chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Coronamaatregelen gebouwen en dienstverlening HFB - laatste update

  donderdag, 2 december 2021

  Update:

  - Door de beslissing van het Overlegcomité van 17 en 26 november is er opnieuw een mondmaskerplicht in alle delen van de kantoorgebouwen (tenzij je neerzit op 1,5 meter van een andere persoon).

  - De grote kantoorgebouwen blijven open, m.a.w. de openingsuren blijven ongewijzigd.

  - In functie van de bezettingsgraad zal het cateringaanbod aangepast worden om voedselverliezen te beperken. Hierover wordt nog per gebouw gecommuniceerd.

  - Ook de schoonmaak blijft momenteel ongewijzigd maar zal mogelijk per gebouw aangepast worden o.b.v. de bezettingsgraad.

  Fysieke teambuildings en personeelsevenementen die enkel toegankelijk zijn voor medewerkers (en eventueel hun partners of gezinsleden) moeten worden beschouwd als private bijeenkomsten en zijn verboden, zowel binnen de eigen kantoorgebouwen als op een afgehuurde locatie.

  Maatregelen

  • 1

   Gebouwen zijn open

   De gebouwen zijn geopend van 7u tot 20u (buiten deze uren dien je de bewaking te verwittigen).

  • 2

   Je verplaatsen naar je gebouw

   Op het openbaar vervoer is een mondmasker verplicht.

   Kom je met de wagen? De parking in de gebouwen is alleen toegankelijk voor personen die reeds toegangsrechten hadden of een rechtmatige aanvraag ingediend hebben. (Indien je nog geen toegang hebt tot de parking in het gebouw waar jouw standplaats is, kan je toegang vragen door vooraf een melding te doen in Facilipunt).

   Kom je met de fiets? Alle voorzieningen zijn beschikbaar, ook de douches.

   Shuttle-bussen Herman Teirlinckgebouw - bijzondere maatregelen:
   - je dient verplicht je mond te bedekken met een mondmasker,
   - de bussen worden meermaals per dag gereinigd

  • 3

   Je bewegen in je gebouw

   In je gebouw is het verplicht om OVERAL een mondmasker te dragen (tenzij je neerzit op 1,5 meter van een andere persoon)

   Hieronder vind je enkele tips voor een veilige en gezonde werkomgeving:

   • Raak zo weinig mogelijk zaken aan: druk bijvoorbeeld met een pen of je badge op de liftknoppen. Minder mobiele personen en schoonmaakmedewerkers hebben voorrang bij het gebruik van de liften.
   • Aan het onthaal, in de broodjesbar en aan publieke loketten zijn waar nodig/gewenst plexiwanden
   • Gebruik zoveel mogelijk de trap (zeker om naar beneden te gaan) omdat het daar gemakkelijker is afstand te houden (hou rechts op de trap). 
   • Handgel vind je op centrale plaatsen in de publieke zone en in de kitchenettes op de kantoorverdiepingen.
  • 4

   Gebruik van de werkplekken

   Elke entiteit is verantwoordelijk voor het inrichten van de eigen werkplekken op een veilige manier. Zorg dat medewerkers voldoende afstand kunnen bewaren.  

   Er zijn schoonmaakkits (spray met schoonmaakmiddel en reinigingsdoekjes) ter beschikking in de kitchenettes voor wie de werkplek nog eens extra wil reinigen.

  • 5

   Vergaderingen - opleidingen

   Algemeen

   • Het is de verantwoordelijkheid van de voorzitter én van elke individuele deelnemer om de afstandsregel van 1,5m te hanteren.
   • Bij het reserveren van een vergaderzaal dien je een voldoende grote zaal te reserveren rekening houdende met het aantal deelnemers. De regel van 1,5 meter afstand moet je wel nog steeds respecteren. Indien dat niet kan, moet je een mondmasker dragen (ook als je je verplaatst). 
   • Kies voor digitale of hybride alternatieven waar dat mogelijk is. Niet-dringende fysieke opleidingen kunnen uitgesteld worden.
   • Bij aanvang van een vergadering en ook na afloop, kan je indien je dat wenst, zelf je werkplek, vergaderzaal en gebruikte werkmiddelen (roomie, pointer,…) bijkomend reinigen met de schoonmaakkits in de kitchenettes of in de buurt van de vergaderzalen.
   • Om de druk op de zalen in evenwicht te houden, kunnen enkel entiteiten die gehuisvest zijn in de grote kantoorgebouwen of behoren tot art I.3.1° van het Bestuursdecreet vergaderzalen en auditoria reserveren tot en met 31/05/2022. 

   Auditoria

   • De capaciteit van de auditoria is beperkt tot maximaal 50 personen binnen en 100 personen buiten.
   • Het dragen van een mondmasker is verplicht.

   Polyvalente zalen

   • De capaciteit van de polyvalente zalen is beperkt tot maximaal 50 personen binnen en 100 personen buiten.
   • Het dragen van een mondmasker is verplicht.

   De maximale capaciteit wordt bepaald per zaal:

   • Herman Teirlinck - Polyvalente ruimte: 50 personen
   • Conscience - 1B03-1B15-1C15: elk 40 personen
   • Ferraris - foyer/ontvangstruimte: NIET beschikbaar 
  • 6

   Evenementen

   Fysieke teambuildings en personeelsevenementen die enkel toegankelijk zijn voor medewerkers (en eventueel hun partners of gezinsleden) moeten worden beschouwd als private bijeenkomsten en zijn verboden, zowel binnen de eigen kantoorgebouwen als op een afgehuurde locatie.

   Kies in de mate van het mogelijke voor digitale of hybride alternatieven.

   Om de druk op de zalen te beperken, kunnen enkel entiteiten die gehuisvest zijn in de grote kantoorgebouwen of behoren tot art I.3.1° van het Bestuursdecreet vergaderzalen en auditoria reserveren tot en met 31/05/2022.

   Overzicht van de actuele richtlijnen voor evenementen waar eventorganisatoren binnen de Vlaamse overheid rekening mee moeten houden.

  • 7

   Catering

   Het Facilitair Bedrijf zorgt voor een aangepast cateringaanbod in functie van de geldende hygiënemaatregelen en de bezetting van de gebouwen.

   In de restaurants en koffiebars moet je op 1,5 m van mekaar zitten.

  • 8

   Mondmaskers

   Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer.

   In je gebouw is het overal verplicht om een mondmasker te dragen (tenzij je neerzit op 1,5 meter van een andere persoon).

  • 9

   Schoonmaak

   De schoonmaak volgt de gewone planning. Als je graag tussendoor of bij het verlaten van je werkplek tijdens de werkdag je werkplek reinigt dan zijn er reinigingskits in de kitchenette beschikbaar.

  • 10

   Sanitair

   Het is belangrijk na het wassen je handen ook grondig te drogen.

   De handdrogers werden sedert 19 november 2020 tijdelijk buiten gebruik gesteld. Overal werden tissues voorzien om de handen te drogen.

   Het WC-deksel sluit je voor het doorspoelen.

  • 11

   Inkomende en uitgaande post

   Inkomende post

   De verzending is open volgens de normale openingsuren. Check de pagina van elk gebouw voor de precieze uren.

   Inkomende pakketten worden aangenomen door onze medewerkers zonder dat daarbij een handtekening gevraagd wordt van de bestemmeling of dienst.

   Er zijn pakketautomaten in: VAC Leuven, Conscience en Herman Teirlinck.

   Uitgaande post

   Voor post en pakjes naar bestemmingen buiten Europa kan je de website van bpost raadplegen. Bpost is voor de aflevering nog steeds afhankelijk van de situatie ter plaatse, de lijst van bestemmingen kan wijzigen. 

  • 12

   Sporten

   Fitnessruimtes zijn open (alleen voor VO-medewerkers). De afstandsregels blijven er behouden.

  • 13

   Overige

   1. Dienstvoertuigen - dienstfietsen

   Voor de gemeenschappelijke wagenpool wordt een schoonmaakset (met wegwerp reinigingsdoekjes) ter beschikking gesteld aan de chauffeur bij het uitlenen van het voertuig om voor vertrek en na terugkomst de aangeraakte punten in het interieur te reinigen (deurklinken, gordel, stuur, radio, versnellingspook, contactsleutel en handrem).

   Voor de uitleenbare dienstfietsen wordt in de fietsenstalling een schoonmaakset (met wegwerp reinigingsdoekjes) ter beschikking gesteld. Reinig na het gebruik de (hand)contactpunten: handvaten/stuur, slot, versnellingshendeltje, remhendel, zadel, ... .

   2. Herinstellen printer

   Op 21 april 2020 heeft HB-plus op ieders computer een nieuwe printerdriver geïnstalleerd (voor die medewerkers die gebruik van maken van 'mobiel printen').
   Indien je wenst te printen op een van de toestellen in de VO-gebouwen, zal je je opnieuw moeten aanmelden en de instellingen van de driver aanpassen.

   De (eenvoudig) te volgen stappen worden toegelicht in een korte handleiding.

   3. Verluchting

   De luchtverversing verloopt op dit moment met 100% verse lucht (cfr WHO en REHVA richtlijnen en federale maatregelen).

   De verse lucht wordt verwarmd of gekoeld en gefilterd. We vragen om de ramen dan ook niet te openen.

   De luchtkwaliteit in het algemeen en het CO2 niveau in het bijzonder worden voortdurend in de gaten gehouden op de kantoorvloeren.

   Dit gebeurt volgens de recente aanbevelingen van Zorg en Gezondheid.

  We rekenen op ieders medewerking

  De strijd tegen het coronavirus is een strijd van ons allemaal. We kunnen het virus terugdringen als iedereen in de eerste plaats de basisregels blijft volgen: regelmatig de handen wassen, in een zakdoek of elleboog niezen en voldoende afstand houden. En indien je ziekteverschijnselen hebt, vooral thuis blijven en contact opnemen met je arts.