chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Product upgrade 2020

  donderdag, 7 januari 2021

  Traject krijgt regelmatig een product upgrade om up-to-date te blijven met de basis-software. Zo blijft de ondersteuning verzekerd en profiteren we van de nieuwste functionaliteiten. De product upgrade van 2020 werd met vertraging op 4 januari ll. in productie gesteld en brengt in hoofdzaak volgende veranderingen:

  • wijziging kleurthema van blauw naar zwart
  • introductie van de bladwijzer-functionaliteit
  • een nieuwe welkom-pagina
  • vervanging van de tabbladen door een gepersonaliseerd menu

   

  Kleurthema

  Het meest opvallend bij het openen van de nieuwe productversie is ongetwijfeld het gewijzigde kleurenschema. De omzetting van de blauwe achtergrond naar donkergrijs brengt niet alleen een andere feel & look, maar zou ook minder vermoeiend zijn voor de ogen. Hiermee volgt TRAJECT de laatste ontwikkelingen op vlak van user experience en interface design. Smaken verschillen en deze verandering vergt wellicht enige gewenning, maar de ervaring in de testomgeving is alvast positief.

   

  Hoofdmenu

  Het icoon  om het hoofdmenu te openen staat onveranderd links bovenaan het scherm; bij het aanklikken wordt de nieuwe structuur van het menu zichtbaar. Bovenaan is er nog steeds een filterveld waarin je een trefwoord kan typen om een bepaalde smartlist te zoeken. Onder het filterveld staan de 3 hoofdblokken:   OVERVIEW    SMARTLISTS    BLADWIJZERS.

  De rubriek OVERVIEW is standaard aanwezig in het basisproduct van Traject en is niet geconfigureerd voor de Vlaamse overheid; we hopen om er in de toekomst nog een zinvolle duiding aan te kunnen geven. Bij het aanklikken van de rubriek SMARTLISTS opent de lijst met smartlists (de vroegere tabbladen); ze zijn zijn als volgt ingedeeld:

  • mijn persoonlijke smartlists: naast de smartlists die je zelf heb aangemaakt zijn hier ook nog standaard smartlists van het basisproduct vermeld (deze zijn niet gecconfigureerd voor de Vo)
  • smartlists gedeeld door mij: bevat de smartlists die je zelf aangemaakt én zichtbaar gemaakt hebt bij je medewerkers
  • smartlists gedeeld met mij: hierin staan de basis-smartlists van doelstellingen, projecten, enzovoort.

  Je kan via deze lijst navigeren tussen de smartlists maar voor het dagdagelijks gebruik is het nieuwe gepersonaliseerde menu handiger (zie verder).

   

  Bladwijzers & WELKOM-pagina

  Bookmarks of Bladwijzers zijn door de gebruiker aangemaakte linken naar locaties binnen de applicatie. Ze vormen een handig hulpmiddel om snel naar locaties te gaan die je frequent bezoekt. De favorieten die je in je browser hebt opgeslagen zijn eigenlijk ook bladwijzers, maar die leiden je naar een website terwijl deze in TRAJECT interne verwijzingen zijn.

  De nieuwe productversie van TRAJECT biedt de mogelijkheid om met bladwijzers te werken. Vanuit een doelpagina kan je met een eenvoudige klik op het bladwijzer-icoon de locatie bewaren. De bladwijzers die je op deze manier hebt aangemaakt zijn zichtbaar op je Welkom-pagina en eveneens in de rubriek BLADWIJZERS die via de algemene menu-knop kan geopend worden. De functionaliteit is zowel beschikbaar op de overzichtslijsten (smartlists) als op de item-detailpagina’s, alsook in sommige vensters voor de aanmaak van nieuwe items.

   

  De WELKOM-pagina is eveneens nieuw in deze productversie. Ze kan geopend worden via het icoon  bovenaan het scherm. Je vindt er de invoerbalk van de zoekfunctie en de bladwijzers die je hebt aangemaakt. De bladwijzers kunnen verwijderd worden of de titel aangepast worden via het tandwielicoon  in de rechter marge van de pagina. Een bladwijzer verwijderen kan eveneens vanuit de doellocatie. In je profiel  kan je de WELKOM-pagina (en ook elke andere smartlist) desgewenst als startpagina instellen.

   

  Een gepersonaliseerd menu ter vervanging van de tabbladen

  De informatie in Traject wordt voor de gebruikers zichtbaar gemaakt in lijsten per item-type. In de vorige product-versie waren deze lijsten weergegeven onder de vorm van tabbladen:

  Alhoewel tabbladen een gekende en gemakkelijke manier zijn om te navigeren, wordt het gebruik eerder omslachtig waneer het aantal groot wordt. Dat is vooral van toepassing bij functioneel beheerders en als er meerdere gepersonaliseerde smartlists werden aangemaakt. Naar een tabblad zoeken dat helemaal rechts in de rij stond of de volgorde van de tabbladen aanpassen was niet praktisch. Als alternatief voor het navigeren doorheen de tabbladen konden de overzichten ook via de de menu-knop  geselecteerd worden.

  Om meer ruimte te geven in het scherm werd de rij met tabbladen in de nieuwe productversie verwijderd. We spreken derhalve niet meer van ‘tabbladen’ maar gebruiken voortaan de technische benaming ‘smartlists’. De hamburger menu-knop  blijft behouden en wordt aangevuld met een gepersonaliseerde knop . Deze vervangt de vroegere rij met tabbladen en biedt dezelfde functionaliteiten alsook een filter. Bij het aanklikken van het icoon opent de menulijst met smartlists en staat de cursor klaar in het filterveld; als je er een trefwoord invult zal de lijst met smartlists zich gaandeweg aanpassen naargelang je verder typt. De volgorde van de smartlists kan aangepast worden door de dubbele pijltjes aan te klikken, de cursor ingedrukt te houden en deze vervolgens naar omhoog of omlaag te slepen. Smartlists die je doorgaans niet gebruikt kan je verbergen door op het horizontale streepje rechts van het label te klikken; verborgen smartlists kan je ten allen tijde terug zichtbaar maken door ze te selecteren via de rubriek SMARTLISTS in het hoofdmenu  .

  Wanneer je in een smartlist één van de items aanklikt, opent de item-detailpagina. Rechts van de gepersonaliseerde menu-knop  staat de titel van de smartlist van waar je vertrokken bent; je kan deze aanklikken om terug naar het item-overzicht te gaan.

   

  Broodkruimel

  De broodkruimel bovenaan een item-detailpagina geeft het navigatiepad aan wanneer vanuit een moederitem het dochteritem wordt geopend (bv. een project & mijlpaal). Door op het icoon  links van de broodkruimel te klikken wordt de relatie hiërarchisch voorgesteld. Bij lange broodkruimels worden de verbanden zo een stuk duidelijker.

  De complexe relaties binnen de itemstructuur van TRAJECT maken het spijtig genoeg niet mogelijk om de broodkruimel altijd weer te geven.

   

  Paginalinken

  In de huidige versie is het link-icoon  aanwezig op de item-detailpagina’s. Als je het icoon aanklikt wordt er een link genereerd met de titel en het url-adres van het item, die je vervolgens kan plakken in een mail of andere locatie. Het is een handige functionaliteit om meteen naar een bepaalde pagina te gaan. In de nieuwe productversie is het link-icoon ook toegevoegd in de overzichtslijsten (smartlists).

   

  Actiepknoppen

  De actieknoppen die in de huidige versie bovenaan een smartlist staan (bv. om te exporteren en te importeren) of in een item-detailpagina boven de blauwe tussenbalk (bv. om af te sluiten of te verwijderen), alsook de drukknop ‘Aanmaken’ in het tussenscherm van een rapport, staan in de nieuwe productversie rechts geligneerd en hebben geen tandwiel-icoon meer.

  Het aantal zichtbare knoppen werd ook beperkt om het scherm niet te overladen; de onzichtbare acties zijn opgenomen in een menulijstje dat via icoon met de 3 vertikale punten  geopend wordt.

   

  Meldingen

  Wanneer er van de gebruiker een actie verwacht wordt zoals bv. het activeren van een project of het invullen van een voortgangsrapport, dan maakt TRAJECT een waarschuwingsbericht in de lijst van de meldingen. In de nieuwe productversie is er het bel-icoon  permanent zichtbaar gemaakt rechts bovenaan het scherm; een rood bolletje achter het icoon geeft aan dat er meldingen in de lijst staan.