chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Samenwerken en leidinggeven op afstand

  vrijdag, 20 maart 2020

  Werken op afstand kan leiden tot vereenzaming. Het is best mogelijk dat je het lastig krijgt, zeker als je niet gewend bent om thuis te werken.  

  Probeer van op afstand echt samen te werken. Daarvoor zijn er tools als Skype, WhatsApp en zo meer. Heb je het lastig? Bel eens met elkaar.  

  Ben je leidinggevende? Houd dan rekening met onderstaande tips:

  • 1

   Maak afspraken over de middelen die je inzet voor communicatie en samenwerking en ondersteun collega’s die hier nog niet in thuis zijn

   Communiceren op afstand kan bij de Vlaamse overheid op verschillende manieren: telefoon, mail, Skype, Teams, Whatsapp, … Samenwerken gebeurt bij heel wat entiteiten al via Sharepoint, OneNote, of tal van andere systemen en platformen. Maak goede afspraken en denk aan het ondersteunen van collega’s die hier minder of nog niet in thuis zijn. Vraag welke steun ze nodig hebben van jou of van anderen.

  • 2

   Bouw vaste teammomenten in

   Zo houdt je ook in deze periode contact met elkaar. Tijdens de momenten dat je virtueel samen bent, maak je zowel tijd voor werkgerelateerd overleg waarbij je werken op afstand en de daarbij horende valkuilen en de verdeling van het werk kunt bespreken. Maak zeker ook tijd voor informele gesprekken. De kans bestaat dat je teamleden met zorgen zitten over het coronavirus of dingen willen delen met elkaar over hun thuissituatie, over hun bezorgdheden, hoe ze dingen aanpakken, … Plan deze vaste momenten nu al in.

  • 3

   Zorg ook voor individuele gespreksmomenten

   Zorg ervoor dat je met al je teamleden ook individuele contacten onderhoudt. Het is belangrijk dat je vereenzaming probeert tegen te gaan. Bespreek hoe het met de collega gaat, waar hij of zij tegenaan lopen, wat de ervaringen zijn, …

  • 4

   Zorg voor structuur, neem bewust pauzes en blijf bewegen

   Een werkdag op kantoor heeft structuur en er is sociale controle. Als je thuiswerkt, is dat anders: je beweegt minder, je eet misschien onregelmatiger, je kruipt rechtstreeks met je pyjama aan achter je laptop … Vraag je collega’s hoe zij het thuiswerken aanpakken, deel tips en draag ook zorg voor jezelf. 

  • 5

   Delegeer taken en volg op

   Definieer duidelijke taken en maak goede afspraken over het doel, het resultaat, de eventuele voorwaarden, middelen, en eventuele rapportering. Volg nadien ook nauwgezet op en grijp tijdig in als collega’s hun verantwoordelijkheden onvoldoende (kunnen) opnemen.