chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vaccinatiecentra: richtlijnen voor vrijwilligerswerk (23 februari 2021)

  dinsdag, 23 februari 2021

  Overal in Vlaanderen meldden duizenden vrijwilligers zich aan om een bijdrage te leveren in de vaccinatiecentra. Het Agentschap Zorg en Gezondheid geeft een aantal richtlijnen mee om het vrijwilligerswerk een plek te geven: 

  • De financiering van de vaccinatiecentra is gebaseerd op de inzet van betaalde medewerkers. Vrijwilligerswerk is daarop een waardevolle aanvulling: het vermindert de werkdruk en geeft financiële ruimte. Het mag echter geen systematische strategie zijn om kosten te besparen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid keurt dus ten stelligste praktijken af waarbij personen (dokters, verpleegkundigen, apothekers,…) die zich aanmelden om een bijdrage te leveren tegen een correcte vergoeding, onder druk worden gezet om dat in een vrijwilligersovereenkomst te doen. 
  • De betaalde medewerkers realiseren de basis van de dienstverlening in een vaccinatiecentrum. De vrijwilligers versterken die basis. 
  • Vrijwilligers hebben recht op een correcte behandeling en vergoeding. Het Agentschap Zorg en Gezondheid beveelt aan om de door de wet voorziene vrijwilligersvergoeding van 35,41 euro/dag te hanterenVermijd een betaling per uur ,want de RSZ zou dit kunnen interpreteren als een ‘uurloon’.  
  • Bruggepensioneerden en werklozen zijn voor de periode van de vaccinatie vrijgesteld van de meldingsplicht als ze vrijwilligerswerk doen.