chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Lancering nieuw Certificatenbeheer (Vo-DCBaaS) en migratie bestaande certificaten

  vrijdag, 29 januari 2021

  Op maandag 1 maart wordt het nieuwe Certificatenbeheer (Vo-DCBaaS, 'Digitaal Certificaten Beheer as a Service') gelanceerd in de productieomgeving.

  Het huidige Certificatenbeheer (Vo-DCB) is verouderd en voldoet niet meer aan de functionele en veiligheidsvereisten van de Vlaamse overheid. Met de nieuwe Vo-DCBaaS-toepassing kunnen we een hogere veiligheid en betrouwbaarheid aanbieden en kunnen we blijven inspelen op nieuwe behoeften van klanten. Het aanvragen en het beheren van certificaten wordt ook veel eenvoudiger met de nieuwe toepassing, waarbij ook wordt ingezet op selfservice.

  Wat gebeurt er met mijn bestaande certificaten?

  Door de sluiting van het datacenter COLT/NMC4 moeten we de overschakeling van Vo-DCB naar de nieuwe VO-DCBaaS versneld doorvoeren in 2021. Klanten zullen al hun bestaande Vo-DCB-certificaten vóór 15 december 2021 moeten vervangen door nieuwe Vo-DCBaaS-certificaten.

  Onze aanbeveling is om dit zo snel mogelijk te doen en dit ten laatste op 30 juni 2021. Na deze datum is het nog mogelijk, tot ten laatste 15 december 2021, maar na eind juni wordt het moeilijker en tevens betalend om bestaande Vo-DCB-certificaten te herroepen.

  Kan ik momenteel nog nieuwe certificaten aanvragen?

  Je kan momenteel nog certificaten aanvragen in de huidige Vo-DCB-toepassing, maar we vragen om het aanvragen van nieuwe certificaten zoveel mogelijk uit te stellen tot na maandag 1 maart 2021 (wanneer de nieuwe Vo-DCBaaS-toepassing beschikbaar is). Zo vermijden we dat klanten certificaten aanvragen die binnen een aantal maanden weer vervangen moeten worden.

  Waar vind ik alle informatie over de migratie?

  We hebben een gedetailleerde toelichting gemaakt van het migratietraject, met daarin een overzicht van de acties die wij gaan zetten en de acties die klanten moeten zetten in de loop van 2021. Al deze laatste informatie vind je ook steeds terug op onze website bij publicaties, onder de hoofding ‘Ik heb vragen over Vo-DCB of Vo-DCBaaS’. Neem hier zeker een kijkje in het 'veelgestelde vragen' document door over de migratie en 'toelichtingsdocument' over de migratie!

  Contacteer ons

  Heb je de documentatie gelezen en heb je een vraag over de migratie? Contacteer ons op vodcb@vlaanderen.be.