chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Oproep aan de lokale besturen om bibliotheken snel weer te openen

  Oproep aan de lokale besturen om bibliotheken snel weer te openen

  Sinds de coronacrisis zijn de meeste bibliotheken fysiek gesloten. Heel wat steden en gemeenten garanderen de openbare dienstverlening aan de hand van een afhaalfunctie. Nu verschillende maatregelen versoepeld werden en steeds meer winkels opnieuw open zijn, worden de lokale besturen opgeroepen om de bibliotheken snel weer te openen, rekening houdend met alle hygiënemaatregelen en social distancing.

  We geven alvast graag enkele richtlijnen mee: 

  • Limiteer het aantal gebruikers. Een algemeen aanvaard uitgangspunt is maximum 1 bezoeker per 15 m². Het limiteren van het aantal gebruikers kan op verschillende manieren: 
   • via een ticketsysteem; 
   • voorzie slechts evenveel winkelmandjes of tassen als het maximum aantal toegelaten bezoekers. Verplicht het gebruik van die items. Telkens als een gebruiker met zijn/haar mandje naar buiten komt, wordt dat ontsmet en mag de volgende gebruiker naar binnen. Je kunt ook een buffer voorzien met een aantal extra toegangsitems, zodat er tijd is om het item te ontsmetten. Zorg bij deze regeling voor een toezichthouder die instaat voor het ontsmetten. 
  • Probeer zoveel mogelijk éénrichtingsverkeer te organiseren, teken een parcours uit dat de bezoekers moeten volgen. Houd hierbij ook rekening met de specifieke eigenschappen van de locatie en vermijd dat er zich op bepaalde punten concentraties vormen. Voorkom situaties waarin mensen dicht bij elkaar moeten staan. 
  • Voorzie voor risicogroepen (65+, mensen met beperking,…) eventueel een apart openingsmoment na een reinigingsbeurt in de bibliotheek. Of organiseer een bib-aan-huisronde voor deze groepen. 
  • Maak uitleenpunten en toegangsitems regelmatig schoon. Leg eventueel schoonmaakmateriaal klaar zodat gebruikers zelf uitleenpunten kunnen schoonmaken voor gebruik. Sluit uitleenpunten af die te dicht bij elkaar geplaatst zijn. 
  • Voorzie medewerkers van het juiste materiaal (mondmaskers, handschoenen, alcoholgel, gelegenheid om de handen regelmatig te wassen). Voorzie daarbij de juiste gebruiksaanwijzingen. 
  • Zorg voor een goede verluchting van de ruimte (door het openen van de ramen) voor de aankomst van publiek. 
  • Sluit alle niet-noodzakelijke voorzieningen zoals koffieapparaten voor het publiek. Sluit leeshoeken, tafels en andere zitplaatsen af. Sta bezoekers niet toe in de bibliotheek te lezen. Haal indien mogelijk het zitmeubilair weg en maak niet-uitleenbare materialen (bv. magazines) ontoegankelijk. 
  • Voorzie plexiglas aan de balies.