chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Kantoor2023: eerste circulaire betonstort in de Benelux

  woensdag, 16 juni 2021

  Vrijdag 11 juni vond de eerste circulaire betonstort in de Benelux plaats. En dit wel op de werf van Kantoor2023! Het oude beton van de WTC zal – na een heel proces om er hoogwaardige en duurzaam gerecycleerd granulaat van te maken - opnieuw gebruikt worden voor ons nieuw kantoorgebouw. Een kleine delegatie van Het Facilitair Bedrijf was hierbij aanwezig. Administrateur-generaal Frank Geets mocht zijn hand letterlijk vuilmaken: zijn handafdruk werd vereeuwigd in het circulair beton.

  Circulariteit was één van de vereisten die wij stelden in dit project. Het hele gebouw is een toonbeeld van circulariteit. Voor het nieuwe beton werd maar liefs 30.000 ton puin verzameld, gesorteerd, verbrijzeld en omgevormd naar circulair en C2C-gecertificeerd beton.

  Meer dan circulair beton

  Niet alleen het beton wordt geüpcycled, in totaal wordt 95 % van de materialen van de oude WTC-torens behouden, hergebruikt of gerecycleerd. Zo werd 65 % van de bestaande torens behouden in de ondergrondse verdiepingen, de funderingen en de circulatiekernen. Meer dan 1.000 ton aan materialen krijgt een nieuw leven elders. Wat niet behouden of hergebruikt kan worden, vindt zijn weg in recyclage. Verder zullen de meeste nieuwe materialen (95 % van de materialen gebruikt in ons nieuw kantoorgebouw) C2C-gecertificeerd zijn of een gelijkwaardig label hebben.