chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Sta eens wat vaker recht op het werk

  dinsdag, 9 oktober 2018
  Enkele collega's zijn rechtstaand aan het werk (Foto: Joris Casaer)

  Heb jij het gevoel dat je je werkdag grotendeels zittend op je bureaustoel doorbrengt? Komaf maken met die hardnekkige gewoonte is makkelijker dan je misschien denkt.

  Tijdens de ‘Maand van de Ergonomie’ roept de Vlaamse Ergonomie Vereniging op om meer recht te staan en te bewegen op het werk.

  Voldoende staan of bewegen heeft een positief effect op je concentratie en creativiteit en vermindert lichamelijke klachten. Het is aangeraden om elk half uur eens recht te staan. 

   

  5 tips om meer te bewegen

  1. Zet 10.000 stappen

  Met je smartphone of een stappenteller kun je eenvoudig bijhouden hoeveel stappen je zet. Doe jij er minder dan 10.000? Probeer dan eens van het station naar je werk te wandelen of je auto wat verder te parkeren.

  2. Kies voor een aangepaste bureau

  Een zit-stabureau is een efficiënte manier om het aantal uren dat je zit te verminderen. Probeer per uur 10 tot 20 minuten staand te werken. Ook een bureaufiets kan ervoor zorgen dat je niet stil blijft zitten.

  3. Sta elk half uur recht

  Voor een korte onderbreking kun je even staand overleggen met een collega of telefoneren. Om meer te bewegen kun je naar de printer of de koffieautomaat wandelen.

  4. Neem een actieve pauze

  Breng je je lunchpauze net als de rest van je werkdag zittend door? Las even een korte middagwandeling is. Dat is goed om meer te bewegen én om je hoofd even leeg te maken.

  5. Sporten op het werk

  Vind je het moeilijk om na je werk nog te sporten? Dan kun je gebruik maken sportaanbod in de verschillende gebouwen van de Vlaamse overheid.

   

  De tips van collega Ilse

  Ilse Depaepe werkt bij De Lijn. Ze heeft een typische, zittende bureaujob, maar met enkele eenvoudige gewoonten beweegt ze meer.

   

  10 minuten rechtstaand werken op 10 oktober

  De Vlaamse Ergonomie Vereniging lanceerde een oproep om 10 minuten rechstaand te werken op woensdag 10 oktober om 10 uur. ‘Bespreek iets rechtstaand, ga telefoneren, neem een kopie … Er zijn heel wat mogelijkheden', zegt Britta De Breuker van de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming.

   

  Ook bij Kind en Gezin

  Leidend ambtenaar Katrien Verhegge van Kind en Gezin werkt rechtstaand aan haar bureau (Foto: Kind en Gezin)

  Ook Kind en Gezin deed mee aan de actie om 10 minuten rechtstaand te werken. Leidend ambtenaar Katrien Verhegge legt uit waarom: 'Ik zit in heel wat vergaderingen. Daarom zet ik mijn eigen bureau zo vaak ik kan omhoog om zo aan mijn computer te werken.'

  'Ik hoop dat zoveel mogelijk medewerkers elke dag af en toe de benen strekken. Op onze hoofdzetel in Brussel hebben we een paar jaar terug tijdens onze bewegingsmaand pingpongtafels geïnstalleerd. Die staan er nog en zijn voor heel wat medewerkers de ideale manier om 10 minuutjes te bewegen, het hoofd leeg te maken en te ontspannen met collega’s.'

   

   

  Meer weten over ergonomie op het werk? Surf naar overheid.vlaanderen.be/ergonomie