chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vlaamse Belastingdienst neemt 12 elektrische controleauto’s in gebruik

  maandag, 4 februari 2019
  Elektrische auto vlabel

  De Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) heeft 12 elektrische auto's aangekocht. Het gaat om de grootste bestelling van batterij-elektrische wagens ooit door een Vlaamse overheidsdienst. De auto’s zullen worden ingezet bij controles voor 2 nieuwe belastingen die VLABEL sinds dit jaar int: de belasting op Spelen en Weddenschappen en de belasting op Automatische Ontspanningstoestellen. 

  VLABEL besliste na de overname van de belastingen om de extra middelen ook te gebruiken voor de vergroening van zijn wagenpark. De keuze viel op 12 batterij-elektrische wagens van het type Nissan Leaf. De totale investering bedraagt 455.000 euro, bestickering inbegrepen.  

  De 12 wagens zijn verdeeld over 3 locaties:

  • 5 in Aalst
  • 4 in Gent
  • 3 in Antwerpen

  Voorbeeldfunctie

  Het Vlaamse Clean Power for Transport-plan bevestigt dat de Vlaamse overheid een voorbeeldfunctie heeft om het wagenpark te vergroenen tegen eind 2020.

  Volgens het Actieplan Mobiliteit Vlaanderen moet elke overheidsdienst jaarlijks een aankoopaandeel van 7% (plug-in of batterij) elektrisch halen en 3% aardgas.

  Tegen eind 2020 gaat het om respectievelijk 10% en 7,5%. Met deze aankoop stijgt het aandeel elektrische wagens in de vloot van de Vlaamse Belastingdienst naar 15%, ruim boven het vooropgestelde doel.  

  Laadpalen

  Daarnaast heeft Het Facilitair Bedrijf ook geïnvesteerd in meer dan 200 parkeerplaatsen met laadpaal. VLABEL maakt gebruik van een raamcontract met Bluecorner en dus kunnen de collega's gebruikmaken van alle andere laadpalen die BlueCorner in België heeft uitgerold.

  Controles ter plaatse

  Flipperkast

  De nieuwe voertuigen worden door VLABEL gebruikt voor controles op de belasting op Spelen en Weddenschappen en de belasting op Automatische Ontspanningstoestellen. Dat zijn 2 gewestbelastingen die tot eind 2018 nog federaal geïnd werden, maar sinds 1 januari 2019 door VLABEL zijn overgenomen.

  ‘De belasting op Spelen en Weddenschappen innen we bij de aanbieders van weddenschappen, zoals wedkantoren en casino's, maar ook de uitbaters van online goksites’, zegt Kris De Sagher van VLABEL. ‘De belasting op Automatische Ontspanningstoestellen wordt geïnd bij iedereen die zo'n toestel in zijn publiek toegankelijke plaats heeft staan: cafés met een bingo of flipperkast, lunaparken aan de Vlaamse kust, foorreizigers, ...'

  'We gaan ter plaatste op controle en kijken na of de juiste toestellen of weddenschappen zijn aangegeven, of de juiste opbrengsten ervan. Omdat je daarvoor ook een vergunning van de Kansspelcommissie nodig hebt, werken we ook veel samen met die commissie.’