chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Coronamaatregelen gebouwen en dienstverlening HFB - laatste update

  donderdag, 8 oktober 2020

  Belangrijkste aanpassingen

  - maximaal thuiswerken tot 9 november
  - mondmasker ook verplicht in de liften
  - je hoeft geen blad meer te leggen op je werkplek, om de schoonmaakploeg te vragen ze te poetsen

  Door de heropflakkering van het coronavirus zijn de maatregelen in de gebouwen van Het Facilitair Bedrijf aangepast o.b.v. de richtlijnen van het Crisiscentrum Vlaamse overheid (CCVO). Ze gelden voor medewerkers en bezoekers in de VAC's in Brugge, Gent, Antwerpen, Leuven en Hasselt en in Ellips, Ferraris, Conscience, Arenberg, Martelaarsplein, Herman Teirlinck.

  Tot 9 november werken medewerkers van de Vlaamse overheid maximaal thuis. Ze komen naar kantoor voor activiteiten die ze thuis niet kunnen uitvoeren of waarvoor de aanwezigheid op kantoor een duidelijke meerwaarde heeft (bv. voor een fysiek overleg, voor een onboardingstraject, een werksessie of teammoment...). Ook externen en stagiairs werken maximaal van thuis uit. Toegang is alleen mogelijk voor VO-medewerkers (en bezoekers aan essentiële vergaderingen). Familieleden hebben geen toegang.

  Maatregelen (update 8 oktober)

  • 1

   Gebouwen blijven open

   De gebouwen blijven geopend. Je komt naar kantoor voor activiteiten die je thuis niet kunt uitvoeren of waarvoor je aanwezigheid op kantoor een duidelijke meerwaarde heeft (bv. voor een fysiek overleg, voor een onboardingstraject, een werksessie of teammoment...) De toegang is alleen mogelijk voor VO-medewerkers (en bezoekers aan essentiële vergaderingen). Familieleden hebben geen toegang.

   Het Facilitair Bedrijf blijft de bezetting van de gebouwen monitoren aan de hand van een rapportering van het aantal unieke badges en het aantal personen gelijktijdig aanwezig.

  • 2

   Je verplaatsen naar je gebouw

   Op het openbaar vervoer is een mondmasker verplicht.

   Ook in (delen van) sommige steden, zoals Brussel, is het dragen van een mondmasker op straat verplicht
   Sinds 12 augustus is het dragen van een mondmasker verplicht op heel het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, nl. op die plaatsen waar afstand houden niet mogelijk is.

   Kom je met de wagen? De parking in de gebouwen is alleen toegankelijk voor personen die reeds toegangsrechten hadden of een rechtmatige aanvraag ingediend hebben. 
   Kom je met de fiets? Alle voorzieningen zijn beschikbaar, ook de douches.

   Shuttle-bussen Herman Teirlinckgebouw - bijzondere maatregelen:
   - je dient verplicht je mond te bedekken (met mondmasker, sjaal, ...)
   - de bussen worden meermaals per dag gereinigd

  • 3

   Je bewegen in je gebouw

   Algemeen

   In je gebouw is het verplicht om een mondmasker te dragen op volgende plaatsen:

   • in de publieke zones (vanaf de toegangsdeuren van het gebouw tot aan de toegangspoortjes naar de kantoorzone)
   • in de restaurants, koffiebars en broodjesbars van Vlaamse overheid, behalve wanneer je aan tafel zit om te eten of drinken
   • op weg naar en van de vergaderzalen in de publieke zone, tot je gaat zitten
   • in de auditoria en in de toegewezen zone (Ellips) van DBRC (Dienst van Bestuursrechtscolleges).
   • én ook in de liften

   Je moet altijd een mondmasker bij je hebben zodat je dit op kunt zetten zodra de afstand van 1,5m niet gehouden kan worden. 

   In de kantoorzone moet je geen mondmasker dragen (tenzij de fysieke afstand van 1,5m niet gegarandeerd kan worden).

   Op het gelijkvloers, aan het onthaal (m.a.w. in de publieke zone), ... is er d.m.v. aangepaste signalisatie een circulatieplan/traject om zoveel mogelijk afstand te kunnen houden van mekaar.

   Aan het onthaal, in de broodjesbar en aan publieke loketten zijn waar nodig/gewenst plexiwanden voorzien.

   Gebruik zoveel mogelijk de trap (zeker om naar beneden te gaan) omdat het daar gemakkelijker is afstand te houden (hou rechts op de trap). Op sommige trappen geldt een eenrichtingsregeling.

   Als je de lift neemt, respecteer dan het maximaal aantal toegelaten personen en de 1,5m afstand. Raak zo weinig mogelijk zaken aan: druk bijvoorbeeld met een pen of je badge op de liftknoppen. En ook, draag je mondmasker.
   Minder mobiele personen en schoonmaakmedewerkers hebben voorrang bij het gebruik van de liften.

   Handgel vind je op centrale plaatsen in de publieke zone en in de kitchenettes op de kantoorverdiepingen.

  • 4

   Gebruik van de werkplekken

   Er zijn schoonmaakkits (spray met schoonmaakmiddel en reinigingsdoekjes) ter beschikking in de kitchenettes voor wie de werkplek nog eens extra wil reinigen.

   Respecteer ook aan je werkplek de 1,5m regel en laat voldoende ruimte tussen jou en je collega: laat een werkplek onbenut of als dat niet kan, ga dan op een andere plek (of in een cockpit, ...) zitten.

   Gebruik als preventieve maatregel zo veel mogelijk dezelfde werkplek.

  • 5

   Vergaderingen - opleidingen

   Vergaderingen, opleidingen en selectiegesprekken verlopen maximaal digitaal. Ze kunnen fysiek doorgaan als er een duidelijke meerwaarde is en als de hygiëne- en afstandsregels gerespecteerd worden.

   Boek een zaal met minstens dubbele capaciteit (tov aantal aanwezigen) zodat je de 1,5m regel kan respecteren. Laat dan tussen 2 personen telkens een plaats vrij. Catering in vergaderzalen is mogelijk, zij het beperkt en conform het aanbod broodjes/drank.
   Overzicht van vergaderzalen waarvan de capaciteit tot de helft of minder is teruggebracht.

   GEBOUW LOKAAL NORMALE CAPACITEIT BEPERKTE CAPACITEIT
   Conscience 1B15-1C15 80 40

   1A04

   30 15
   1B03 40 20
   1B05 30 15
   1C06 30 15
   1C11 30 15
   Cafetaria 48
   Patio restaurant 100 20
   Auditorium 68
   Ellips VIP 100 23
   Auditorium 95 27
   Polyvalente zaal (voor start werken uitbreiding koffiebar) 130 35
   Ferraris 0G20 40 20
   0G21 30 15
   Foyer 100 (staand) 20
   Bewegingsruimte enkel stoelen 15
   Auditorium +1 enkel stoelen 20
   Herman Teirlinck Binnentuin 150 20
   Polyvalente ruimte 250

   40 met tafels

   120 indien enkel stoelen

   Groot auditorium 250 92
   Klein auditorium 100 33
   VAC Antwerpen 2.16a Rubens 24 12
   2.16b Jordaens 24 12
   Mezzanine VIP 24 12
   VAC Brugge Foyer 4de verdieping 80 40
   O.D. 34 Quercus 34 17
   VAC Gent
   Auditorium 207 70
   Leo Bakeland 80 40
   Artevelde 80 40
   VAC Hasselt
   Auditorium / 18 (zittend aan tafels)
   VAC Leuven
   Auditorium 124 35
   Multifunctionele zaal 80 40
   Foyer 100 40


   Leen geen balpennen uit. Als je iets dient te noteren of ondertekenen, gebruik je je eigen balpen.
   Na afloop van de vergadering reinigt iedere aanwezige, aan de hand van de schoonmaakkits die beschikbaar zijn in de kitchenette, zijn of haar eigen werkplek en de gebruikte hulpmiddelen (afstandsbediening, pointer, …). Ook de roomie wordt hierbij niet vergeten.

  • 6

   Evenementen

   Evenementen vinden zo veel mogelijk digitaal plaats. Ze kunnen vanaf 1 september fysiek doorgaan voor maximum 200 personen als (binnen) er een duidelijke meerwaarde is en conform de algemene richtlijnen voor evenementen. In gebouwen van de Vlaamse overheid moet bovendien steeds rekening gehouden worden met de maximumcapaciteit van de (vergader)zalen of ruimte (de capaciteit van de zaal/ruimte primeert boven het aantal van 200 personen). Voor evenementen die buiten plaatsvinden, geldt een maximum van 400 personen.

   Registratie van contactgegevens van de deelnemers is verplicht: als organisator ben je verantwoordelijk om te zorgen dat iedereen die deelneemt aan het evenement zich registreert (naam, voornaam, telefoonnummer en e-mailadres). Je zorgt er voor dat je deze gegevens kan aanleveren als dit gevraagd wordt n.a.v. een contactonderzoek. Je kan dit bijvoorbeeld doen op basis van de lijst met genodigden in Outlook of het opstellen van een deelnemerslijst. Bij de opmaak van een deelnemerslijst noteer je zelf alle namen of laat je de deelnemers met eigen schrijfgerief hun naam en contactgegevens vermelden op een apart formulier. Als organisator dien je de papieren 14 dagen veilig te bewaren (bijv. in een afgesloten doos). Na afloop van de periode van 14 dagen moet je de contactgegevens definitief vernietigen.

   Het gebruik van het Covid Event Risk Model is aanbevolen voor evenementen die voor en door de Vlaamse overheid georganiseerd worden. Een positief resultaat van de CERM geeft enkel een indicatie dat je het event kan organiseren. Overweeg steeds om je evenement alsnog digitaal te organiseren.

   Catering tijdens evenementen is mogelijk, zij het op een andere manier en mits naleving van de nodige maatregelen zoals het protocol van de horeca voorziet

    

  • 7

   Catering

   Er is een beperkte catering dienstverlening.

   Vers belegde broodjes blijven beschikbaar in de broodjesbars, het standaard en deluxebeleg kan variëren. 

   De restaurants bieden één warme dagschotel aan, aangevuld met warme/koude groenten en warme zetmelen aan. Daarnaast zullen er ook frisdranken en koude schotels te verkrijgen zijn. In het Arenberggebouw kan je enkel soep en koude schotels verkrijgen in de koffiebar. In het Ferrarisgebouw kan je op donderdag een croque of burger eten en vanaf 12 oktober op maandag en dinsdag ook een warme dagschotel.

   Catering in vergaderzalen is mogelijk, zij het op een andere manier en conform het aanbod.

   Catering tijdens evenementen is mogelijk, zij het op een andere manier en mits naleving van de nodige maatregelen zoals het protocol van de horeca voorziet.

   Het team Catering kan je advies geven. Je neemt contact met hen op via Facilipunt.

  • 8

   Mondmaskers

   Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer.

   Ook in (delen van) sommige steden, zoals Brussel, is het dragen van een mondmasker op straat verplicht.
   Sinds 12 augustus is het dragen van een mondmasker verplicht op heel het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, nl. op die plaatsen waar afstand houden niet mogelijk is.

   In je gebouw is het verplicht om een mondmasker te dragen op volgende plaatsen:

   • in de publieke zones (vanaf de toegangsdeuren van het gebouw tot aan de toegangspoortjes naar de kantoorzone)
   • in de restaurants, koffiebars en broodjesbars van Vlaamse overheid, behalve wanneer je aan tafel zit om te eten of drinken
   • op weg naar en van de vergaderzalen in de publieke zone, tot je gaat zitten
   • in de auditoria en in de toegewezen zone (Ellips) van DBRC (Dienst van Bestuursrechtscolleges)

   In de kantoorzone moet je geen mondmasker dragen (tenzij de fysieke afstand van 1,5m niet gegarandeerd kan worden). Je moet wel altijd een mondmasker bij je hebben zodat je dit op kunt zetten zodra de afstand van 1,5m niet gehouden kan worden. 

   Het Facilitair Bedrijf heeft 3 comfortmaskers besteld voor elke medewerker (en voor externen met een langdurige opdracht). Die herbruikbare stoffen comfortmaskers werden geleverd op de hoofdadressen van de entiteiten. Elke entiteit staat in voor de verdeling van die comfortmaskers naar elke medewerker vanaf het moment dat die terug naar kantoor komt.

   De stoffen comfortmaskers zijn goed voor ongeveer 10 tot 20 wasbeurten. Dat hangt af van het type mondmasker:
     Mondmaskers voor 10 wasbeurten: 1 laag stof, geen plooitjes in de stof
     Mondmaskers voor 20 wasbeurten: 2 lagen stof, mogelijkheid om filter in te schuiven, wel plooitjes in de stof

   Je kan het mondmasker met of zonder filter gebruiken. Naast filters die ter beschikking gesteld worden door de federale overheid, kan je ook voor alternatieve filters kiezen.
   Info over filters bij comfortmaskers vind je ook op 'Maak je mondmasker'.

   Extra beschermingsmiddelen
   Via de automaten kan je ook extra beschermingsmiddelen kopen: alcoholgel, handschoenen, eenmalige en herbruikbare maskers, desinfecterende doekjes voor handen.

  • 9

   Schoonmaak

   Schoonmaak werkt opnieuw volgens de normale frequentie (3 maal per week voor de kantoren). Je hoeft dus niet langer een papier op je werkplek na gebruik te leggen.

   Contactpunten die frequent aangeraakt worden (zoals klinken, schakelaars, touchscreens ...), krijgen 2x per dag een desinfectiebeurt.

   We vragen iedereen om als preventieve maatregel, zo veel mogelijk, dezelfde werkplek te gebruiken. Er zijn schoonmaakkits ter beschikking in de kitchenettes voor wie de werkplek nog eens extra wil reinigen.

  • 10

   Sanitair

   Het is belangrijk na het wassen je handen ook grondig te drogen. Daarom worden de handdrogers op warme lucht gezet.
   Het Facilitair Bedrijf volgt de richtlijnen van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) die wijst op het belang van het drogen van de handen (met papier of warme lucht)

   Het WC-deksel sluit je voor het doorspoelen.

  • 11

   Inkomende en uitgaande post

   Inkomende post

   De verzending in alle gebouwen is opnieuw operationeel volgens aangepaste openingsuren (zie gebouwenpagina's).
   Inkomende pakketten worden aangenomen door onze medewerkers zonder dat daarbij een handtekening gevraagd wordt van de bestemmeling of dienst.

   Uitgaande post

   EasyPost voert de ophaalrondes uit zoals voorheen.

   Post en pakjes naar bestemmingen buiten Europa: door de verminderde capaciteit van vluchten, kan bpost tijdelijk geen post en pakjes versturen, behalve naar volgende bestemmingen waarvoor zendingen opnieuw mogelijk zijn: Verenigde Staten, Canada, Brazilië, China, Hongkong, Taiwan, Singapore, Zuid-Korea en Rusland.
   Neem hiervoor ook een kijkje op de website van bpost.

   Hou wel nog steeds rekening met vertragingen: het aantal vluchten en de capaciteit zijn nog steeds beperkt en bpost is voor de aflevering nog steeds afhankelijk van de situatie ter plaatse.

  • 12

   Sporten

   De fitnessruimtes zijn vanaf 2 september opnieuw geopend.

   Andere activiteiten zoals groepslessen yoga, etc... in de polyvalente zalen zijn ook tot nader order opgeschort.

   In het kader van contacttracing is de registratie van de contactgegevens van alle bezoekers van de fitnessruimte verplicht. Gelieve bij elk bezoek aan de fitnessruimte het formulier in te vullen en de QR-code te scannen (lukt dit niet, neem dan contact met het onthaal).

  • 13

   Overige

   1. Dienstvoertuigen - dienstfietsen

   Voor de gemeenschappelijke wagenpool wordt een schoonmaakset (met wegwerp reinigingsdoekjes) ter beschikking gesteld aan de chauffeur bij het uitlenen van het voertuig om voor vertrek en na terugkomst de aangeraakte punten in het interieur te reinigen (deurklinken, gordel, stuur, radio, versnellingspook, contactsleutel en handrem.
   Meer info hierover.

   Voor de uitleenbare dienstfietsen wordt in de fietsenstalling een schoonmaakset (met wegwerp reinigingsdoekjes) ter beschikking gesteld. Reinig na het gebruik de (hand)contactpunten: handvaten/stuur, slot, versnellingshendeltje, remhendel, zadel, ... .

   2. Herinstellen printer

   Op 21 april heeft HB-plus op ieders computer een nieuwe printerdriver geïnstalleerd (voor die medewerkers die gebruik van maken van 'mobiel printen').
   Indien je wenst te printen op een van de toestellen in de VO-gebouwen, zal je je opnieuw moeten aanmelden en de instellingen van de driver aanpassen.

   De (eenvoudig) te volgen stappen worden toegelicht in een korte handleiding.

   3. Verluchting

   De luchtverversing verloopt op dit moment met 100% verse lucht (cfr WHO en REHVA richtlijnen).

   De verse lucht wordt gekoeld en gefilterd. We vragen om de ramen dan ook niet te openen.

  We rekenen op ieders medewerking

  De strijd tegen het coronavirus is een strijd van ons allemaal. We kunnen het virus terugdringen als iedereen in de eerste plaats de basisregels blijft volgen: regelmatig de handen wassen, in een zakdoek of elleboog niezen en voldoende afstand houden. En indien je ziekteverschijnselen hebt, vooral thuis blijven en contact opnemen met je arts.