chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Veiligheidsbouwstenen – Afbouw federaal token: activeer je digitale sleutels!

  dinsdag, 17 augustus 2021

  Om je online veilig aan te melden op de toepassingen van de overheid, maak je gebruik van je digitale sleutels. Wist je dat er verschillende digitale sleutels zijn? Door er meerdere te activeren, heb je altijd een reservesleutel indien tijdelijk een sleutel niet beschikbaar is.

  Ook kan het zijn dat niet elke sleutel toegang geeft tot de toepassing die je wilt raadplegen. Afhankelijk van de informatieklasse die een toepassing verwerkt, wordt door de toepassingsverantwoordelijke bepaald welke digitale sleutels geactiveerd mogen zijn om aan te melden.

  Als een toepassing bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie verwerkt, zal enkel een gebruikersnaam en wachtwoord onvoldoende veiligheid bieden. Welke sleutels beschikbaar zijn, zie je direct bij het aanmelden op de toepassing.

  Afbouw Federaal token

  Het federaal token is één van de digitale sleutels, die nu wordt afgebouwd. Vanuit de federale overheid verkiest men de alternatieve sleutels zoals aanmelden via een App, sms-code of e-mailverificatie. Dit betekent dat je met het federaal token voor steeds minder toepassingen kan aanmelden. Heb je nog geen alternatief geactiveerd? Doe dit dan nu!

  Op het Gebruikersbeheer, MijnProfiel en het HB-plus Bestelportaal kan je vanaf 30 augustus al niet langer aanmelden met het federaal token.

  Wel kan je blijven aanmelden met je alfa-account, e-ID-kaart, itsme of via een beveiligingscode per app of sms.

  Hoe activeer je jouw persoonlijke digitale sleutels?

  Om een digitale sleutel te activeren, surf je naar Mijn Digitale Sleutels.

  Klik op 'Aanmelden' en kies een manier om je aan te melden. Als je al een digitale sleutel geactiveerd hebt, kun je die kiezen. Als het je eerste bezoek is, kies je 'eID kaartlezer' of itsme®.

  Je krijgt hierna een overzicht van jouw digitale sleutels en ziet meteen welke sleutels al geactiveerd zijn. Kies de sleutel die je (bijkomend) wilt activeren en volg het stappenplan op het scherm.

  Raadpleeg ook onze website over het aanmelden bij de overheid voor meer informatie over digitale sleutels.

  Hoe activeer je bijkomende digitale sleutels voor je toepassing?

  Ben je toepassingsverantwoordelijk en is je toepassing geïntegreerd met het Toegangsbeheer van de Vlaamse overheid? Dan kan je de aanvraag eenvoudig doorgeven via de mail aan het integratieteam

  Wist je dat sinds kort de digitale sleutel ‘Aanmelden met beveiligingscode via e-mail’ ook geactiveerd kan worden voor je toepassing? Vergeet ook zeker niet de mogelijkheid om de Europese sleutel ’eIDAS’ te laten activeren.

  Contacteer ons

  Heb je feedback over de communicatie? Contacteer ons via gebruikersbeheer@vlaanderen.be.

  Toepassingsverantwoordelijken contacteren voor het activeren van digitale sleutels het integratieteam.

  Eindgebruikers contacteren de 1700 voor ondersteuning.