chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Open Vlaanderen

  Wat kan je met de mobiele applicatie "Open Vlaanderen"?

  Informatie Vlaanderen heeft een app laten ontwikkelen die u toelaat om zowel bedrijven als events te zoeken. “Open Vlaanderen” is een handige tool om bedrijven of evenementen op te zoeken. De applicatie maakt gebruikt van VKBO data, de Verrijkte Kruispuntbank voor Ondernemingen en Cultuurnet data (UiT-netwerk van meer dan 250 regionale partners in Vlaanderen en Brussel). Deze gratis app is niet alleen ín, maar ook door elke Vlaamse gemeente te gebruiken. De gemeenten kunnen hun burgers of bezoekers bovendien nog een bijkomend gebruiksgemak aanleveren door zelf hun parkeerplaatsen te ontsluiten.
  Via deze app willen wij u tonen wat er mogelijk is met open data en welke meerwaarde dit kan bieden aan ondernemingen, lokale besturen én burgers.
  De app is beschikbaar voor de meest gebruikte platformen en zal systematisch up-to-date gehouden worden.

  Welke gegevens worden gebruikt?

  De mobiele applicatie 'Open Vlaanderen' baseert zich op volgende gegevens:

  • De ondernemingsgegevens (eigenlijk de 'vestigingsgegevens' van de ondernemingen) uit de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO), meerbepaald enkel die gegevens die vanaf 9 mei door KBO worden vrijgegeven als 'open data' (*zie lijst onderaan deze pagina).
   Deze open data-gegevens worden vrijgegeven met slechts een maandelijkse actualisering; het is het Vlaamse dataknooppunt (MAGDA) dat deze KBO-dataset ter beschikking stelt aan de applicatie 'Open Vlaanderen', vanuit de Verrijkte Kruispuntbank voor Ondernemingen (VKBO).

  • Eén van de verrijkingen die MAGDA toegevoegd heeft aan de KBO-vestigingsgegevens is de geo-localisering. Met medewerking van AGIV (Agentschap Geografische Informatie Vlaanderen) wordt elk (correct) adres uit KBO vertaald naar een CRAB-adres(= de Vlaamse adres-standaard), inclusief de geo-codering. Het is op basis van deze gevonden geo-locatie(x/y-coördinaten) dat de ondernemingen/vestigingen worden geselecteerd en op kaart getoond.

  • Data van Cultuurnet (UiTinVlaanderen): UiT-netwerk van meer dan 250 regionale partners in Vlaanderen en Brussel, met oplijsting van events.

  Vertrekkende van een event of een bedrijf kan dan ook steeds verder gezocht worden naar andere bedrijven of events in de buurt. Zo kan u bijvoorbeeld een restaurant of café of zelfs een dokter of bakker vinden in de buurt van een concert, of omgekeerd zien welke evenementen er doorgaan in de buurt van een hotel.

  Opmerking: dit is een eerste beta-versie. We zullen de app voortdurend verbeteren op basis van de terugkoppeling van de gebruikers, bedrijven en organisatoren.

  De app is beschikbaar voor de meest gebruikte platformen en zal systematisch up-to-date gehouden worden

  Waarom wordt de vestiging van mijn onderneming niet getoond?

  MAGDA en de applicatie 'Open Vlaanderen' kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor het feit dat een onderneming of vestiging niet wordt getoond in de applicatie. Dit kan te wijten zijn aan één of meerdere van volgende redenen:

  • De gegevens van de onderneming of de vestiging zijn niet of niet volledig of niet correct ingevoerd in KBO.
   In dit geval is het aan de ondernemer om de gegevens zo snel mogelijk aan te passen in KBO.
   De aard van het aan te passen gegeven bepaalt hoe de aanpassing gebeurt: via een ondernemingsloket, of rechtstreeks in KBO (via de zogenaamde 'private search'), of via Staatsblad-publicatie enz.
   Een overzicht van de mogelijke verbeteringsacties richting KBO vindt u op de site van KBO of in onze folder.
  • Door foute of onvolledige adresgegevens kon het CRAB-adres niet worden gevonden en kan dus de geo-positionering niet worden getoond.
   Idem, in dit geval is het aan de ondernemer om de adresgegevens zo snel mogelijk aan te passen in KBO.

  • De officiële, door de onderneming gekozen activiteiten (=NACE-codes) van de onderneming stemmen niet overeen met de reële activiteit waarmee een onderneming of vestiging gekend wil zijn.
   In dit geval is het aan de ondernemer om de juiste activiteiten-code te laten registreren in KBO.

  Het is altijd ten vroegste vanaf de eerstvolgende maandelijkse actualisering dat de verbeterde gegevens dan kunnen worden getoond in de applicatie 'Open Vlaanderen'. Hou rekening met een doorlooptijd van minstens 7 werkdagen voor de MAGDA geo-localisering.

  Hoe controleren welke gegevens er in KBO zijn opgenomen?

  Via de web-zoekapplicatie van KBO kun je de officiële KBO-gegevens raadplegen.

  Indien de gegevens moeten worden aangepast (inclusief activiteitenregistratie), staan de mogelijke pistes voor verbeteracties opgelijst op de site van KBO of in onze folder).

  Indien alle gegevens correct staan in KBO (vooral de adresgegevens en de activiteiten), maar de vestigingsgegevens worden niet getoond in de applicatie 'Open Vlaanderen', dan kunt u een mail sturen naar onze Helpdesk met in het onderwerp van de mail naast 'OpenVlaanderen' ook een duidelijke vermelding van het ondernemingsnummer en/of vestigingsnummer met de vastgestelde anomalie in de mail zelf.

  *Lijst KBO-open data die wordt gehanteerd (enkel voor de actieve ondernemingen en vestigingen):

  • STARTDATUM
  • ONDR en VESTIGINGNR
  • NAAM (officieel, afkorting, commerciële naam)
  • STATUS
  • RECHTSTOESTAND
  • RECHTSVORM
  • STRAATNAAM
  • HUISNR
  • POSTBUS
  • POSTCODE
  • GEMEENTENAAM
  • ADRESCOMPLEMENT
  • EMAIL-ADRES
  • ACTIVITEITEN van de ondernemingen of vestiging (volgens NACE-codering opgegeven door de onderneming in de KBO)

  Download de app

  U kan de app gratis downloaden in de App store, in de Google Play Store of in de Windows App Store.