chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Schoonmaken met positieve organismen

  woensdag, 4 december 2019

  Nancy Van Canegem werkt nu ongeveer 9 à 10 jaar bij Het Facilitair Bedrijf. Eerst werkte ze als schoonmaakster, vorig jaar deed ze mee met schoonmaakster van het jaar en werd zelf finaliste. Sinds maart is ze doorgegroeid naar schoonmaakverantwoordelijke in het Arenberggebouw.

  Schoonmaken met positieve organismen? Say What?

  Positieve organismen voeden zich met organische vervuiling. De positieve organismen werken de hele dag door, terwijl traditionele schoonmaakmiddelen enkel op het reinigingsmoment zelf actief zijn.

  Een voorbeeld om dit te verduidelijken: Als je nu een vlek hebt en je reinigt ze vandaag zal het niet direct proper zijn, maar na 4 dagen is de vlek wel verdwenen. We hebben dit getest op de groene zetels in het VAC Gent. Op een verse vlek spuit je eerst en dop je met een vod. De 2de dag enkel spuiten en zo verdwijnt de vlek. Een vlek die al jaren ergens in zit is natuurlijk veel moeilijker te reinigen. Dat kan tot een week duren. Dan spuiten we er alle dagen op en na een week zie je wel resultaat.

  Heb je er al wat ervaring mee?

  Ja, in het VAC Gent hebben we 2 verschillende schoonmaakmiddelen met positieve organismen getest. In het begin was ik echt benieuwd, omdat het schoonmaken zonder water was. Het is een aanpassing. Bijvoorbeeld een spiegel; de producten die er vroeger op toegepast zijn, moeten eerst verwijderd worden. Dat duurt een tijdje waardoor het er soms slechter uitziet dan voordien. Dat komt enkel voor in de overgangsfase van traditionele schoonmaakproducten naar de schoonmaakmiddelen met positieve organismen.

  We hebben filmpjes en uitleg gekregen en hadden iemand die ons begeleidde en aan wie we vragen konden stellen. Zo konden we ervaringen en tips uitwisselen. Doordat ik al wat ervaring had, kon ik andere collega’s, die er nog mee moesten starten, ook wel tips geven.

  Hoe langer ik er mee werk, hoe meer ik fan ben.

  Ben je een fan van de nieuwe producten?

  Hoe langer ik er mee werk, hoe meer ik fan ben. Wanneer ik bij collega’s moet werken waar er nog op de oude manier schoongemaakt wordt, dan mis ik het al. Als je het goed gebruikt is het echt een verbetering. Voor mij is het ook minder belastend. Het stof komt minder snel terug.

  Nieuwe producten, nieuwe manier van werken? Of is dat niet het geval?

  Ja zeker. Vroeger werden de doeken nat gemaakt, dat is nu niet meer het geval. Alles wordt verneveld en je wrijft het schoon met een droge doek. Ik heb ook al gemerkt dat je best in 1 richting wrijft, dan komt het vuil heel makkelijk af. Voor ons is het belangrijkste dat de bureaus goed opgeruimd worden (clean desk), dat werkt het makkelijkst en verliezen we minder tijd.

  Op de ‘Dag van de schoonmaak en catering’ kregen jullie een spray met positieve organismen cadeau. Heb je deze thuis al eens uitgetest?

  Ja hoor, ik heb het thuis al getest in mijn badkamer. Je ziet dat er veel minder stofdeeltjes zijn op de spiegel. Hij blijft veel langer stofvrij. Ook mijn douchescherm heb ik er mee gereinigd, daar ben ik tevreden van. Ik heb het bewust nog niet overal gebruikt, ik hou het voor mijn badkamer. Mijn man vond de geur aangenaam, maar dat is natuurlijk iets persoonlijk.