemanagement.

  We zetten hier als enige centrale overheid met een ISO 50001-certificaat in de Benelux een Huzarenstukje neer, zeker als ook de omvang van de gebouwen in scope meegerekend wordt.

  Niet alleen de bruikbare vloeroppervlakte van alle gebouwen samen, maar ook de energiebesparingen jaar zijn weer imposant. Met alle ISO 50001-gebouwen samen hebben we 22,5% op het primaire energieverbruik per werkplek bespaard ten opzichte van vorig jaar. Deze mooie cijfers hebben we voornamelijk te danken aan de grote renovatie in het Conciencegebouw (-40,5%) en het verlaten van het Boudewijn en het Phoenixgebouw om samen met nog een aantal andere gebouwen naar het Bijna- Energieneutrale Herman Teirlinckgebouw te verhuizen. De volledige verhuisbeweging naar het Herman Teirlinckgebouw bracht het primaire energieverbruik zelfs met 74% naar beneden. Verder zorgde een maatregelenpakket in het Anna Bijnsgebouw voor verdere grote besparingen (-8,5%). 

  Voor het Martelaarsplein is een energiemasterplan lopende. Het Arenberg-, Ferraris- en Ellipsgebouw zullen in 2023 verhuizen naar een circulair uiterst energiezuinig (E15) kantoor aan Brussel Noord, we verwachten zeker in 2024 een daling van energieverbruiken. In onze andere gebouwen zullen we verder bouwen aan een doorgedreven energiemanagement met innovatieve oplossingen.

  We vieren dus niet alleen ons certificaat vandaag, maar vooral ook de blik op een duurzame toekomst!