chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  YouFlanders: gratis app voor een relaxte, veilige trip in Vlaanderen

  dinsdag, 30 juni 2020

  Door de coronacrisis ziet onze vakantie er wellicht totaal anders uit dan andere jaren. Grote events zijn afgelast of uitgesteld, een verre reis wordt misschien een vakantie in eigen land. Om collega’s voorbereidingsstress te besparen, gingen we eens luisteren bij Toerisme Vlaanderen hoe zo’n vakantie in eigen land aangenaam en veilig kan verlopen.

  “De toeristische sector is zwaar getroffen door de coronacrisis, dat is wel duidelijk.” Sam Versele van Toerisme Vlaanderen windt er geen doekjes om. “Normaal gezien focussen we bij Toerisme Vlaanderen meer internationale toeristen, maar nu kijken we natuurlijk ook naar eigen bewoners. Door de lockdown periode is het gedrag van mensen immers veranderd. Ze willen meer in eigen land reizen en hier nieuwe plekjes ontdekken.”

  “Toerisme Vlaanderen nam heel wat maatregelen en een vlotte heropstart van de toeristische sector vroeg in de eerste plaats om een goede spreiding het toerisme in tijd en ruimte. We zijn gestart met een open bevraging van de toeristische sector, we gingen na wat de noden en behoeften waren. Uiteindelijk kozen we voor de ontwikkeling van een app, YouFlanders, die een overkoepelend zicht geeft op het Vlaamse toeristische aanbod.”

  Real-time drukte

  Bij YouFlanders geven zowel bezoekers als uitbaters info over de real-time drukte van het toeristische aanbod. De app geeft ook aan welke veiligheidsmaatregelen van toepassing zijn op welke locatie. “De app past helemaal binnen de toekomstvisie van Toerisme Vlaanderen waarbij de burger een actieve rol speelt in het toerisme in Vlaanderen”, legt Sam Versele uit. “De app moet ook beschikbaar zijn voor een internationaal publiek, dus er komen ook vertalingen in het Engels, Frans en Duits.”

  Bij YouFlanders geven bezoekers info over de real-time drukte van het toeristische aanbod
  Sam Versele, Toerisme Vlaanderen

  “Toerisme Vlaanderen beschikt al over heel wat data over onze toeristische plekken en de komende weken gaan we nog links leggen met andere databanken van partners, zoals ‘Logeren in Vlaanderen’. In de app kan je vanaf 1 juli op een kaart – we noemen het een heatmap – zien of het ergens drukker of rustiger is dan gewoonlijk. Als bezoeker kan je dan bekijken of het ergens te druk is of je toch liever ergens anders naartoe gaat, en nagaan op welke plek het rustiger is.”

  Lief voor privacy

  Privacygoeroes kunnen gerust zijn, de app is volledig privacy-conform. “YouFlanders slaat geen persoonsgegevens op en je geeft zelf aan of je je locatiegegevens wenst te delen. We hebben hier heel wat onderzoek rond gedaan”, zegt Sam.

  “Toch is feedback belangrijk. Een eerste versie van de app verscheen op 5 juni en er komt een update tegen begin juli. Maar iedereen kan de app natuurlijk al installeren en gebruiken. En hoe meer feedback, hoe beter. Want alleen op die manier kan de app echt gebruiksvriendelijk worden en wordt het ook echt een bezoekers-app.”

  Alle info over het gebruik van de app vind je op de website van YouFlanders.