chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Opleidingscatalogus

  De coördinerende archiefdienst organiseert diverse vormingen voor verschillende doelgroepen. De nadruk daarbij ligt op het geven van opleiding aan informatiebeheerders die actief zijn bij de Vlaamse overheid of bij lokale overheden.

  Raadpleeg op deze webpagina het actuele jaaroverzicht met de recurrente opleidingen en éénmalige vormingsinitiatieven. Per vorming is er zowel praktische informatie als het inschrijvingsformulier terug te vinden. Contacteer Team HR bij eventuele vragen van praktische aard en Informatiemanagement met inhoudelijke vragen.

  Daarnaast zullen de presentaties van voorbije opleidingen en evenementen stelselmatig online beschikbaar komen. Als informatiebeheerder kan je zelf ook lesgeven aan je collega’s en uiteraard kan je het bestaande lesmateriaal hergebruiken of als inspiratie gebruiken. Combineer daarbij naar wens elementen uit het aangeboden didactisch materiaal tot een opleiding op maat van jouw organisatie.

  Ook in 2021 zullen de meeste opleidingen digitaal plaatsvinden. Indien er in de loop van het jaar wijzigingen hierin zouden optreden, wordt dit nog nadrukkelijk en extra gecommuniceerd. In het onderstaande overzicht zijn de opleidingen omtrent het werken met de applicaties van het serieregister en het e-depot in het kader van aansluitingen op het Digitaal Archief Vlaanderen niet opgenomen. Deze vinden zeer frequent plaats en alle benodigde informatie ontvang je wanneer jouw organisatie een concreet aansluitingstraject opstart. Lees meer hierover op de webpagina van Digitaal Archief Vlaanderen.

  Basisopleiding informatiebeheer: Informatie aan het werk

  Doel en inhoud

  Een introductiepakket van twee lesdagen voor beginnende informatiebeheerders. De accenten liggen op basisbegrippen (serie - dossier - stuk), het overtuigen van het management van meerwaarde informatiebeheer, de link met processen, beheersregels, digitaal werken en impact uitoefenen bij creatie, de belangrijkste bepalingen uit het Bestuursdecreet voor het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten ... De insteek is hier en daar theoretisch, maar overwegend praktisch.

  Doelgroep

  Informatiebeheerders Vlaamse overheid en informatiebeheerders lokale overheden (de focus ligt daarbij op gemeentebesturen en OCMW's):

  • “Deskundigen voor het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten zoals aangeduid in het Bestuursdecreet” die starten in hun functie of die net gestart zijn;
  • Organisaties die nog geen informatiebeheerder hebben aangeduid maar er op korte termijn willen werk van maken (bv. een collega van procesmanagement die recent het opmaken van een informatiebeheersplan als taak heeft gekregen);
  • Informatiebeheerders die vanuit een ‘train-the-trainer’-perspectief deelnemen, met als doel om vervolgens de kennis door te geven aan het netwerk van informatiebeheerders binnen hun eigen organisatie.

  Dit is geen opleiding voor decentrale informatiebeheerders per afdeling/team/….

  Niveau en voorkennis

  De opleiding is overwegend op masterniveau en bachelorniveau. Er is geen voorkennis vereist.

  Meerdaagse digitale opleidingssessies 

  Klik op de data om je in te schrijven:

  Belangrijk

  Inschrijven kan enkel voor de volledige opleiding. Inschrijven voor één dag is niet mogelijk. Het combineren van inschrijvingen op verschillende locaties is niet mogelijk.

  Annuleringsvoorwaarden

  Deze opleiding gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen. Ben je ingeschreven en toch verhinderd om deel te nemen? Meld je dan aub af via leren.facilitairbedrijf@vlaanderen.be

  Dossiers overdragen naar Depot Vilvoorde

  Doel en inhoud

  Informatiebeheerders maken kennis met de werkwijze voor overdragen naar Depot, de dienstverlening van het Depot Vilvoorde, de webpagina met alle actuele info over Depot. 

  Doelgroep

  informatiebeheerders Vlaamse overheid

  Deze opleiding is enkel voor de Vlaamse overheid. Lokale overheden kunnen immers geen gebruikmaken van de dienstverlening van Het Facilitair Bedrijf omtrent het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten.

  Niveau en voorkennis

  De opleiding is overwegend op masterniveau en bachelorniveau, maar kan eventueel ook interessant zijn voor administratieve medewerkers. Er is geen voorkennis vereist.

  Opleiding van een halve dag

  Klik op de data om je in te schrijven:

  Annuleringsvoorwaarden

  Deze opleiding gaat door bij minimaal 8 inschrijvingen. Ben je ingeschreven en toch verhinderd om deel te nemen? Meld je dan aub af via leren.facilitairbedrijf@vlaanderen.be

  Schonen en vernietigen van analoge dossiers

  Doel en inhoud

  Praktische tips en richtlijnen voor het schonen en vernietigen van analoge dossiers, met o.a. het oog op herhuisvestingsprojecten. Deze opleiding vormt een aanvulling bij het opleidingspakket "Dossiers overdragen naar Depot Vilvoorde". Collega's die niet betrokken zijn bij herhuisvestingsprojecten mogen vrijblijvend ook aansluiten.

  Doelgroep

  Informatiebeheerders Vlaamse overheid

  Deze opleiding is enkel voor de Vlaamse overheid. Lokale overheden kunnen immers geen gebruikmaken van de dienstverlening van Het Facilitair Bedrijf omtrent herhuisvestingsprojecten.

  Niveau en voorkennis

  De opleiding is overwegend op masterniveau en bachelorniveau, maar kan eventueel ook interessant zijn voor administratieve medewerkers. Er is geen voorkennis vereist.

  Opleiding van een halve dag

  Klik op de data om je in te schrijven:

  Annuleringsvoorwaarden

  Deze opleiding gaat door bij minimaal 8 inschrijvingen. Ben je ingeschreven en toch verhinderd om deel te nemen? Meld je dan aub af via  leren.facilitairbedrijf@vlaanderen.be

  Kennismaken met het serieregister: hoe breng ik selectieregels in kaart?

  Doel en inhoud

  Informatiebeheerders laten kennismaken met series als beheersinstrumenten het datamodel van het serieregister, maar vooral komen ook tips voor praktische  implementatie en opmaak aan bod. Hoe kan je dit verandertraject om binnen je organisatie met series te werken projectmatig aanpakken?

  Doelgroep

  Informatiebeheerders Vlaamse overheid en informatiebeheerders lokale overheden.
  Je kan deze sessie volgen als losstaande opleiding. Bijvoorbeeld indien jouw organisatie interesse heeft om aan te sluiten op het serieregister (of op het serieregister in combinatie met het e-depot). Daarnaast zal het team Digitaal Archief Vlaanderen bij concrete opgestarte aansluitingstrajecten voor e-depot en serieregister collega's gericht ook doorverwijzen naar deze sessie.

  Niveau en voorkennis

  De opleiding is overwegend op masterniveau en bachelorniveau. Deze module vormt een vervolg op de meerdaagse basisopleiding Informatie aan het werk.  

  Opleiding van een halve dag

  Klik op de data om je in te schrijven:

  Belangrijk

  Werken met het serieregister zelf komt niet aan bod in deze opleiding. Elke organisatie die wil instappen in het serieregister, krijgt sowieso een aparte opleiding in het kader van hun aansluiting op deze toepassing. Zoals hierboven aangegeven zal team Digitaal Archief Vlaanderen soms ook de sessie "Kennismaken met het serieregister: hoe breng ik selectieregels in kaart?" sterk aanbevelen als bijkomende vorming.

  Annuleringsvoorwaarden

  Deze opleiding gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen. Ben je ingeschreven en toch verhinderd om deel te nemen? Meld je dan aub af via  leren.facilitairbedrijf@vlaanderen.be 

  Opleidingsmateriaal van voorbije sessies