chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Presentaties beschikbaar van seminarie ex ante beleidsevaluatie

  donderdag, 7 juni 2018

  Administraties bereiden volgende bestuursperiode voor: presentaties beschikbaar van het seminarie ex ante beleidsevaluatie van het Vlaams Evaluatieplatform

  Met verkiezingen op het lokale, Vlaamse én federale niveau voor de deur worden nieuwe beleidsperiodes en –ploegen ingeluid. En dan stelt zich ook de vraag welk beleid verkieslijk is voor de toekomst: het huidige verderzetten, bijsturen of stopzetten en/of nieuw beleid introduceren? In se is dat een politieke vraag maar administraties kunnen vanuit hun expertise en voortschrijdend inzicht ondersteuning en onderbouwing aanbieden voor keuzes. En dat doen ze ook, met omgevingsanalyses, afwegingen tussen pistes of concrete opties en uitgewerkte beleidsvoorstellen. Voor hun bijdrage aan respectievelijk regeerakkoorden of lokale beleidsprogramma’s kunnen principes en technieken van ex ante beleidsevaluatie nuttig zijn om deze oefeningen en bijdragen te versterken.

  Op 4 juni organiseerde het Vlaams Evaluatieplatform hierover een seminarie. Dieter Vanhee (Departement Kanselarij en Bestuur) gaf in zijn inleiding een zicht op het belang dat de Vlaamse overheid hecht aan beleidsevaluatie en legde de link met het witboek open en wendbare overheid. Hij stond ook stil bij het proces en de inhoud van de bijdrage van de Vlaamse administratie aan het volgende regeerakkoord. Bart De Peuter (Rekenhof en tot voor kort KU Leuven Instituut voor de Overheid) stelde een aantal principes en technieken van ex ante evaluatie voor en geeft daarbij aan hoe ze, in een light versie, kunnen toegepast worden zodat ze tegelijk stevig én haalbaar zijn in het kader van het beleidsvoorbereidend werk in de aanloop naar een nieuwe legislatuur. Jeroen Backs (Departement Onderwijs en Vorming) lichtte toe hoe het beleidsdomein onderwijs en vorming vanuit een jarenlange ervaring hierrond te werk gaat. Ten slotte liet Els Verhasselt zien hoe men dit proces van beleidsondersteuning binnen de stad Gent aanpakt. Dieter Vanhee gaf ter uitleiding van het seminarie enkele slotbeschouwingen mee.

  De presentaties van dit seminarie zijn beschikbaar op de website van het Vlaams evaluatieplatform