chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Schrijf je in voor de Onroerenderfgoedprijs 2020

  donderdag, 9 januari 2020

  Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseert in 2020 voor de vijfde keer een Onroerenderfgoedprijs. Die staat opnieuw in het teken van erfgoed dat geheel of gedeeltelijk publiek toegankelijk is. Kandidaten kunnen zich tot en met 1 maart 2020 inschrijven. Het prijzengeld voor de winnaar bedraagt 15.000 euro.

  De Onroerenderfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan beschermd erfgoed dat recent opviel door goed beheer. Het kan gaan om bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Dit jaar kan alleen erfgoed deelnemen dat op regelmatige basis geheel of gedeeltelijk toegankelijk is voor het grote publiek. Je kan een project indienen als particulier, openbaar bestuur of andere initiatiefnemer.

  Kandidaten voor de wedstrijd van 2020 kunnen zich online inschrijven tot en met 1 maart 2020. Uit alle deelnemers zal de jury uiteindelijk drie laureaten kiezen. Eén daarvan wordt in oktober de winnaar. Elke laureaat ontvangt 2.500 euro. De winnaar krijgt daar bovenop nog eens 12.500 euro. Er is ook een publieksprijs aan deze wedstrijd gekoppeld, waarbij iedereen online kan stemmen op zijn favoriete laureaat. Aannemers, ontwerpers en andere uitvoerders maken kans op een eervolle vermelding voor vakmanschap. 

  Luc Bauters, betrokken bij de donjon van Nevele die in 2017 de publieksprijs won, verwoordt het zo: “Ik zou zeker aanraden aan anderen om mee te doen. Het geeft voor jezelf en je team (want zelden ben je alleen) een boost van: wij hebben het toch goed gedaan! En uiteraard ben je daar fier over. Tegelijkertijd betekent dit een erkenning van de buitenwereld en ook van specialisten voor het geleverde werk. De publieksprijs geeft dan weer het respect van het grote publiek weer voor wat je hebt verricht en tegelijkertijd bereik je veel meer mensen en verhoog je lokaal de erfgoedgevoeligheid.”

  Tot de vorige winnaars behoren de Roma, Kasteel Boterberg, schoenfabriek Eperon d’Or en het gildehuis van de Vrije Schippers. Wie dit jaar de Onroerenderfgoedprijs wint, weten we op vrijdag 2 oktober 2020.

  Voor meer informatie surf je naar www.onroerenderfgoedprijs.be. Op de Facebookpagina van Onroerend Erfgoed blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Meer info over de prijs en de deelnemingsvoorwaarden: www.onroerenderfgoedprijs.be