chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Maak werk van je werk met deze 10 geboden

  woensdag, 1 augustus 2018
  Illustratie Simon Spruyt - Werk maken van je werk met deze 10 geboden

  Je hele loopbaan gemotiveerd en inzetbaar blijven, is niet evident. Tijdens sommige fasen in je loopbaan kan coaching helpen. Gerda Van den Dries, coach bij de Vlaamse overheid, geeft tien basisregels om werk te maken van je werk. 

  Gebod 1: Denk na over je loopbaan en doe dat regelmatig

  Wil je wat je nu doet binnen drie of vier jaar ook nog doen? Past het bij je talenten, je leefsituatie en je ambitie? Denk daar één keer per jaar goed over na, niemand kan het in jouw plaats doen.

  Gebod 2: Weet waar je goed in bent

  Ken je talenten, want ze zijn de basis van je job. Vaak zijn het anderen die je talenten opmerken. Voor jezelf zijn ze misschien niet zichtbaar omdat ze vanzelfsprekend lijken. Vraag daarom aan je collega’s of de mensen in je omgeving wat volgens hen jouw talenten zijn.

  Gebod 3: Weet wat je nodig hebt in je job

  Dat verschilt van persoon tot persoon. Vraag je af wat je voldoening geeft en in welke context je het best werkt. Heb je stress nodig of net rust? Werk je graag alleen of liever met collega’s? Zoek je afwisseling of eerder routine? Hoe beter je je eigen behoeften kent, des te beter je weet welke job je zoekt.

  Gebod 4: Wat drijft jou?

  Wat zijn je waarden? Wat vind je belangrijk in het leven? Je motivatie hangt samen met dit grotere verhaal. Het gaat dan niet over wat je wilt doen, maar wel: wat voor mens wil ik zijn?

  Gebod 5: Zorg voor groei en ontwikkeling

  Een diploma is mooi, maar hou er rekening mee dat je daar niet heel je loopbaan kunt op verdergaan. Blijf jezelf dus ontwikkelen.

  Gebod 6: Netwerken is belangrijk

  Zorg dat je mensen kent en dat zij jou ook kennen. Geloof niet dat ze je altijd opmerken door gewoon stil en goed je werk te doen. Hoe meer mensen je kennen, weten wat je waard bent en wat je graag wil, des te meer kansen je voor jezelf creëert. Leg contacten, ga eens lunchen of een koffie drinken.

  Gebod 7: Wees ambitieus, maar in de goede richting voor jezelf

  Ambitie betekent niet altijd hogerop klimmen. Je kunt specialist worden of je kennis verbreden. Maar je kunt ook een stap terugzetten omdat die fase op dat moment het best bij je past.

  Gebod 8: Geef toeval een kans

  Door toeval kom je soms op mooie plaatsen terecht. Hoe beter je weet waar je goed in bent, wat je nodig hebt en wat je graag doet, des te makkelijker het wordt om de kansen te grijpen die toevallig op jouw pad komen. Een loopbaan verloopt niet altijd volgens plan.

  Gebod 9: Durf en onderneem actie

  Doe iets wanneer je niet meer gelukkig bent in je job: ga praten met je leidinggevende, reageer op een vacature of kijk verder dan je eigen dienst of afdeling.

  Gebod 10: Zorg altijd goed voor jezelf

  Let op signalen van je lichaam en luister ernaar. Bewaak je grenzen, neem tijd om te eten, zorg voor voldoende ontspanning in je leven, kortom, zorg goed voor jezelf. En doe dat ook voor je collega’s.

  Tot slot

  Gebod 11: Hou je ogen en oren open

  Vanaf het najaar van 2018 lanceert het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) een nieuw aanbod voor alle collega’s van de Vlaamse overheid die hun loopbaan in eigen handen willen nemen. Je leest er dan meer over op Vlaanderen Intern.

  Ook het loopbaancentrum van AgO (h)erkent deze basisregels als leidraad bij haar dienstverlening. Lees meer op de mobiliteitspagina’s.

  Tekst: Melanie De Vrieze