chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Achtste vastgoedforum

  Op donderdag 20 oktober vond het 8ste vastgoedforum plaats in deSingel in Antwerpen.  Het thema is ‘Trends en recente ontwikkelingen in vastgoedprojecten’. Volgende onderwerpen kwamen aan bod: multi-inzetbare infrastructuur en gebouwen, het Internet of Things, de klimaattop, Building Information Modeling en de evolutie in onderhoudscontracten in de Vlaamse overheid. Vooreerst werd men getrakteerd op een inspirerende speech van de nieuwe Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck.

  • Een nieuwe Vlaams Bouwmeester - een nieuwe visie – Leo Van Broeck, Vlaams Bouwmeester
   De Vlaamse Regering heeft een nieuwe Bouwmeester aangesteld voor de volgende vier jaar. Op 1 september 2016 is architect Leo Van Broeck gestart. Zijn missie: het bevorderen van de architecturale kwaliteit van de gebouwde omgeving. Hij treedt op als adviseur van de gehele Vlaamse Regering. Een van de stokpaardjes van de kersverse Bouwmeester is het stoppen van de verdere versnippering van de ruimtelijke ordening. Leo Van Broeck wordt nu al 'een diplomaat met heldere visie' genoemd en is op zijn minst een geoefend spreker te noemen.
  • Multi-inzetbare infrastructuur en gebouwen in het kader van defragmentatie, verdichting en kernversterking in Vlaanderen – Leo Van Broeck, Vlaams Bouwmeester
   Zowel het economisch als het ecologisch landschap ondergaan in onze geglobaliseerde antropocentrische samenleving drastische en vaak problematische veranderingen. Dit is zeker het geval in het veel te suburbane Vlaanderen dat in toenemende mate geconfronteerd wordt met een grote reeks nadelige gevolgen van zijn disfunctionele ruimtelijke structuur. Om het hoofd te kunnen bieden aan de ecologische en economische uitdagingen die ons te wachten staan, zullen ook onze gebouwen en onze infrastructuur flexibeler moeten kunnen inspelen op de versnelde verandering van hun programma's en randvoorwaarden. De Vlaams Bouwmeester geeft zijn visie over hoe omgaan met deze uitdagingen en gaat met U op zoek naar manieren om problemen om te zetten in opportuniteiten.
  • Internet of Things: van trend naar werkelijkheid   - Ewoud Harnie, Teamhoofd Facilitaire IT-systemen, Het Facilitair Bedrijf
   Het Internet of Things (IoT) is de voorbije maanden uitgegroeid tot één van de trends in ICT.  Met gebruik van sensors kunnen 'slimme' objecten' (laptops, tablets, smartphones,...) de omgeving in zich opnemen en via netwerktechnologie kunnen ze met elkaar communiceren en mensen informeren of interageren. Ook in facility management en vastgoedbeheer vindt IoT een grote groep geïnteresseerden. Maar hoe werkt het nu en wat zijn de knelpunten? Welke keuzes moeten gemaakt worden en hoe ontwikkel je een platform dat ook de noden van morgen afdekt? Ewoud Harnie voerde een test uit en spreekt vanuit zijn ervaring.
  • Klimaattop-actieplan van Het Facilitair Bedrijf - Peggy Excelmans, Beleidscoördinator, Het Facilitair Bedrijf
   Het Facilitair Bedrijf stelt zijn plan voor om de klimaatdoelstellingen te halen nav de Vlaamse Klimaattop.
  • Building Information Modeling: evolutie of revolutie in de bouw? - Tim Lemoine, BIM-specialist, WTCB
   Wat is Building Information Modeling (BIM)? Wat zijn de voordelen en hinderpalen? Olivier Sabbe geeft een stand van zaken van BIM in België.
  • Trends in onderhoudscontracten binnen de Vlaamse overheid - Erik Smeets, Teamhoofd Bouwtechnisch Beheer, Het Facilitair Bedrijf
   Het Vlaamse huisvestingsbeleid voor kantoren ontwikkelt zich voortdurend; denk aan termen als PTOW, duurzaamheid, energieprestatie, kostenefficiëntie,… Deze hebben allemaal een invloed op de wijze waarop het onderhoud van gebouwen wordt georganiseerd. Erik Smeets bespreekt de evolutie in onderhoudscontracten binnen de Vlaamse overheid en geeft een overzicht van de verschillende vormen van contracten.