chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Geleidelijke terugkeer naar kantoor

  Momenteel behoudt de Vlaamse overheid de richtlijn om verplicht thuis te werken. Het is echter belangrijk dat je je als entiteit ondertussen ook begint voor te bereiden op een geleidelijke terugkeer van je medewerkers naar de kantooromgeving. Op deze webpagina vind je meer informatie over een goede voorbereiding op die terugkeer naar kantoor, en op werken in de post-coronaperiode.

  Voor wie?

  • Je werkt als HR-specialist binnen de diensten van de Vlaamse overheid en je wilt je entiteit en de medewerkers voorbereiden op een geleidelijke terugkeer naar de kantooromgeving.
  • Je werkt als leidinggevende en bent op zoek naar concrete tips om je medewerkers binnenkort te ondersteunen bij de geleidelijke terugkeer naar de kantooromgeving.

  Terugkeer naar kantoor: voorbereidingen

  Momenteel werken de meeste personeelsleden nog steeds verplicht van thuis. Ze begeven zich alleen naar kantoor voor bepaalde activiteiten die thuis niet of moeilijk uitgevoerd kunnen worden, en ze moeten beschikken over een werkgeversattest of ander bewijsstuk. 

  Het is echter belangrijk dat je als entiteit alvast start aan de voorbereiding op een geleidelijke terugkeer naar de kantooromgeving, waarbij de thuiswerkplek niet langer de enige werkplek zal zijn. Het afstappen van in hoofdzaak thuiswerken en ons fysiek opnieuw naar de werkplek begeven is een fase waarbij we een beroep doen op de gedeelde verantwoordelijkheid van de entiteit en HR, de leidinggevenden en de personeelsleden zelf.

  De keuze voor een bepaalde werkplek (het kantoor, de thuisomgeving of elders) zal gebeuren op basis van:

  • de activiteiten die de medewerker uitvoert
  • het organisatiebelang
  • de geldende coronamaatregelen

  Informatie voor HR-specialisten

  Als de maatregelen versoepelen, zal je als HR-specialist personeelsleden ondersteunen bij de terugkeer naar kantoor als 1 van de mogelijke werkplekken. Onderstaande stappen kunnen je hierbij helpen. 

  Masterclasses 

  Als HR-specialist kun je deelnemen aan verschillende masterclasses: 

  Interesse? Lees meer en schrijf je in via bovenstaande links naar de module Leren van Vlimpers. 

  Informatie voor leidinggevenden

  Als de maatregelen versoepelen, zal je als leidinggevende je medewerkers ondersteunen bij de terugkeer naar kantoor als 1 van de mogelijke werkplekken. Het management bepaalt het kader, maar jij begeleidt je medewerkers bij de implementatie ervan en het maken van afspraken. Onderstaande stappen kunnen je hierbij helpen.

  Werken in de post-coronaperiode

  Werken op verschillende locaties en tijdstippen zal ook in de toekomst een blijver zijn, we zullen dus meer ‘hybride’ werken. Steeds vaker zullen medewerkers terechtkomen in situaties waarin ze op hetzelfde moment samenwerken met collega’s die zich op verschillende plekken bevinden. Ook op verschillende tijdstippen samenwerken, synchroon en asynchroon, wordt meer en meer gangbaar.

  De werkplek op kantoor hoeft dus niet de enige werkplek te zijn. Veel activiteiten zullen, rekening houdend met de ervaringen van tijdens de coronacrisis, op verschillende locaties en tijdstippen uitgevoerd kunnen worden. Waar en wanneer medewerkers werken, zal mee bepaald worden door:

  • de activiteiten
  • het organisatiebelang
  • het klantenperspectief
  • de persoonlijke voorkeur van de medewerker

  Deze mix van werken op verschillende locaties en tijdstippen, in digitale verbinding met elkaar, zal een belangrijk onderdeel blijven van hoe we in de toekomst aan de slag gaan. Om het kader van dit toekomstig werken vorm te geven, wordt momenteel een nieuwe omzendbrief 'hybride werken' opgemaakt. Deze omzendbrief is momenteel nog voorwerp van sociaal overleg. 

  Documentatie en tools

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Agentschap Overheidspersoneel – Dienstencentrum Talent en Welzijn  
  Havenlaan 88 bus 31
  1000 Brussel
  joris.bouve@vlaanderen.be