chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Kunststof bamboe bestek en servies niet meer gebruiken

  dinsdag, 16 februari 2021

  De Europese Commissie heeft recentelijk beslist dat het gebruik van bamboevezels in kunststof materialen niet is toegelaten en dat dit type producten niet voldoen aan de Europese normen. België sluit zich hier bij aan en verbiedt het gebruik van dit niet-toegestane toevoegingsmiddel.

  Vaatwerk gemaakt van bamboevezels bestaat immers niet altijd voor 100% uit bamboe. Meestal wordt melamine toegevoegd. Maar elk materiaal dat melamine bevat, zelfs in zeer kleine hoeveelheden, wordt als kunststof beschouwd en moet dus voldoen aan de voorschriften van de EU-wetgeving betreffende materialen en voorwerpen van kunststof bestemd om met levensmiddelen in contact te komen (Verordening (EU) 10/2011). Op basis van deze EU-wetgeving is bamboe niet toegelaten voor de vervaardiging van dergelijke producten.

  Het gaat hier dus bijvoorbeeld om bamboebestek en bamboeservies (borden, potjes, bekers) die gemaakt zijn van bamboe én een kunststofmateriaal. Vooral het gebruik voor warme dranken of het verwarmen van de voorwerpen zelf wordt afgeraden.

  Het Facilitair Bedrijf stopt gebruik bamboekommetjes en vraagt bamboebekers niet meer te gebruiken.

  In het VAC te Leuven werden herbruikbare bamboekommetjes voor soep of salades te koop aangeboden. Het Facilitair Bedrijf heeft dat stopgezet.

  Ook werden in de koffiebars herbruikbare bamboebekers, als duurzaam alternatief, te koop aangeboden of gratis weggegeven zoals bij de opening van het Herman Teirlinckgebouw (zie foto). Het Facilitair Bedrijf vraagt iedereen om die bekers niet meer te gebruiken.

  Het Facilitair Bedrijf volgt dergelijke evoluties op de voet en doet er steeds alles aan om conform alle geldende regels te werken.
  Meer informatie van het FAVV