chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Woningpas bundelt informatie over jouw huis

  dinsdag, 4 december 2018
  Screenshot site woningpas

  Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komt heel wat papierwerk kijken. Daarom lanceren het Vlaams Energieagentschap (VEA), het departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de woningpas. De woningpas is een gratis digitaal paspoort dat een relevantie informatie over jouw huis op 1 plaats bundelt.

  Je kunt de pas makkelijk consulteren op woningpas.vlaanderen.be. Op die site kun je als woningeigenaar inloggen met jouw persoonlijk token, jouw e-id of via de itsme® app.

   

  Hoe?

  De databanken in het beheer van een aantal Vlaamse agentschappen en departementen worden voor het eerst aan elkaar gekoppeld en op een overzichtelijke manier voorgesteld. Op die manier wil de Vlaamse overheid het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning vereenvoudigen en burgers alle nuttige informatie over hun woning, perceel of omgeving bundelen.

  Welke informatie vind je terug?

  De invoering van de woningpas verloopt in fases. Je krijgt nu al administratieve informatie over het gebouw, de indeling en de ligging en informatie uit de EPB-aangifte of energieprestatiecertificaat, als dat al werd opgemaakt. Je kunt ook omgevingskaarten raadplegen en downloaden. Zo kun je de overstromingsgevoeligheid, de bestemming volgens het Gewestplan of andere geografische informatie in Geopunt Vlaanderen (zoals rioleringskaarten en luchtkwaliteitskaarten) opzoeken.

  Later zal de woningpas ook aangevuld worden met meer informatie en attesten. Eigenaars zullen ook attesten en informatie met anderen kunnen delen, wat handig kan zijn voor bouwpartners, toekomstige kopers of huurders, de notaris of makelaar. In een latere fase zullen eigenaars ook zelf informatie kunnen toevoegen, zoals attesten, plannen en foto’s van de uitgevoerde werken.