chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Welke vrouw inspireert jou?

  dinsdag, 8 maart 2022

  8 maart is het Internationale Vrouwendag. Ook de Vlaamse overheid streeft naar een gendergelijke werkvloer waar diverse vrouwen zichzelf kunnen zijn en hun talenten erkend worden. Vandaag zetten we graag zes onder hen in de schijnwerpers. We vroegen hen naar welke vrouw zij opkijken of wie hun inspiratiebron is. Ben je benieuwd? Lees dan hieronder verder!

  1 - Nathalie is geïnspireerd door Micheline Scheys

  Afbeelding Nathalie De Bleeckere Nathalie De Bleeckere

  Eind jaren 90 nam Nathalie De Bleeckere als wetenschappelijk medewerker deel aan verscheidene conferenties zoals het Belgisch Netwerk voor Genderstudies Sophia. Eén van de stichtende leden van de vzw viel haar toen erg op. “Tijdens zo’n conferenties modereerde Micheline Scheys gesprekken met diepgang, vlot afwisselend tussen het Nederlands, Frans en Engels. Ik kwam te weten dat ze als hoofd van de beleidscoördinerende afdeling van het Departement Onderwijs en Vorming aan de slag was.”

  Nathalie twijfelde geen seconde toen een procedure voor een beleidsfunctie rond gender uitgeschreven werd bij diezelfde afdeling. Ondertussen werkt ze er nog steeds. Haar eerste baas, later secretaris-generaal van datzelfde departement, blijft nog steeds een grote inspiratiebron voor haar.

  Zij modereerde met diepgang én wisselde zo vlot af tussen verschillende talen
  Nathalie De Bleeckere, beleidsmedewerker Gender & Sociale inclusie in onderwijs bij het Departement Onderwijs en Vorming

  2 - Adilia ziet Mieke Stappaerts als inspiratiebron

  Afbeelding Adilia Falize Adilia Falize

  Onlangs startte Adilia Falize als expert HR psychosociaal welzijns- en aanwezigheidsbeleid bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), daarnaast is ze ook gecertificeerd coach. “Een vrouw die er boven uit steekt in mijn professionele loopbaan is Mieke Stappaerts, gewezen directeur-generaal en interne coach van de Vlaamse overheid. Een uitspraak van haar die ik ook nooit zal vergeten was ‘Ik leer ook van jou.’  

  Via coachings leerde Adilia inzien hoe dat zat in de praktijk en hoe Mieke ook van haar leerde. “Toen besefte ik dat een mens zoveel kan leren, ook dankzij de mensen rondom je heen. Als coach leer je dus ook van jouw eigen coachees.” Mieke leerde haar ook dat je één belangrijk aspect kan uitdragen als mens, medewerker en coach: nederigheid. Via deze getuigenis bedankt Adilia graag Mieke voor haar inspiratie en wijze woorden.

  Je kan als mens zo veel leren, ook van mensen rondom je heen. Je coachees bijvoorbeeld.
  Adilia Falize, expert HR psychosociaal welzijns- en aanwezigheidsbeleid bij de VDAB

  3 - Nathalie kijkt op naar Huguette Reynaerts

  Afbeelding Nathalie Balcaen Nathalie Balcaen

  Sinds 2018 is Nathalie Balcaen administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Haar vrouwelijke inspiratiebron is professor Huguette Reynaerts, een alleenstaande moeder met twee geadopteerde kinderen. Professor Reynaerts (UGent – Faculteit Wetenschappen – Vakgroep toegepaste wiskunde, informatica en statistiek) zette destijds haar deur voor Nathalie wagenwijd open. “Het is dankzij de steun van professor Reynaerts dat ik mijn doctoraat als burgerlijk natuurkundig ingenieur aan de UGent heb behaald. Zij heeft mij toen mentaal begeleid en destijds geïntroduceerd tot het netwerk van vrouwen in de wetenschappen.”

  Sindsdien is Nathalie het belang van vrouwen in nichesectoren, ook in de maritieme sector, nooit meer uit het oog verloren. Zo werkt ze samen met haar administratie aan Project Olivia om meer vrouwen aan te trekken in de maritieme sector. Huguette Reynaerts is helaas recent (2021) overleden. Deze bijdrage ziet Nathalie dan ook als eerbetoon aan deze prachtige en inspirerende vrouw.

  Dankzij Professor Reynaerts ben ik het belang van vrouwen in nichesectoren, ook in de maritieme sector, nooit meer uit het oog verloren.
  Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust

  4 - Razia kijkt op naar bell hooks a.k.a. Gloria Jean Watkins

  Afbeelding Razia Alibhai Razia Alibhai

  Razia Alibhai, consulent participatie bij het Agentschap Integratie en Inburgering, nomineerde Gloria Jean Watkins als inspiratiebron. Gloria Jean Watkins, beter bekend als bell hooks, was de grondlegger van het kruispuntdenken (ofwel intersectionaliteit). “We hebben allemaal verschillende identiteiten en vullen tegelijkertijd verschillende rollen aan.” Kruispuntdenken herinnert Razia eraan dat een inburgeraar veel meer is dan een loutere vreemdeling. “Een inburgeraar is een mens en wij zijn allemaal mensen, mensen met dromen... mensen die naar liefde, vrede en naar een beter leven verlangen.”  

  We zijn allemaal mensen. Mensen met dromen. Mensen die naar liefde, vrede en naar een beter leven verlangen.
  Razia Alibhai, consulent participatie bij het Agentschap Integratie en Inburgering

  5 - Stephanie haalt inspiratie uit Caroline Pauwels

  Afbeelding Stephanie De Wulf Stephanie De Wulf

  Stephanie De Wulf, afdelingshoofd Dienstencentrum Talent en Welzijn bij het Agentschap Overheidspersoneel, heeft tal van vrouwen waar ze naar op kijkt. Eén vrouw beklijft haar momenteel het meest: Caroline Pauwels, gewezen rector van de VUB. “Caroline zorgde in een mum van tijd voor een transformatie van de VUB, waar trots en eigenwaarde centrale begrippen werden. Zo’n impact zorgt alleen maar voor bewondering.”

  Stephanie vindt ook de andere initiatieven van Caroline Pauwels uiterst interessant, zoals het Hannah Arendt Instituut of Difference day, een jaarlijks evenement rond vrije meningsuiting en persvrijheid. “Zo’n initiatieven inspireren mij echt, het maakt van Caroline een eeuwig positieve vrouw die door zoveel mensen, studenten en andere actoren wordt geapprecieerd. Kortom: een topmadam!”

  Ik heb zo veel bewondering voor deze eeuwig positieve vrouw en haar initiatieven!
  Stephanie De Wulf, afdelingshoofd Dienstencentrum Talent en Welzijn bij het Agentschap Overheidspersoneel

  6 - Solange kijkt op naar Mairi Chisholm en Elsie Knocker

  Afbeelding Solange Theys Solange Theys

  Solange Theys werkt momenteel bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) als personal coach en instructrice e-wijs (interne digitale opleiding). Haar persoonlijke inspiratiebronnen zijn Mairi Chisholm en Elsie Knocker, beide jonge verpleegkundigen uit het Verenigd Koninkrijk. Zij kwamen als jonge maar moedige vrouwen naar Diksmuide om tijdens de Eerste Wereldoorlog te helpen. Hun werk bestond eruit om slachtoffers naar veldhospitalen te vervoeren op een motorfiets met een zijspan. “Hun werk vind ik dan ook ongelofelijk moedig en genderoverschrijdend omwille van de harde tijd toen voor vrouwen.”

  Ongelofelijk moedige en grensoverschrijdende dingen deden deze dames!
  Solange Theys, personal coach en instructrice e-wijs (interne digitale opleiding) bij de VDAB