chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Korte brand in WTC-toren tijdens afbraakwerken

  maandag, 10 augustus 2020

  Bij het uitvoeren van de sloopwerken van de WTC torens is op donderdag 6 augustus een ongelukkig incident opgetreden. Bij het afbranden van wapeningsstaven voor het maken van een opening in de vloer van niveau +28 van toren I is er een genster weggesprongen op een stock van plastiekfolie, die vervolgens in brand is geschoten. Deze weliswaar kleine brand heeft gezorgd voor een belangrijke zwarte rookontwikkeling. Het vuur werd meteen door de arbeiders van De Meuter met brandblussers geblust.

  Gezien de vergevorderde staat van ontmanteling van het gebouw, in voorbereiding van de afbraak, was ook reeds de brandbestrijdingsinstallatie buiten dienst.  Daarom hebben de uitgerukte Brusselse en Antwerpse brandweerkorpsen, gelet op de hoogte van het gebouw, met behulp van een hijsbak en de torenkraan een blusleiding tot boven gebracht, maar het was lastig om voldoende waterdruk tot op 105m hoogte te krijgen. Ondanks het feit dat het vuur reeds bedwongen was, heeft de brandweer van de situatie gebruik gemaakt om bij wijze van oefening een bijkomende opvoerpomp te installeren die aan de haak van de torenkraan werd vastgehouden om zo te kijken of dit een afdoende methode is om bij soortgelijke incidenten in de toekomst adequaat te kunnen optreden. 

  Hoewel dit incident uiteraard nooit had mogen gebeuren, zijn er op het eerste zicht geen verdere gevolgen voor de werken, of de planning van de bouw van Kantoor2023.