chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gedragsinzichten: werksessie op 2018-12-06

  Checklist uit de handreiking betere brieven dankzij gedragsinzichten (2018-12-06)

  Op donderdagvoormiddag 6 december 2018 organiseerden we een nieuwe werksessie gedragsinzichten. Daarvoor was dermate veel belangstelling dat we mensen moesten weigeren. We beslisten daarom een nieuwe sessie te organiseren in 2019. Zodra er daar meer nieuws over is, leest u dat hier.

  Hieronder vind je de presentaties en de deelnemerslijst.

  Tijdens deze kennisdelings- én werksessie leerden de aanwezigen heerlijk heldere brieven schrijven die efficiënter zijn dankzij de toepassing van gedragsinzichten. Net zoals tijdens de vorige sessie op 2017-10-25 wilden we onze Vlaamse collega's informeren (het waarom, het wat) maar ook even onderdompelen in een werkvorm (van het wat naar het hoe).

  Deze keer wilden we de deelnemers laten proeven van een werkmethode met bijhorende handreiking (pdf van 104 kB) die we samen met DKB team Taaladvies ontwierpen aan de hand van

  Programma

  • 09.00 inleidende presentatie met "eye openers" door Patrick Vandenberghe van het team Gedragsinzichten van het Departement Kanselarij en Bestuur (pdf van 1,2 MB)
  • 09.30 presentatie van Kaj Bots, adviseur handhaving bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en lid van het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL) over gedragstechnieken voor brieven en e-mails (pdf van 1,8 MB)
  • 09.45 presentatie van Karen Deschamps van het team Taaladvies van het Departement Kanselarij en Bestuur van de Vlaamse overheid over hoe je tot betere brieven of mails kunt komen (pdf van 0,6 MB)
  • 10.45 koffiepauze + verplaatsing naar de zaal waar een werktafel op jou wacht, of de gedachtenwisseling plaatsvindt
  • 11.15 OFWEL workshop brieven en e-mails (optie 1) : werktafels waarin bestaande brieven onder de loep worden genomen en herschreven, gebruik makend van de tools & inzichten die voor de koffiepauze werden gedeeld
  • 11.15 OFWEL workshop beleidsinsteek en gedragsinzichten (optie 2) : gedachtenwisseling over de ambities om gedragsinzichten toe te passen in (de actieplannen voor) de volgende legislatuur
  • 12.40 plenaire terugkoppeling
  • 13.00 presentatie van Sarah Desmet : resultaat gedragsexperiment i.s.m. Tempera (pdf van 0,4 MB)
  • 13.10 netwerklunch.

  Praktische fiche

  • de lijst met aanwezigen  (pdf van 30 kB) ; voor wie deelnam wordt de registratie in Vlimpers in orde gebracht door onze collega's van AgO (de Vlimperscode is EXT/DKB/BeterBriev/A1 maar u hoeft niets te doen)
  • de sessie vond plaats op: donderdagvoormiddag 2018-12-06 tussen 9 en 13.30 uur
  • in: het Consciencegebouw van de Vlaamse overheid, Koning Albert II-laan 15 in 1210 Brussel (we begonnen in zaal 1.C.15 "Pierre en Marie Curie" op de eerste verdieping)
  • gratis (met of zonder vegetarisch broodje) maar vooraf inschrijven verplicht
  • enkel toegankelijk voor Vlaamse ambtenaren (badge dragen verplicht).

  En blokkeer alvast in je agenda: op donderdag 2019-02-07 is er een netwerk- en doesessie in het gebouw van Kind & Gezin (Brussel). Die dag leren we je de Gedragsverkenner kennen. Daarmee kom je op korte tijd tot nuttige gedragsinterventies die je vooruit helpen met je uitdaging of beleidsprobleem. Het is een tool op maat van Vlaamse ambtenaren die DKB team Gedragsinzichten de voorbije maanden regelmatig heeft getest en bijgestuurd. We presenteren die dag ook het recentste nummer van het Vlaams Tijdschrift voor Overheidsmanagement (VTOM), dat helemaal gewijd zal zijn aan de toepassing van gedragsinzichten in het Vlaamse beleid. De auteurs van een aantal artikels komen er hun project of gedragsexperiment toelichten, en we voorzien ook andere sprekers. Op dit ogenblik is het programma nog in voorbereiding.

  Wil je graag op de hoogte blijven van toekomstige sessies? Schrijf je dan hier in. (De uitnodiging voor deze sessie werd op 2018-11-14 gemaild, de save-the-date op 2018-10-17, telkens enkel "binnen de Vlaamse overheid". Op de verzendlijst o.a. alle contacten in Wegwijs.)

  Deze pagina werd het laatst aangepast in december 2018 ; ze is een onderdeel van de minisite https://overheid.vlaanderen.be/gedragsinzichten > kennisdelingssessies.