chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Keer veilig en duurzaam terug naar de werkplek

  maandag, 31 mei 2021

  Sinds 9 juni 2021 kun je na een lange periode van verplicht thuiswerk weer meer naar kantoor komen. De Vlaamse overheid kiest daarbij voor veilige én duurzame aanpak.

  Veilig en duurzaam

  Binnenkort schakelen heel wat bedrijven, en ook de Vlaamse overheid, over van verplicht naar aanbevolen thuiswerk. Meer mensen nemen dan opnieuw het openbaar vervoer om naar het werk te gaan. Maak je je zorgen over die drukkere momenten? Deze tips kunnen je zeker helpen.

  Twee collega's overleggen in zithoek met tafel

  De komende weken komen heel wat medewerkers van de Vlaamse overheid geleidelijk terug naar kantoor. Ook na de zomer blijven heel wat medewerkers werken op kantoor gecombineerd met thuiswerk.

  De Vlaamse overheid moedigt je aan om bij de terugkeer naar de werkvloer te kiezen voor de formule voor woon-werkverkeer die het beste bij je persoonlijke situatie past. Hieronder vind je een volledig overzicht.

  Met de fiets

  Pendel je het liefst met de (elektrische) fiets of speedpedelec? Dan ontvang je binnen de diensten van de Vlaamse overheid een fietsvergoeding van 0,21 euro per kilometer. Lees op de webpagina ‘Woon-werkverkeer: (elektrische) fiets’ hoe je dit aanvraagt.

  Met het openbaar vervoer

  Geef je de voorkeur aan het openbaar vervoer? Kies dan voor de voordeligste en duurzaamste optie, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Houd hierbij rekening met je aantal verplaatsingen en eventuele afwezigheden zoals jaarlijks verlof.

  • 1

   Dagticket of rittenkaart

   Je koopt het beste een ticket (dagticket, 10-rittenkaart, …) aan als je beperkt (minder dan 2 dagen per week) op kantoor en/of op wisselende werkplekken (bv. in verschillende VAC's) gaat werken. Je vordert de kostprijs van het ticket terug via het Vlimpers-contactformulier.

   Goed om weten: je vraagt je onkosten van een 10-rittenkaart pas terug nadat de ritten zijn opgebruikt.

   Je ontvangt de kosten terug bij je volgende salaris en dit wordt ook correct vermeld op je fiscale fiche aan het einde van het kalenderjaar. Meer details vind je op de webpagina over openbaar vervoer.

    

  • 2

   Maandabonnement

   Je kiest best voor een maandabonnement als je minimaal 3 dagen per week gedurende een maand terugkeert naar je vaste werkplek.

   Je vraagt dit abonnement na goedkeuring van je leidinggevende aan via het Vlimpers-contactformulier. Meer details vind je op de webpagina over openbaar vervoer.

  • 3

   Jaarabonnement

   Je kiest voor een jaarabonnement als je verwacht dat je het komende jaar minimaal 3 dagen per week naar je vaste kantoorwerkplek gaat. Afhankelijk van je werksituatie kun je in overleg met je leidinggevende (opnieuw) een jaarabonnement aanvragen of verlengen.

   Lees meer op de webpagina over openbaar vervoer.

  • 4

   Nieuw: Flex Abonnement

   (enkel voor personeelsleden van de ministeries van de Vlaamse overheid)

   Dit is een nieuwe vervoersformule van NMBS in testfase voor personeelsleden binnen de ministeries van de Vlaamse overheid (uitgezonderd DAB Vloot en DAB Loodswezen).

   Je kiest voor een Flex Abonnement als je gemiddeld 2 tot 3 dagen per week, verspreid over een maand of jaar terugkeert naar je vaste werkplek.

   Je kunt dit abonnement aanvragen met startdatum tussen 1 juli 2021 tot en met 31 maart 2022. Lees op de webpagina over het Flex Abonnement hoe je dit doet.