chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Test- en quarantaineregels versoepeld voor volledig gevaccineerde COVID-19-hoogrisicocontacten (22 juni 2021)

  dinsdag, 22 juni 2021

  Op dit moment kregen ongeveer 5,7 miljoen Belgen al een eerste dosis van een COVID-19-vaccin. 3,2 miljoen Belgen zijn volledig gevaccineerd. Onder meer door deze hoge vaccinatiegraad zijn het aantal besmettingen, dagelijkse ziekenhuisopnames en overlijdens drastisch gedaald en werden heel wat activiteiten terug opgestart.  

  De IMC versoepelde ook de regels rond testing en quarantaine voor hoogrisicocontacten die volledig gevaccineerd zijn. Volledige vaccinatie betekent 14 dagen na de laatste dosis die vereist is voor het vaccin in kwestie. De versoepeling gaat in vanaf 24 juni 2021.

  • Volledig gevaccineerde hoog-risicocontacten moeten zich enkel laten testen op dag 1 en worden, bij negatief resultaat, vrijgesteld van een tweede test en quarantaine. In geval van weigering van een test moeten zij wel een quarantaine van tien dagen respecteren.
  • Uitzondering: de quarantaineregel blijft wel behouden voor volledig gevaccineerde personen in geval van een cluster van besmettingen, meer bepaald: 
   • in een residentiële zorgcollectiviteit (zoals een woonzorgcentrum) 
   • in collectiviteiten (behalve de collectiviteiten vermeld in het punt hieronder) en bedrijven wanneer een doorbraakinfectie zich voordoet. Een doorbraakinfectie is een bevestigde casus door middel van een PCR-test bij volledig gevaccineerde personen).  
  • De collectiviteiten die kinderen en jongeren opvangen, zoals scholen, kinderopvangvoorzieningen, internaten, vrijetijdsactiviteiten, … hebben hun specifieke kenmerken. Zo krijgen kinderen, en jongeren onder de leeftijd van 16 jaar momenteel geen vaccin. Deze leeftijdsgroepen hebben ook een kleinere kans op ziekte en geven het COVID-19- virus vermoedelijk minder snel door. Nadat de vaccinatie van grote groepen volwassenen achter de rug is,  moet er ruimte zijn om de test- en quarantaineregels voor kinderen en jongeren onder 16 jaar  onder de loep te nemen en aan te passen. In de komende weken zal het Regeringscommissariaat met 2 experten samenzitten om nieuwe medisch onderbouwde en realistische regels uit te werken. De IMC Volksgezondheid zal deze begin juli bespreken in nauw overleg met de andere bevoegde ministers.