chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Ken jij de 360°-beeldendatabank van Informatie Vlaanderen al?

  woensdag, 14 augustus 2019
  Bovenaanzicht en panoramabeeld van straten In de databank van Informatie Vlaanderen zitten panoramabeelden van de meeste straten in Vlaanderen

  Iedereen kent Google Streetview, de online toepassing waarmee je virtueel door straten kan navigeren. Maar ook Informatie Vlaanderen heeft een vergelijkbare databank. Die kan gratis door alle medewerkers van de Vlaamse overheid gebruikt worden. “Onze 360°-beeldendatabank heeft extra mogelijkheden die je bij Google Streetview niet vindt”, zegt Tony Vanderstraete van Informatie Vlaanderen.

  De 360°-beelden in drie vragen en antwoorden

  Wagen met 360°-camera op dak

  Wat is er in jullie 360°-beeldendatabank te vinden?

  TONY: “Sinds begin 2008 maken we 360°-panoramabeelden van alle straten in Vlaanderen die goed berijdbaar zijn met de auto. We hebben nu al 60% van de oppervlakte van Vlaanderen voor een tweede keer in beeld gebracht. Op dit moment rijden er vier wagens (zoals op de foto) rond om voor ons beelden te maken. We verzamelen en beheren alle beelden zelf. De kwaliteit is hoog en we voegen er extra grafische informatie aan toe. Met die informatie kun je bijvoorbeeld de breedte van een voetpad of de hoogte van een deuropening meten. De beelden zijn actueel en omdat we beelden hebben uit verschillende jaren, kan je dus makkelijk vergelijken en kijken hoe een plek in de loop der jaren is veranderd.”

  Wie kan die beelden gratis gebruiken?

  TONY: “Alle medewerkers van Vlaamse overheidsdiensten, lokale besturen inbegrepen. Ook de provincies, politie en brandweerzones hebben toegang.”

  Welke informatie kun je makkelijk uit die beelden halen? Kun je enkele voorbeelden geven?

  TONY: “Er zijn veel medewerkers voor wie de databank nuttig kan zijn. Als je de inrichting van een straat moet inventariseren en exact wilt weten waar een bushokje staat, als je erfgoedmedewerker bent en de gevel van een woning wilt beschrijven, of als je wilt nagaan of de ingaan van een gebouw wel breed genoeg is voor rolstoelgebruikers. Al die informatie kun je vanachter je computer verzamelen, zonder dat je ter plaatste moet gaan.

  Twee gebruikers aan het woord

  “Pas als we twijfelen, gaat een controleur ter plaatse opmeten”

  Tim Baeten, GIS-verantwoordelijke bij het Departement Landbouw en Visserij: “Landbouwers moeten elk jaar aangeven welke percelen ze gebruiken. Op basis van de oppervlakte van die percelen kunnen ze Europese inkomenssteun krijgen. Wij controleren of de aangiftes kloppen. Dat doen we onder andere door de intekening van een perceel na te kijken op het scherm. Daarvoor is de beeldendatabank heel handig.”

  “In enkele muisklikken kunnen we de grens van een perceel met de openbare weg nakijken. Zo zien we bijvoorbeeld of er een vaste afsluiting staat die de perceelsgrens aangeeft. Pas als we dan nog twijfelen over de correcte intekening, gaat een controleur ter plaatste om de oppervlakte op te meten. Zo zetten we onze inspecteurs slimmer in en sparen we heel wat verplaatsingen uit.”

  Bovenaanzicht en panoramabeeld van straten

  “Minder gevaarlijke toestanden op snelwegen”

  Bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gebruiken ze informatie uit de 360°-graden beeldendatabank in eigen toepassingen zoals de Wegendatabank en het Geoloket. Geert Van Gaever van AWV ondersteunt zijn collega’s die de toepassingen gebruiken. “Onze medewerkers moeten heel veel opmetingen uitvoeren. Dankzij de databank is dat kinderspel.”

  “Onze wegendatabankopmeters meten de juiste locatie van verkeerslichten, borden … De wegentoezichters meten vooral afstanden, zoals de breedte van de rijbaan of het fietspad of de opstelhoogte van een verkeersbord. Vroeger moesten ze daarvoor altijd ter plaatste gaan met speciale gps-toestellen. Op een gewestweg is het nog relatief eenvoudig om je auto ergens te parkeren zodat je iets kunt opmeten. Op een snelweg is dat uiteraard heel gevaarlijk en moeten er meestal botsabsorbeerders (een stootkussen dat de schok van een aanrijding absorbeert, red.) ter plaatse gebracht worden. Dat is vrij duur, tijdrovend en omslachtig. Dankzij de databank kunnen we nu vaak heel eenvoudig meten.”

  Hoe gebruik je de 360°-beeldendatabank?

  Bovenaanzicht en panoramabeeld van straten
  • De 360°-beelden zijn te vinden op de site viewer.image-v.be.
  • Voor je aan de slag kunt gaan, moet je je registreren via de site van het AGIV (Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen), dat sinds 1 januari 2016 deel uitmaakt van Informatie Vlaanderen: www.agiv.be (gebruik bij voorkeur je werkmailadres).
  • Als je voor het eerst gebruikmaakt van de databank, wordt gevraagd waarom je toegang wilt krijgen. Het is voldoende als je je entiteit invult. 

  Meer weten?

  Lees alles over de databank op de site van AGIV. Als je vragen hebt, kan je terecht bij het contactpunt: contactpunt@agiv.be of 09 276 15 00.