chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Cosmetische producten

  Inleiding

  Cosmetische producten associeer je niet meteen met overheden. Toch kopen overheden jaarlijks heel wat producten uit deze categorie aan. Denk maar aan bv. handzeep voor de sanitaire ruimtes. Omdat er heel wat productgroepen met een milieulabel op de markt beschikbaar zijn, biedt deze productgroep bovendien kansen om gemakkelijk te verduurzamen.

  In de fiche cosmetische producten vind je informatie, aanbevelingen en voorbeeldcriteria voor:

  • Shampoo, douchepreparaten en vloeibare zeep
  • Vaste zeep
  • Haarconditioners
  • Scheerschuim, scheergel, scheercrème
  • Vaste scheerzeep

  Vragen - ondersteuning

  Voor vrijblijvend advies of bijkomende vragen kan je terecht bij het centraal aanspreekpunt overheidsopdrachten.

  Monitoring

  De Vlaamse overheid heeft zichzelf de doelstelling gesteld om 100% duurzaam aan te kopen tegen 2020. Het Vlaams plan overheidsopdrachten bepaalt dat een monitoring noodzakelijk is om na te gaan of de vooropgestelde doelstelling van 100% duurzame overheidsopdrachten tegen 2020 zal gehaald worden.

  De Vlaamse overheid merkt een opdracht voor cosmetische producten pas als duurzaam aan wanneer de essentiële duurzaamheidscriteria in het bestek zijn opgenomen. Indien de opname van een bepaald criterium niet nuttig is in het kader van de concrete opdracht, hoef je dit niet in het bestek op te nemen. In dat geval zal het niet opnemen van het criterium uiteraard niet leiden tot het aanmerken van de opdracht als niet-duurzaam. Het eDelta systeem waar heel wat entiteiten van de Vlaamse overheid gebruik van maken, laat toe om te registreren of je overheidsopdrachten voor cosmetische producten deze criteria bevatten. Aankopers van de Vlaamse overheid die (nog) geen gebruik maken van eDelta, doen er goed aan om afzonderlijk te registreren of een opdracht voor cosmetische producten al dan niet de essentiële duurzaamheidscriteria bevat (cf. beslissing van de Vlaamse Regering van 20 mei 2011 VR PV 2011/19). Zie ter info de pagina met essentiële duurzaamheidscriteria per productgroep.