chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Binnenverlichting

  Als aanbestedende overheid wil je niet zomaar de goedkoopste oplossing aankopen, maar wel de oplossing die voor jouw organisatie op langere termijn het meeste voordeel biedt. De ‘LCC-tool binnenverlichting kantoorgebouwen’ helpt je daarbij!
  LCC staat voor levenscycluskost. Met behulp van deze tool kan je voor je binnenverlichtingsproject berekenen en inschatten welke de aankoopprijs voor je project is, welke totale gebruikskosten je als eigenaar op langere termijn mag verwachten en welke (externe) milieukosten het project met zich meebrengt. De tool is zowel geschikt voor het aankopen als voor het leasen van binnenverlichting.

  Wat de tool precies voor je kan doen en hoe je hem gebruikt, vind je hier:

  De LCC-tool binnenverlichting kantoorgebouwen werd, in opdracht van de Vlaamse overheid, ontwikkeld als een complementaire tool voor de ‘LCC-tool indoor lighting’ van de Europese Commissie. Beide tools steunen op dezelfde basisprincipes en data (bv. voor CO2-informatie) en de ontwikkelaars stemden regelmatig met elkaar af.

  Gebruik de LCC-tool binnenverlichting kantoorgebouwen voor meer complexe situaties, om ook de verborgen emissies in overweging te nemen bij je beslissing of om huursituaties te simuleren. Concreet biedt de LCC-tool binnenverlichting kantoorgebouwen je volgende bijkomende mogelijkheden:

  • Invoer van een complexe gebouwstructuur met een grote hoeveelheid verschillende verlichtingstoestellen (LCC-tool indoor lighting (EC): max. 5 types verlichtingstoestellen)
  • Keuze voor zowel aankoop- als leaseformules
  • Mogelijkheid om verborgen emissies uit productie- en end-of-life fase mee in overweging te nemen indien er voor alle aangeboden toestellen milieuproductverklaringen (EPD’s) beschikbaar zijn

  De handleiding bij de LCC-tool indoor lighting (EC) bevat heel wat nuttige informatie over de aanloop naar je overheidsopdracht en hoe je de LCC-tool in combinatie met andere criteria in je overheidsopdracht gebruikt. Deze informatie is zeker ook nuttig voor wie de meer uitgebreide LCC-tool binnenverlichting kantoorgebouwen gebruikt.

  Wanneer je binnenverlichting aanschaft of leaset, kijk je uiteraard niet enkel naar het kostenplaatje. Je wil een performante binnenverlichting die het welzijn van je medewerkers ondersteunt en hen voldoende licht biedt voor de taken die ze uitvoeren. Reken daarom niet enkel op de LCC-tool, maar omschrijf in je bestek duidelijk waaraan je verlichting zeker moet voldoen. Je vindt hiervoor o.a. inspiratie in de leidraden met informatie, aanbevelingen en voorbeeldcriteria m.b.t. materialen voor de herinrichting van gebouwen (met o.a. een fiche rond binnenverlichting) die de Vlaamse overheid opstelde. Je vindt er ook doorverwijzingen naar andere nuttige bronnen voor je bestek m.b.t. binnenverlichting.