chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Red Torpedoes trainen in nieuw maritiem onderzoekscentrum in Oostende

  vrijdag, 8 januari 2021
  De Red Torpedoes trainen in het maritiem onderzoekscentrum Foto: DMOW - Sport Vlaanderen

  Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), Sport Vlaanderen en de Vlaamse Kano & Kajak Federatie (VKKF) slaan de handen in elkaar om de Red Torpedoes, onze kajakkers, op olympische medaillekoers te brengen. Voor die olympische droom vonden er trainingen plaats op een ongewone locatie: het nieuwe maritiem onderzoekscentrum (MOC) in Oostende.

  In het nieuwe maritiem onderzoekscentrum wordt onderzoek gevoerd naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en constructies in zee: een ideale omgeving voor gedetailleerde metingen en uitgebreide videoanalyses van de bewegingen van de kajakkers.

  Start verbeteren

  'Het is een grote uitdaging binnen de kajaksport om een gestandaardiseerde omgeving te vinden voor testen die niet beïnvloed worden door de omgevingsfactoren zoals wind en stroming', zeggen de Red Torpedoes.

  'Doordat de Olympische Spelen door corona een jaar zijn uitgesteld, kregen we de kans om het nieuwe onderzoekscentrum te gebruiken, en die wilden we niet laten liggen. We kunnen hier heel specifiek trainen op onze start, een uiterst belangrijk facet in de wedstrijd.'

  Grensverleggend onderzoek

  Het nieuwe maritiem onderzoekscentrum werd in het voorjaar van 2019 opgeleverd. Het centrum bevat een sleeptank, golfbak, kantoorgedeelte en een ruimte voor een toekomstige scheepssimulator.

  De sleeptank is de enige tank ter wereld waarin volautomatisch manoeuvreerproeven kunnen worden uitgevoerd met grote scheepsmodellen (8 m) in ondiep water.