chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Te grabbel op het internet: jouw login en wachtwoord

  vrijdag, 11 juni 2021

  Er is een groot datalek geweest, waarbij meer dan 8 miljard wachtwoorden gelekt zijn. Met zo’n groot aantal kun je er prat op gaan dat jij er ook bij kunt zijn. 

  Ben jij erbij?

  Check zelf of jouw werk- en privé-adres al eens gelekt zijn. Dit kun bijvoorbeeld via: www.haveibeenpwned.com (in het Engels).

  Als je je e-mailadres invult, vertellen ze je of je e-mailadres (en dus waarschijnlijk ook je wachtwoord) in een datalek betrokken was.

  Wat moet je doen?

  Als je ziet dat dat het geval is, verander dan voor elk van de vermelde gevallen je wachtwoord. Dit doe je op https://wachtwoord.vlaanderen.be/. Kies voor elke dienst een apart wachtwoord en maak er onmiddellijk een wachtzin van. Hier wat tips:

  Regelmatige updates

  Om risico’s met oude wachtwoorden tegen te gaan, kan het handig zijn om regelmatig je wachtwoord te wijzigen. Hiervoor biedt Digitaal Vlaanderen een tool aan die je er automatisch aan herinnert. Neem contact op met security@vlaanderen.be als je hier vragen over hebt.

  Makkelijk wachtwoorden bijhouden doe je met een password manager. KeePass of LastPass zijn hier twee voorbeelden van. Die kun je zowel professioneel als privé gebruiken.