chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Anti-parkeerpaaltjes

  Eind 2014 werd het finaal rapport van de studie  'Duurzame materiaalcriteria voor signalisatie- en afbakeningselementen' opgeleverd. De studie levert een wetenschappelijke onderbouwing voor duurzame materiaalcriteria voor de aankoop van signalisatie- en afbakeningselementen in de wegenbouw (anti-parkeerpalen en prefab betonnen afschermende constructies). Duurzaamheid wordt begrepen in functie van het aandeel gerecycleerde materialen, herbruikbaarheid en demonteerbaarheid. Dit onderzoek werd uitgevoerd door VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in opdracht van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). De integrale studie is beschikbaar op de pagina “studies”.

  De studie heeft aangetoond dat de milieukost van een anti-parkeerpaal vervaardigd uit 100% gerecycleerde kunststoffen, aanzienlijk lager is dan milieukost van een anti-parkeerpaal vervaardigd uit 100% primair polyethyleen. Indien de paaltjes op het einde van hun levenscyclus gerecycleerd worden, is er bovendien een milieuwinst van 44%.

  Op basis van de resultaten van de studie stelde de OVAM een korte productfiche op met informatie, duurzaamheidcriteria en tips. De voorgestelde criteria zijn beoordeeld op juridische correctheid en onderworpen aan een brede stakeholder consultatie. Je kan ze zonder aanpassing in de opdrachtdocumenten integreren.

  Vragen - ondersteuning

  Voor vrijblijvend advies of bijkomende vragen kan je terecht bij het centraal aanspreekpunt duurzame overheidsopdrachten.