chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Coronamaatregelen gebouwen en dienstverlening HFB - laatste update

  maandag, 3 oktober 2022

  Maatregelen

  • 1

   Gebouwen zijn open

   De gebouwen zijn geopend van 7u tot 20u (buiten deze uren dien je de bewaking te verwittigen).

  • 2

   Je verplaatsen naar je gebouw

   Kom je met de wagen? De parking in de gebouwen is alleen toegankelijk voor personen die reeds toegangsrechten hadden of een rechtmatige aanvraag ingediend hebben. (Indien je nog geen toegang hebt tot de parking in het gebouw waar jouw standplaats is, kan je toegang vragen door vooraf een melding te doen in Facilipunt).

   Kom je met de fiets? Alle voorzieningen zijn beschikbaar, ook de douches.

  • 3

   Gebruik van de werkplekken

   Elke entiteit is verantwoordelijk voor het inrichten van de eigen werkplekken op een veilige manier. Zorg dat medewerkers voldoende afstand kunnen bewaren.  

   Er zijn schoonmaakkits (spray met schoonmaakmiddel en reinigingsdoekjes) ter beschikking in de kitchenettes voor wie de werkplek nog eens extra wil reinigen.

  • 4

   Vergaderingen - opleidingen

   • ·Vergaderingen of opleidingen kunnen fysiek, hybride of digitaal plaatsvinden. Voor fysieke vergaderingen in binnenruimtes blijft het dragen van een mondmasker aanbevolen wanneer 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden.
   • Bij aanvang van een vergadering en ook na afloop, kan je indien je dat wenst, zelf je werkplek, vergaderzaal en gebruikte werkmiddelen (roomie, pointer,…) bijkomend reinigen met de schoonmaakkits in de kitchenettes of in de buurt van de vergaderzalen.
  • 5

   Evenementen

   Personeelsevenementen zijn toegelaten.

   Neem de nodige voorzichtigheid in acht bij het organiseren van activiteiten waarbij een nauw(er) contact met veel verschillende personen is.

   • Organiseer deze activiteiten bij voorkeur in openlucht. Als de activiteit binnen wordt georganiseerd, zorg dan voor voldoende en regelmatige verluchting en/of ventilatie.
   • Beperk de omvang en de frequentie van dergelijke activiteiten.
   • Deelname aan evenementen gebeurt steeds op vrijwillige basis.
   • Je mag als werkgever in geen geval (noch direct, noch indirect) de gezondheidstoestand van werknemers controleren (bv. door controle van het CST) om toegang te geven tot activiteiten.

   Bij het gebruik van catering tijdens personeelsevenementen hou je de rekening met de volgende aanbevelingen:

   • Sensibiliseer deelnemers om regelmatig de handen te wassen.
   • Stel geschikte handgels ter beschikking.
   • Organiseer de zitplaatsen in lunch- of pauzeruimtes zo dat het aantal mensen dat samen aan tafel zit, beperkt blijft.
   • Voorzie voldoende vrije ruimte tussen de verschillende tafels.
   • Zorg ervoor dat personen ertoe aangezet worden om voldoende afstand te houden bij het wachten (bv. stippen op de grond bij zelfbediening,)
   • Het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen bij verplaatsingen.
  • 6

   Catering

   Het Facilitair Bedrijf zorgt voor een aangepast cateringaanbod in functie van de bezetting van de gebouwen.

  • 7

   Mondmaskers

   Het is niet verplicht om een mondmasker te dragen in de publieke ruimtes van de gebouwen van de Vlaamse overheid of bij verplaatsingen op de werkvloer. Het mondmasker blijft wel aanbevolen op plaatsen waar meerdere mensen samen zijn in een beperkte ruimte (zeker wanneer die niet met buitenlucht geventileerd wordt) of als de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. Daarom wordt aan medewerkers wel gevraagd om steeds een mondmasker bij te hebben.

  • 8

   Schoonmaak

   De schoonmaak volgt de gewone planning. Als je graag tussendoor of bij het verlaten van je werkplek tijdens de werkdag je werkplek reinigt dan zijn er reinigingskits in de kitchenette beschikbaar.

  • 9

   Sanitair

   Het is belangrijk na het wassen je handen ook grondig te drogen met de handdrogers (staan op koude lucht) of tissues (waar voorzien).

   Het WC-deksel sluit je voor het doorspoelen.

  • 10

   Inkomende en uitgaande post

   Inkomende post

   De verzending is open volgens de normale openingsuren. Check de pagina van elk gebouw voor de precieze uren.

   Uitgaande post

   Voor post en pakjes naar bestemmingen buiten Europa kan je de website van bpost raadplegen. Bpost is voor de aflevering nog steeds afhankelijk van de situatie ter plaatse, de lijst van bestemmingen kan wijzigen. 

   Digipost

   Voor bepaalde entiteiten wordt de inkomende post ingescand via Digipost: je ontvangt je post op die manier rechtstreeks in je mailbox.

  • 11

   Sporten

   Fitnessruimtes zijn open (alleen voor VO-medewerkers).

  • 12

   Overige

   1. Dienstvoertuigen - dienstfietsen

   Voor de gemeenschappelijke wagenpool wordt een schoonmaakset (met wegwerp reinigingsdoekjes) ter beschikking gesteld aan de chauffeur bij het uitlenen van het voertuig om voor vertrek en na terugkomst de aangeraakte punten in het interieur te reinigen (deurklinken, gordel, stuur, radio, versnellingspook, contactsleutel en handrem).

   Voor de uitleenbare dienstfietsen wordt in de fietsenstalling een schoonmaakset (met wegwerp reinigingsdoekjes) ter beschikking gesteld. Reinig na het gebruik de (hand)contactpunten: handvaten/stuur, slot, versnellingshendeltje, remhendel, zadel, ... .

   2. Verluchting

   De luchtverversing verloopt op dit moment met 100% verse lucht (cfr WHO en REHVA richtlijnen en federale maatregelen).

   De verse lucht wordt verwarmd of gekoeld en gefilterd. We vragen om de ramen dan ook niet te openen.

   De luchtkwaliteit in het algemeen en het CO2 niveau in het bijzonder worden voortdurend in de gaten gehouden op de kantoorvloeren.

   Dit gebeurt volgens de recente aanbevelingen van Zorg en Gezondheid.

  We rekenen op ieders medewerking

  De strijd tegen het coronavirus is een strijd van ons allemaal. We kunnen het virus terugdringen als iedereen in de eerste plaats de basisregels blijft volgen: regelmatig de handen wassen, in een zakdoek of elleboog niezen en voldoende afstand houden. En indien je ziekteverschijnselen hebt, vooral thuis blijven en contact opnemen met je arts.