chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vroeger koffiedame, nu adjunct-siteverantwoordelijke

  woensdag, 14 augustus 2019
  Heidi Willems met koffiekar Foto: Jonas Roosens

  Het clichébeeld dat heel wat mensen hebben van de ambtenarij dankzij de VRT-reeks De Collega’s is nog lang niet verdwenen. De jobs uit de serie nagenoeg allemaal wel. Maar wat doen madame Arabelle, Jomme Dockx, Betty Bossé … nu?

  Heidi Willems, vroeger koffiedame, nu adjunct-siteverantwoordelijke

  Heidi kijkt met veel liefde terug op haar achttien jaar als koffiedame. “Goedemorgen, goedemiddag, koffie! Elke dag hetzelfde ritueel: aankomen, koffie maken, met onze kar naar onze verdieping, koffie uitdelen, sigaretje gaan roken, kopjes ophalen. Dan naar de kantine om soep, broodjes en drank te verkopen en rond 14 uur opnieuw een koffieronde. In tegenstelling tot mijn collega’s had ik geen vaste verdieping, dus ik kwam overal.”

  Feest

  Het was een ontzettend fijne periode voor Heidi. “De koffiedame is overal welkom”, lacht ze. “En weet uiteraard ook veel. Zowel van de directeur als van de poetsvrouw. Hoe het met de kinderen is, wie er een kater heeft … En zag er iemand ongelukkig uit, dan namen we die apart en vroegen we wat er scheelde. Koffie troost.”

  “Met Nieuwjaar mochten we op alle diensten meefeesten”, gaat Heidi verder. “Mensen bleven ook rond de koffiekar hangen om een babbeltje te maken. Aan de koffiemachine kan dat niet, want het stoort andere collega’s.”

  Bom

  Na achttien jaar verliet Heidi de VDAB om cantinière te worden in Leuven. “Toen zorgde ik alleen nog voor koffie tijdens vergaderingen. Dan werd ik onthaalbediende, daarna magazijnier en nu ben ik adjunct- siteverantwoordelijke in het VAC in Leuven. Ik weet niet wat mijn dag brengt. Dat kan gaan van de elektriciteit die uitvalt, over een lokaal dat onder water staat, tot zelfs een evacuatie omdat er even verderop een bom uit de Eerste Wereldoorlog is gevonden. En uiteraard sta ik mee ter beschikking om de collega’s hier in het gebouw verder te helpen.”

  Of ze het koffiedame zijn mist? “Eigenlijk niet. Al ben ik hier de eerste om bij te springen als er handen te kort zijn bij de catering.”