chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Word jij onze ergo-coach?

  woensdag, 8 september 2021

  Sinds 1 september is het nieuwe afsprakenkader ergonomie voor beeldschermwerkers van kracht, dit afsprakenkader is opgemaakt in het kader van de richtlijn KB/BZ/2020/1 “Ergonomisch werken met beeldschermen: beleid en procedure individueel advies”. In dit afsprakenkader kan je heel wat informatie terugvinden rond ergonomisch werken voor beeldschermwerkers zoals een zelfscreening rond je huidige werkhouding of tips rond ergonomisch werken met een beeldscherm.

  Naar aanleiding van dit afsprakenkader zijn we binnen Het Facilitair Bedrijf op zoek naar 2 à 3 ergo-coaches die samen met HR en de GDPB alle beeldschermwerkers binnen Het Facilitair Bedrijf gaan ondersteunen om ergonomisch te werken. Heb je interesse in wat een ergo-coach doet en welke opleiding/ondersteuning hij/zij krijgt lees dan zeker verder.  

  Als je na het lezen van de verwachtingen interesse hebt om deze rol op te nemen mag je ons dit laten weten per mail personeel.facilitairbedrijf@kb.vlaanderen.be voor 30 september en dan nemen wij daarna met jou contact op! Moest je nog twijfelen of heb je nog wat meer vragen kan je contact opnemen met Geertrui Achten.

  Wat doet een ergo-coach?

  • Een ergo-coach beeldschermwerk is een laagdrempelig aanspreekpunt voor beeldschermwerkers binnen de entiteit met vragen over ergonomisch werken met beeldschermen of met beginnende fysieke klachten.
  • Een ergo-coach treedt op als ambassadeur van gezond werkgedrag.
  • Een ergo-coach levert hiernaast ook een bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van de werknemers in Het Facilitair Bedrijf door het uitwerken van preventieve acties om overbelasting te voorkomen bij het uitvoeren van beeldschermwerk (vb. sensibilisering rond doorbreken sedentair gedrag).
  • Een goede ergo-coach is dus communicatief vaardig, proactief en kan én mag tijd vrijmaken om preventieve acties en interventies te doen rond ergonomisch werken voor beeldschermwerkers.   

  Opleiding en ondersteuning

  Het team ergonomie van de GDPB organiseert jaarlijks een opleiding voor nieuwe ergo-coaches beeldschermwerk waarvan de eerstvolgende in het voorjaar 2022 zal doorgaan. De opleiding bestaat momenteel uit 2 halve dagen. In de opleiding komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is ergonomie?
  • Wetgevend kader en richtlijnen betreffende ergonomie
  • Hoe ontstaan overbelastingsletsels bij beeldschermwerk?
  • Stappenplan om overbelastingsletsels bij het uitvoeren van beeldschermwerk te vermijden: theorie en praktijk
  • Hoe risicofactoren met betrekking tot individuele beeldschermwerkposten opsporen?
  • Welzijnsrisico’s bij hybride werken
  • Ergonomische arbeidsmiddelen

  Het team ergonomie van de GDPB ondersteunt hiernaast de ergo-coaches door het organiseren van intervisiemomenten (2 keer per jaar) en het delen van nuttige informatie.