chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Verlof op maat van pleeg- en adoptieouders: ‘Geniet ervan, want het gaat veel te snel voorbij’

  woensdag, 5 juni 2019
  Tobias van Toledo en zijn dochtertje: 'Je bent al zo lang aan het wachten. Toch ben je er nooit echt helemaal klaar voor.' (Foto: Teja De Prins) Tobias van Toledo en zijn dochtertje: 'Het wachten duurde ontzettend lang. Maar het was het meer dan waard.' (Foto: Teja De Prins)

  Zorgen voor een kind, daar komt heel wat bij kijken. Daarom voorziet de Vlaamse overheid tal van maatregelen om ouders te ondersteunen. Ook als het gaat om adoptie of pleegzorg.

  Medewerkers van de Vlaamse overheid kunnen gebruikmaken van opvang- of pleegouderverlof. Wie een kind opvangt in zijn gezin, voor adoptie of pleegzorg, krijgt zo de tijd om helemaal klaar te staan voor het kind. De basisduur van het opvangverlof is 6 weken. Sinds 1 april 2019 heb je recht op bijkomende weken.

  Dat is extra tijd die zeker van pas zal komen, of zo klinkt het toch bij Tobias van Toledo, trajectbegeleider bij het Vlaamse centrum voor Adoptie van Kind en Gezin, en An Van Cauwenberghe. Zij werkt bij het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin als beleidscoördinator bij het team Lokaal Sociaal Beleid en Coördinatie Armoedebestrijding. Tobias en An maakten in het verleden al gebruik van het opvangverlof.

  Een broodnodige gelijktrekking

  Een adoptieprocedure kan erg lang duren. In totaal zijn Tobias en zijn partner er meer dan 7 jaar mee bezig geweest. ’Het is een torenhoog cliché, maar het is wel waar: het is het allemaal meer dan waard als je je kind eindelijk in je armen hebt’, vertelt Tobias.

  Het matchen van een kind met kandidaat-ouders gebeurt pas na de geboorte. Eens er een goede match gevonden is, moet het plots allemaal erg snel gebeuren.

  ‘Je bent al zo lang aan het wachten. Toch ben je er op het moment dat je dat telefoontje krijgt echt niet klaar voor. We werden ’s avonds gebeld: of we onze dochter de volgende dag konden ophalen. Daar stonden we dan met een lege Maxi-Cosi voor de ingang van het ziekenhuis.’

  Tobias kon gelukkig meteen verlof nemen. ‘In totaal was ik meer dan 3 maanden thuis, met een combinatie van gewoon verlof, opvangverlof en ouderschapsverlof. En eigenlijk was dat zelfs nog niet genoeg’, vertelt hij. ’Mijn advies aan andere ouders? Geniet ervan, want het gaat veel te snel voorbij.’

  Het mag dan al te snel gaan, het opvangverlof is volgens Tobias broodnodig. ‘Ik ben blij dat er zoiets bestaat als opvangverlof. Dat is echt nodig om de situatie gelijk te trekken voor biologische ouders en adoptieouders.’

  Een mooie erkenning

  An Van Cauwenberghe (Foto: Leonie Van Uffelen) An Van Cauwenberghe: 'Ik ervaar het opvang- en pleegouderverlof als een steun van mijn werkgever.' (Foto: Leonie Van Uffelen)

  Pleegouder worden is een enorme beslissing. ’Niet iedereen begrijpt dat je een ‘kind van een ander’ wil opvoeden’, vertelt An Van Cauwenberghe, die al 16 jaar pleegouder is.

  Haar eerste pleegdochter was slechts 4 maanden oud toen ze bij haar terechtkwam. Met haar opvangverlof kon An meteen 6 weken thuisblijven. ’Er waren geen discussies over ‘heb je daar wel recht op?’, het ging allemaal heel vlot’, vertelt An. ’En dat terwijl ik toen nog maar net begonnen was in mijn nieuwe job bij de Vlaamse overheid.’

  ‘We hadden op dat moment zelf nog geen kinderen, dus alles was nieuw voor ons. De eerste keer dat ik babykleertjes in de wasmachine stopte, drong het pas goed tot me door. Gelukkig kon ik dankzij het opvangverlof rustig wennen aan de nieuwe situatie.’

  Daarnaast kan An sinds kort ook pleegouderverlof opnemen, bijvoorbeeld wanneer zij en haar pleegdochter voor de rechter moeten verschijnen.

  ‘Niet dat ik het vroeger erg vond om daarvoor een gewone verlofdag op te nemen’, vertelt An. ’Maar ik ervaar het opvang- en pleegouderverlof vooral ook als een steun en erkenning van mijn werkgever. Dat doet me echt deugd.’

   

  Wil je meer weten? Ga naar dan naar de pagina over opvangverlof en pleegouderverlof

   

  De getuigenis van Tobias stond eerder in Schakel, het personeelsmagazine van Kind en Gezin.