chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Kantoor2023 wordt het Marie-Elisabeth Belpairegebouw

  donderdag, 7 oktober 2021

  Het is zover! De naam van het nieuwe kantoorgebouw is bekend: Marie-Elisabeth Belpairegebouw. Het was minister-president Jan Jambon die vandaag de naam bekendmaakte tijdens de symbolische eerstesteenlegging. Meer dan 700 collega’s dienden hun suggestie in, waaruit de naam uiteindelijk gekozen werd. 

  Symbolische eerstesteenlegging 

  Tijdens de symbolische eerstesteenlegging assisteerde de minister-president bij de montage van de eerste schuine kolom. De schuine kolommen zijn belangrijke structurele elementen van het gebouw. Ze zullen zichtbaar zijn in de inkom, het onthaal en het multifunctionele deel van de restaurantruimte.
  Met dit gebouw legt Het Facilitair Bedrijf de lat op vlak van circulariteit hoog. Dit betekent dat het bestaande gebouw (de oude WTC 1 en WTC 2 torens) maximaal benut wordt. 95% van de materialen van de bestaande constructie worden ter plaatse behouden, gerecupereerd of gerecycleerd en meer dan 30 nieuwe materiaaltypes zijn circulair gecertificeerd. De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen zijn behouden, wat wel werd afgebroken krijgt een nieuw leven. Het nieuwe gebouw zal voor 65 % bestaan uit ter plaatse hergebruikte of gerecycleerde materialen. 

  Over Belpaire 

  Marie-Elisabeth Belpaire (1853-1948) was een van de invloedrijkste vrouwen in Vlaanderen aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

  Ze vervulde een voortrekkersrol in de ontwikkeling van degelijke opleidingen voor meisjes en stichtte verschillende scholen in Antwerpen waar in het Nederlands werd onderwezen. Zo kregen meisjes opleidingskansen voor hoger onderwijs buiten de traditionele onderwijs- en zorgberoepen.

  In 1887 debuteerde Marie-Elisabeth Belpaire als auteur met een Vlaamse bundel kortverhalen. Ze schreef daarnaast ook proza, poëzie en memoires. Uiteindelijk groeide ze uit tot een grote naam binnen de Vlaamse literatuur en stond in 1900 mee aan de wieg van het literair-culturele tijdschrift Dietsche Warande en Belfort.

  Enkele sfeerbeelden