chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Het Nieuwe Werken (HNW)

  Sinds 2013 vindt 'Het Nieuwe Werken' zijn ingang in het beleid van de Vlaamse overheid.

  Het Nieuwe Werken is een arbeidsorganisatieconcept. Het beantwoordt de vraag hoe personeelsleden van de Vlaamse overheid - in toenemende mate pure kenniswerkers die plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen en mogen werken - optimaal kunnen functioneren in een digitale netwerkmaatschappij om zo een optimaal dienstenniveau te behalen voor al hun klanten.

  Het Nieuwe Werken is in die zin een continu aanpassingsproces gebaseerd op de afstemming tussen de fysieke werkomgeving, een efficiënt ICT-en informatiebeheer en een stimulerend HR-beleid (ook wel eens respectievelijk de Bricks, de Bytes en de Behaviour genoemd).

  Lees meer over

  Plaats- en tijdsonafhankelijk werken

  De Vlaamse overheid kiest voluit voor ‘plaats- en tijdsonafhankelijk werken’ (PTOW). Dat betekent dat elk personeelslid van de Vlaamse overheid, wiens functie zich ertoe leent, voortaan zelf kan kiezen waar en wanneer hij of zij best werkt. Het garanderen van de kwaliteit van de dienstverlening staat daarbij centraal.

  Lees meer over plaats- en tijdsonafhankelijk werken.

  Relevante documenten

   Eindrapport van de kenniscel Anders Werken  (2009)
   Dit rapport bundelt de ervaringen en geleerde lessen over anders werken binnen de Vlaamse overheid. De kenniscel werd in 2004 opgericht voor een periode van vijf jaar met als doel om het concept anders werken ingang te doen vinden bij de Vlaamse overheid.

    Kennisnetwerk

    Word lid van ons Yammernetwerk rond Het Nieuwe Werken. Via dit virtuele netwerk kan je op elk moment van de dag vragen voorleggen, ervaringen of kennis uitwisselen met iedereen die met het onderwerp bezig is.

    Het volstaat een mailtje te sturen Het Facilitair Bedrijf, dat dit netwerk beheert. U ontvangt dan een uitnodiging voor yammer in uw mailbox . Als u die accepteert, hebt u toegang tot het netwerk.

    Catalogus raamcontracten

    Bepaalde informatie over de raamcontracten van de Vlaamse overheid is publiek beschikbaar. Andere informatie is enkel toegankelijk voor entiteiten van de Vlaamse overheid, lokale besturen, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en/of het Vlaams parlement. Zij moeten hiervoor inloggen.

    Werkplekcatalogus

    De HNW-werkplekcatalogus bevat een staalkaart van de verschillende bouwblokken waaruit een Het Nieuwe Werken-kantooromgeving bestaat.

    De catalogus wil zowel gebruiker als ontwerper een overzicht bieden van welke werkplektypologieën en faciliteiten er bestaan, waarvoor ze worden gebruikt, en welke basisinrichting daarbij wordt aangeboden.

    Goede praktijken

    Op zoek naar inspiratie? Wij volgden 6 Nieuwe Werkers gedurende hun werkdag. Bekijk de fotoreportages en ontdek hun verhaal.

    Doe de HNW-Quickscan

    Het Facilitair Bedrijf ontwikkelde samen met AgO een quickscan over Het Nieuwe Werken (HNW). Aan de hand van stellingen peilen we naar jouw mening over een aantal aspecten van Het Nieuwe Werken in jouw organisatie. Het invullen van de scan duurt ongeveer 10 minuten. Na invulling krijg je onmiddellijk de resultaten te zien alsook enkele handvatten die kunnen helpen om de toepassing van HNW in jouw organisatie te versterken.

    Vragen? Contacteer Facilipunt

    Adres
    Het Facilitair Bedrijf
    Havenlaan 88 bus 60
    1000 Brussel
    België
    Telefoon
    (02 553) 20 00
    E-mail
    Website