chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Mentaal welzijn in coronatijden

  Heb je het soms moeilijk? De coronacrisis kan een impact hebben op je mentaal welzijn. Je kunt jezelf hiertegen wapenen en je veerkracht versterken. Er is ook een meldpunt voor hulp aan personeelsleden van de Vlaamse overheid.

  Voor wie?

  Je bent personeelslid bij de Vlaamse overheid.

  Meldpunt

  Heb je het als personeelslid van de Vlaamse overheid moeilijk? Heb je vragen of behoefte aan psychosociale hulp?

  • Mail naar welzijn-corona@vlaanderen.be. Dit meldpunt wordt bemand door 3 medewerkers van AgO (Els Geebelen van de vzw Sociale Dienst, Kati Devos van GDPB en Jessy Van Dousselaere, veerkrachtcoach van AgO).
  • Bel naar 02 553 18 31. Zo kom je tercht bij de vzw Sociale Dienst (permanentie van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur).

  Tips

  Het is niet altijd makkelijk om werk en privé optimaal te organiseren en de situatie onder controle te houden als je maximaal thuiswerkt. Onderstaande tips zorgen ervoor dat je je veerkracht behoudt.

  • 1

   Zorg voor routines en structuur

   Breng structuur in je dag. Sta op, neem een douche, kleed je aan en ontbijt, zoals je naar je werk zou gaan. Deel je dag in met werktijd en gezonde pauzes. Let er ook op dat je je werkdag afsluit (laat je laptop niet de hele avond aan staan, dan is de verleiding groot om te blijven werken).

   Maak een weekplanning met opdrachten die je per week wilt doen. Zorg voor voldoende afwisseling tussen taken die focus (concentratie en diepgang) vragen, kortere taken en pauzes.

  • 2

   Leef gezond

   Net nu is het heel belangrijk om een goede gezondheid en weerstand te hebben. Zorg voor voldoende slaap, beweging en gezonde voeding (verse groenten en fruit).

   Probeer elke dag naar buiten te gaan en maak een wandeling of ga joggen. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van serotonine en vitamine D. Meer serotonine in de hersenen zorgt voor een betere stemming en meer tevredenheid.

   Ook binnen kun je bewegen. Laat je daarbij ondersteunen door online bewegingsoefeningen.

   Je vindt meer tips op:

  • 3

   Blijf in contact

   Sociaal contact met je collega’s en leidinggevende blijft heel belangrijk om niet geïsoleerd te geraken. Organiseer daarom regelmatig een telefoon- of videogesprek via Microsoft Teams. Tijdens dit gesprek kun je niet alleen praten over het werk, maar ook nagaan hoe het met iedereen gaat. Indien mogelijk, kun je ook een dag per week naar kantoor komen. 

   Ook informeel contact is noodzakelijk:

   • Organiseer een ‘online’ lunch en koffiepauze.
   • Deel lief en leed via leuke foto’s en filmpjes.
   • Denk aan collega’s die alleen thuis zitten en misschien wat extra aandacht nodig hebben.
   • Bel of skype ook regelmatig met familieleden en vrienden.

   Let op met e-mails. Geschreven tekst komt vaak anders over. Moet je moeilijke communicatie overbrengen? Doe dit via de telefoon.

  • 4

   Laat angst niet overheersen

   Veel mensen zijn angstig in deze onzekere tijden. Laat angst echter niet de overhand nemen, anders loop je het risico chronische stress te ontwikkelen. Houd samen met je collega’s de moed erin en probeer elkaar zo weinig mogelijk ongerust te maken.

   Focus op zaken waar je zelf invloed op hebt (zoals je hygiëne) en gebruik je creativiteit om datgene te doen wat je goed kunt.

   Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen, bijvoorbeeld de 4-7-8 oefening: 4 tellen inademen, 7 tellen aanhouden en 8 tellen uitademen. Deze oefening brengt rust en verlaagt je bloeddruk.

   Ook meditatie kan een hulpmiddel zijn om je angst te overwinnen en afstand te nemen van je impulsen. Je kunt hierbij gebruik maken van enkele applicaties zoals Insight Timer, Mindfi, Calm en Mindfulness.

   Je vindt meer tips om je veerkracht te behouden op de website 'Fit in je Hoofd, Goed in je vel'.

  • 5

   Las per dag minstens 1 'ik-momentje' in

   Zit je momenteel 24 op 24 uur thuis met je gezin? Las elke dag een klein momentje voor jezelf in waarbij je iets doet dat je batterijen oplaadt. Wees creatief in je tijdsinvulling en maak bewust tijd voor ontspanning.

  • 6

   Geniet bewust van kleine dingen

   Geniet van kleine dingen zoals de zon, je tuin, bloemen die bloeien, een mooi liedje op de radio, een leuk berichtje, een grappig filmpje, …

  • 7

   Leg de nadruk op wat wel mogelijk is

   Accepteer de situatie en focus je op waar je wel controle over hebt. Er is veel wat wel nog kan: lekker koken, muziek beluisteren, sporten, films of series kijken, in de tuin werken, gezelschapsspelletjes spelen, klusjes die je al veel te lang hebt uitgesteld, …

   Ga naar buiten voor frisse lucht, maak het gezellig binnen en grijp de kans om die dingen te doen die al zo lang zijn blijven liggen. Probeer hier aandacht voor te hebben en hierin tijd te investeren.

  • 8

   Investeer in je ontwikkeling

   De vrijgekomen tijd kun je ook investeren in je persoonlijke ontwikkeling door online naar een webinar of TED talk te kijken, een interessant rapport, boek of artikel te lezen, … Heb je interesse in een digitale opleiding? Neem een kijkje in de opleidingscatalogus in de module Leren van Vlimpers.

  • 9

   Leef naar je doelen en blijf aandacht hebben voor zingeving

   Blijf trouw aan je waarden en wie je bent, zowel in je werk als in je thuisactiviteiten.

   In crisistijden, wanneer de 1ste paniek is gaan liggen, stellen mensen zichzelf soms in vraag. Ze denken na over keuzes uit het verleden en maken een balans op. Net dan gaan mensen intenser op zoek naar zingeving (bewust of onbewust), zichzelf, doelen en hun persoonlijke missie.

   Helpen van anderen kan zo’n missie zijn (zoals het initiatief ‘Vlaanderen helpt’). Maar ook kleinere doelen helpen om zinvolheid en ‘goesting’ te (her)ontdekken en door de bomen het bos te blijven zien. Denk hierbij aan de beren die je voor je venster zet om kinderen een leuke wandeltocht te bezorgen, de boodschappen die je doet voor je vader of je buurvrouw, de dagelijkse telefoongesprekken met familie die je anders maar om de maand hoort, het videogesprek met een collega die het moeilijk heeft, de e-mail naar iemand waar niemand anders aan denkt, …

   Nadenken over wat je belangrijk vindt, wat je energie geeft en welke doelen je jezelf wilt stellen, kan onder andere via de doegidsen van Loopbaan in eigen handen. De focus ligt hierbij op het vormgeven van je loopbaan.

   Raadpleeg voor meer tips:

  • 10

   Informeer je via betrouwbare bronnen

   Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het nieuws over het coronavirus. Dit houdt niet in dat je elk nieuwsbericht moet lezen. Informeer je 1 of 2 keer per dag via nieuwsberichten op de radio of televisie. Geef jezelf de nodige mentale rust en deconnecteer af en toe van de berichtgeving.

   Wil je meer weten over het coronavirus? Raadpleeg de officiële website van de Federale overheid.

  Daarnaast vind je hieronder nog enkele werkgerelateerde tips.

  • 1

   Voorzie een afgezonderde ruimte

   Zorg voor een rustige werkruimte waar je geconcentreerd je taken kunt uitvoeren en zo weinig mogelijk gestoord wordt. Maak hierover afspraken met je partner, kinderen en omgeving.

   Kies voor een goed verluchte ruimte met voldoende verlichting en dieptezicht. Het is minder vermoeiend voor je ogen wanneer je minstens 2 meter in de verte kunt kijken. Daglicht valt best van opzij in om geen storende lichtinval in je ogen of op je scherm te hebben.

   Ga na of de werkruimte geen onveilige situaties kan veroorzaken: is de vloer in goede staat en vormen losliggende kabels geen struikelgevaar? Ruim de werkruimte ook regelmatig op.

  • 2

   Voorzie degelijk meubilair

   In de ideale situatie beschik je over een verstelbare bureaustoel, een voldoende grote tafel en een vol­doende groot scherm met de bovenrand op ooghoogte. Heb je dit niet? Met enkele eenvoudige tips creëer je een comfortabele situatie: gebruik een schoen­doos als voetsteun, steek een kussen achter je rug, plaats iets onder je scherm, … Zorg er wel voor dat alles veilig en stabiel blijft.

   Je vindt meer tips:

  • 3

   Maak goede afspraken

   Spreek af met je leidinggevende wat van je verwacht wordt en hoe je je werk zichtbaar kunt maken. Zorg ervoor dat je weet wat je moet en kunt doen, en laat onduidelijkheden niet uitgroeien tot misverstanden.

  • 4

   Leidinggeven op afstand

   Als leidinggevende zit je natuurlijk ook in een bijzondere situatie. Enerzijds moet je erover waken dat het werk gedaan wordt, wat op afstand minder makkelijk is. Anderzijds moet je je medewerkers steunen en bijstaan.

   Maak aan je medewerkers heel duidelijk welke taken moeten gebeuren, hoe dit afgeleverd wordt en wat prioriteit heeft. Stuur je verwachtingen bij en houd rekening dat de normale productiviteit niet steeds gehaald kan worden. Wees helder in je verwachtingen en maak die zo concreet mogelijk.

   Maak ook voldoende tijd voor overleg en voorzie extra momenten voor vragen of moeilijke situaties. Sommige medewerkers zullen meer dan anders nood hebben aan steun en overleg. Let hierbij ook op kwetsbare medewerkers die dit niet onmiddellijk aangeven.

   Lees meer op de webpagina 'Ondersteuning voor leidinggevenden in coronatijden'

  Webinars

  Benieuwd naar hoe je je zelfzorg stimuleert? Dan kun je deelnemen aan verschillende webinars

  Veelgestelde vragen

  Algemene informatie 

  Waar vind je meer informatie over het coronavirus en de genomen maatregelen?

  Wanneer mag je je nog verplaatsen? Wie mag wanneer naar school? Moet je een mondmasker dragen? Wanneer mag je weer op daguitstap? Mag je een BBQ organiseren? Je wordt deze periode wellicht met verschillende vragen geconfronteerd.

  Omgaan met stress en emoties

  Wat als je bang bent om besmet te worden en om terug te komen werken?

  De coronapandemie veroorzaakt verhoogde stress en angst. Denk bijvoorbeeld aan een onrustig gevoel, hartkloppingen, gespannen spieren, … Dit is een normale reactie op een ongewone situatie.

  Wat kun je doen om angst en stress tegen te gaan?

  • Raadpleeg het nieuws op een vast moment. Beperk je hierbij tot een betrouwbare bron, zoals bijvoorbeeld www.info-coronavirus.be. Volg niet voortdurend het nieuws en berichtgeving op sociale media.
  • Zorg voor voldoende afleiding. Bijvoorbeeld: een boek lezen, een gezelschapsspel spelen, wandelen, ... Dit zorgt ervoor dat je aandacht wordt weggetrokken van de gedachten en/of gevoelens en wordt gericht op het hier en nu.
  • Maak elke dag een planning. Zo zorg je voor structuur in je dag.
  • Focus op wat je wel kunt beïnvloeden. Neem je verantwoordelijkheid en volg de richtlijnen goed op, breng je dagen zo zinvol mogelijk door, blijf in contact met familie en vrienden, help waar je kunt. Dit kan bijvoorbeeld door kwetsbaren te helpen, mondmaskers te naaien, of vrijwilligerswerk te doen.
  • Doe ademhalingsoefeningen. Dit heeft een kalmerend effect op je hartritme. Korte meditatieoefeningen die je hierbij kunnen helpen vind je onder andere op 
  • Vermijd piekeren. Als je piekert, ga dan iets actief doen. Of doe een activiteit die je aandacht vraagt. Verzamel een lijstje van activiteiten die op andere momenten hebben gewerkt en vul ze aan met nieuwe. Bijvoorbeeld: muziek beluisteren, een film of serie bekijken, je kamer opruimen, in fotoalbums kijken, iemand bellen, wandelen in de natuur, een douche of bad nemen, ...

  Goed om weten: pieker je frequent? Plan dan een vast piekermoment in. Gedurende dit moment kun je bijvoorbeeld 15 minuten lang piekeren, en je gedachten opschrijven. Pieker je daarbuiten? Zeg dan ‘stop!’ tegen jezelf.

  Wat als je een angstaanval krijgt?

  • Leg iets kouds achteraan in je nek, bijvoorbeeld een koud flesje water. Of laat ijskoud water over je polsen stromen.
  • Reguleer je ademhaling naar een lange, diepe en rustige ademhaling.
  • Sluit je ogen en verminder prikkels.
  • Kom in beweging.
  Wat kun je doen bij verlaagde motivatie en concentratie?

  Wanneer er een onevenwicht is tussen wat van je gevraagd wordt (draaglast) en wat je kunt  dragen (draagkracht), kan er stress ontstaan. Zowel wanneer de draaglast te hoog als te laag is. Stress uit zich niet alleen in lichamelijke klachten, maar kan ook een impact hebben op je gevoelens, gedachten en gedragingen. Hierdoor kun je je bijvoorbeeld minder goed concentreren of ben je minder gemotiveerd.

  In tijden van corona kan de draaglast erg groot zijn, en het is niet altijd vanzelfsprekend om die te verminderen. Zet daarom in op het verhogen van je draagkracht:

  • Bouw voldoende rustmomenten in.
  • Denk aan dingen die voor de coronamaatregelen rust brachten. Probeer die ook in je dagprogramma in te bouwen.
  • Doe leuke dingen in het weekend of neem af en toe een vrije dag.
  • Neem voldoende tijd voor jezelf (zelfzorg).
  • Beweeg voldoende.
  • Eet gezond.
  • Slaap voldoende.
  • Laad je batterij op met zaken die je energie geven.
  Hoe ga je om met problemen en bepaalde emoties?

  Je kunt op 2 mogelijke manieren met stress en negatieve emoties omgaan.

  1. Je pakt de oorzaak van het probleem aan. Dit kan op verschillende manieren:
   • Effectief timemanagement

   • Informatie opzoeken

   • Probleem actief aanpakken (probleemsituatie analyseren en oplossing zoeken)

   • Conflicten uitpraten

   • Sociaal netwerk gebruiken

   • Overzicht met to-do’s opmaken 

   • Routine maken van wat goed voor je is

  2. Je leert omgaan met de negatieve emoties of er afstand van te nemen:
   • Sporten na het werk

   • Afleiding zoeken

   • Positieve herinterpretatie

   • Relaxatietechnieken

   • Ventileren bij een vriend of familielid, sociale steun zoeken

  Probeer ongewenste situaties en achteruitgang op termijn te (h)erkennen en er vervolgens op te anticiperen om toekomstige problemen te voorkomen.

  Hoe kun je beter omgaan met stress en werkdruk?

  Heb je veel stress? Zorg er dan in de eerste plaats voor dat je rustig wordt. Dit lukt vaak met de juiste ademhalingstechnieken. De 4-7-8 ademhalingsoefening is een goed voorbeeld:

  • Neem een comfortabele houding aan. 
  • Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus.
  • Houd je adem 7 seconden in.
  • Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
  • Herhaal deze cyclus max 4-5 keer na elkaar.

  Probeer bewust tot rust te komen:

  • Leg je gsm uit het zicht, klap je laptop dicht. 
  • Ga even helemaal offline. 
  • Trek in je eentje de natuur in en luister, ruik, voel, kijk…
  • Laat je gedachten los, en laat ze wegwaaien. 
  • Adem rustig, diep en bewust.

  Ook interessant

  Ben je bang dat er bij de herstart meer werkdruk zal zijn in combinatie met een inhaalbeweging?

  • Maak nu al een lijstje klaar: wat heb je nodig om te kunnen starten?
  • Probeer ook jouw angsten te formuleren zodat je straks klaar bent om ze te verwoorden aan je leidinggevende. Maak dit bespreekbaar.
  • Zoek zelf mee naar oplossingen voor de situatie en werk concrete alternatieven uit.
  • Probeer een overzicht te krijgen van het werk dat moet gebeuren, en plan het in. Bekijk wat haalbaar is in de huidige situatie, en neem marges voor onvoorziene omstandigheden. Hou je doelstellingen realistisch en leg de lat niet te hoog. Bewaak je grenzen en neem geen extra hooi op je vork.
  • Indien je merkt dat je er niet komt met je planning, bespreek dit dan op tijd met je leidinggevende. Leg uit wat er niet kan. Formuleer zelf een oplossing of een compromis. Het is zowel voor jezelf als voor je leidinggevende minder frustrerend als je zelf het heft in handen neemt. Formuleer een tegenvoorstel.
  • Neem voldoende pauze, beweeg, en ga naar buiten.
  • Bouw me-time momentjes in, waarbij je je hoofd leegmaakt en je wat afleiding zoekt.
  • Hou contact met anderen. Durf ventileren, maar maak ook tijd voor leuke, vrolijke momenten

  Goed om weten

  • Indien het moeilijk is om te praten met je leidinggevende of HR, kun je altijd terecht bij een vertrouwenspersoon van je entiteit.
  • Je kunt ook steeds een beroep doen op een veerkrachtcoach die je concreet begeleidt in het versterken van je eigen mogelijkheden. 
  • Neem gerust contact op met een van de maatschappelijk assistenten. Zij staan voor je klaar met een luisterend oor en voor een ondersteunend gesprek. 

  Ook interessant

  Hoe houd je je werk zinvol?

  De afgelopen weken hebben je waarschijnlijk doen stilstaan bij wat je voldoening en energie geeft in je loopbaan. Het is belangrijk om na te gaan wat je belangrijk vindt en waarom je doet wat je doet. Volgende vragen kwamen misschien bij je oppoppen: Wie ben ik? Waar sta ik voor? Is mijn werk zinvol?

  Om een antwoord te vinden op deze vragen, kun je hiervoor gebruikmaken van een eenvoudig model: de gouden cirkel. In die cirkel staan 3 vragen: Wat doe je? Hoe doe je het? Waarom doe je het?

  Model: de gouden cirkel

  De kunst bestaat erin om de gouden cirkel van binnen naar buiten te lezen: eerst komt de waarom-vraag aan de beurt, vervolgens de hoe- en de wat-vraag. Probeer je bijdrage in het grotere geheel te zien.

  Bijvoorbeeld: als je op een boekhoudafdeling werkt, zorg je ervoor dat facturen geïnd worden en er met dat geld geïnvesteerd kan worden in nieuwe dienstverlening. Probeer de schakel te zien die je bent in het groter geheel.

  Vind je momenteel in je eigen werk weinig zingeving? Probeer anderen dan te helpen door bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk te doen.

  Ook interessant

  Hoe kun je beter omgaan met nieuwe manieren van werken?

  Het virus zal niet zomaar uit ons leven verdwijnen. We moeten leren leven met het virus in onze maatschappij. Het risico om het virus op te lopen kan wel beperkt worden, op voorwaarde dat we ons aan een aantal regels blijven houden. Goede reflexen zullen deel moeten uitmaken van het nieuwe normaal, zoals een goede handhygiëne of voldoende afstand houden. We zullen oude gewoontes en onze manier van werken moeten aanpassen. De afgelopen weken bewijzen dat we dat kunnen.

  Wat dat nieuwe werken juist zal zijn is nog niet duidelijk, maar ongetwijfeld zullen we anders omgaan met thuiswerken, samenkomsten en evenementen, mobiliteit, essentiële verplaatsingen, face-to-face contacten, ... Het zal zoeken en wennen zijn, en die veranderingen zijn misschien wat beangstigend.

  • Sta open voor wat er komt en ga er niet op voorhand van uit dat het negatief zal zijn. Je hebt net de afgelopen periode al bewezen hoe flexibel ook jij kan zijn, en hoe je ondanks alles in staat bent om te gaan met veranderingen. Zelfs als het moeilijk was, heb je het toch maar gedaan. Ga verder op dat elan en vertrouw op je eigen vaardigheden.
  • Spreek hierover met de mensen in je omgeving. Hoe kunnen jullie je leven, samenzijn, contacten organiseren? Hoe kunnen jullie de regels toepassen op een manier die houdbaar is? Het samen nadenken is op zich al een proces van anders kunnen leven.
  • Bedenk alvast voor jezelf wat je positief ervaren hebt en wat voor jou mag blijven duren. Ga na wat je voor jezelf geleerd hebt en gebruik die kennis voor nieuwe situaties die zich aandienen.
  • Laat jezelf toe om eens ‘out of the box‘ te denken? Durf fundamentele vragen te stellen. Dit is misschien de gelegenheid om de dingen vanuit een ander perspectief te zien.

  Ook interessant

  Thuiswerken

  Hoe maak je een scheiding tussen werk en privé?

  Het is niet altijd makkelijk om werk en privé optimaal te organiseren en de situatie onder controle te houden als je maximaal thuiswerkt.

  • Een minimum aan structuur geeft houvast. Breng daarom structuur en planning aan in je dag. Sta bijvoorbeeld op tijd op en ga op tijd slapen. Eet op regelmatige tijdstippen. Een planning met afwisseling tussen inspannende en rustgevende activiteiten kan helpen om de dag overzichtelijk te maken.
  • Heb je een partner? Maak samen goede afspraken over de taakverdeling: wie kookt, wie doet boodschappen, wie stopt de kinderen in bed?
  • Ben je gescheiden en heb je minderjarige kinderen? Hou zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde verblijfsregeling (behalve als een huisgenoot ziek wordt).
  • Zo'n planning wil niet zeggen dat je elk moment heel strikt plant of controleert. Leg de nodige flexibiliteit aan de dag. Soms is je hoofd zo vol dat je een extra pauze nodig hebt. Of vragen de kinderen aandacht op een moment dat je net een werkuurtje gepland had. Pas je schema dan opnieuw aan of maak nieuwe afspraken.
  • Heb je ruimte genoeg in huis? Dan kun je afspraken maken rond het gebruik van bepaalde ruimtes (bureau, extra slaapkamer of speelkamer). Maak zichtbaar op welke momenten je alleen gestoord wil worden bij heel dringende zaken, bijvoorbeeld door een fietslampje aan de deur van je bureau te hangen.
  • Klein behuisd? Spring creatief om met de ruimte. Zo kan de tafel in de loop van de dag dienst doen als eettafel, bureau en speeltafel. Ruim tussendoor samen het speelgoed of schoolgerief op, zodat niet alles door elkaar loopt.

  Goed om weten: je kunt de scheiding tussen werk en privé ook zichtbaar maken door een aparte ruimte of tafel te voorzien waar jij alleen werkt. Zo weet je brein dat als je naar deze ruimte gaat of aan deze tafel zit, het is om te werken. Maak dit ook zichtbaar voor je gezinsleden.

  Ook interessant

  Moet je voortdurend bereikbaar zijn?

  Nu we allemaal thuiswerken, vervagen de grenzen tussen werk en privé. Bovendien worden vergaderingen vervangen door online vergaderingen waardoor we de hele dag online zijn.

  • Probeer zoveel mogelijk te ‘single tasken’. Hierbij focus je je slechts op 1 taak. Check tussendoor geen e-mails of andere digitale toepassingen.
  • Maak afspraken met je leidinggevende en je collega’s over je bereikbaarheid.
  • Duid de momenten waarop je niet bereikbaar bent aan in je agenda.
  • Voorzie werkblokken in je agenda waarop je niet gestoord wil worden om gefocust aan 1 taak te werken en hou je daar zoveel mogelijk aan. Vul die werkblokken op voorhand in.
  • Het is belangrijk om gedurende de dag mentaal te recuperen. Gebruik kleine rustmomenten om even in de tuin te gaan, een kop koffie/thee/water te drinken, …

  Ook interessant

  Hoe breng je meer structuur aan in je dag?

  Of je het heel erg druk hebt, of net weinig omhanden hebt, structuur aanbrengen helpt je de dag beter door te komen.

  • Hou zo veel mogelijk het standaardritme Sta op hetzelfde uur op, neem tijd om je te verzorgen, eet op regelmatige tijdstippen en ga elke dag ongeveer op hetzelfde uur slapen.
  • Zorg voor afleiding: ga naar buiten, wissel wat je moet doen (werk en/of huishouden) af met wat je graag doet, zoals lezen, knutselen … Wissel je werk- en/of huistaken af met creatieve en rustgevende activiteiten.
  • Stel jezelf doelen, maak een planning. Maar leg de lat niet te hoog.
  • Pin je niet vast op je planning. Soms wil je hoofd niet mee en heb je nood aan een extra pauze of vragen je kinderen aandacht wanneer je net werktijd gepland had. Weet dat je kan schuiven met de zaken op de planning, het blijft een hulpmiddel dat als doel heeft jou te helpen.
  • Maak zichtbaar wanneer je niet gestoord wil worden, bijvoorbeeld door een lampje te doen branden op je bureau.
  • Begin met die ene taak die je zeker gedaan wilt hebben. Laat je niet afleiden door allerlei kleinere taken of mails en maak alvast een start. Je zal met een rustiger gevoel in de dag staan.
  • Plan iets kleins in om naar uit te kijken op korte termijn: een aflevering van je favoriete serie, een hoofdstuk in je boek, een warm bad, …
  • Voor kinderen in de lagere school kunnen de structuurkaarten van Klasse hulp bieden.
  • Sylvia Mommaerts, pedagoge en werkzaam bij UCLL, verzamelde tips om het telewerken te combineren met kinderen. Lees haar interview bij Radio 1.
  • Ook op groeimee.be wordt heel wat informatie verzameld rond de combinatie van thuiswerk met kinderen.
  • Je kan ook de tips van Kind en Gezin erbij nemen, die focussen op thuiswerk met baby’s en peuters.
  • Gaat het toch even niet, alle tips en planningen ten spijt? Je bent niet alleen. Trek je op aan de gedachte dat ook anderen hiermee worstelen, telewerkende ouders zijn de nieuwe olympiërs.

  Ook interessant

  Zorgen voor elkaar, voor relaties

  Hoe kun je als leidinggevende voor je teamleden zorgen?

  Als leidinggevende is het niet altijd makkelijk om op afstand je medewerkers te motiveren, steunen en op te volgen. Enerzijds weet je dat je team je nu misschien meer dan ooit nodig heeft, anderzijds zit je met je eigen thuissituatie, het werk dat moet gebeuren, en de beperkte middelen om met iedereen vlot in contact te blijven. Wat kun je doen?

  • Doe in eerste instantie aan zelfzorg. Je kunt er niet zijn voor een ander als je je zelf niet goed voelt. Zorg voor regelmaat en rust, (h)erken je eigen gevoelens en emoties, en ventileer ze. Ken je eigen grenzen en bewaak ze.
  • Besef dat anderen naar jou kijken als leidinggevende. Jouw reacties hebben soms meer impact dan die van anderen. Wees je daarvan bewust en gebruik dit positief.
  • Maak tijd en doe moeite om te luisteren, te praten, en belangstelling te tonen. Neem wat vaker de telefoon in plaats van steeds te mailen. Een blijk van aandacht of begrip kan wonderen doen.
  • Wees authentiek en oprecht. Een signaal van steun of medeleven dat onoprecht is komt negatiever over dan geen signaal. Als je je niet in staat voelt om oprecht met je mensen in contact te gaan, stel het dan even uit.
  • Antwoord eerlijk op vragen, geef het ook toe als je het zelf niet weet.
  • Wees alert voor mensen die kwetsbaarder zijn, ook al zeggen ze het niet zelf.
  • Bespreek heel duidelijk wat verwacht wordt en maak hier afspraken over. Wees hierin flexibel en toon begrip voor de soms moeilijke werkomstandigheden. Betrek je medewerker in het zoeken naar oplossingen voor problemen die zich voordoen.
  • Maak ook tijd voor luchtige, plezante momenten. Organiseer dit voor het team, moedig je medewerkers aan met elkaar contact te houden, breng mensen samen.

  Ook interessant

  Hoe combineer je thuiswerk met de zorg voor ouders of andere mantelzorg?

  In deze bijzondere tijden is het een uitdaging om mantelzorger te zijn. Als mantelzorger sta je voor meerdere dilemma’s. Blijf ik zorg bieden aan mijn omgeving? Hoe blijf ik zorg bieden? Wat mag en wat mag niet meer? Wat is haalbaar in combinatie met het telewerken en het leven an sich? De bezorgdheid voor diegene voor wiens zorgen je normaal mee instaat komt daar dan nog bovenop. Dit brengt extra vragen en bezorgdheden met zich mee.

  Hoe kun je investeren in (familie)relaties?

  Het is niet makkelijk om diegene die je zo dierbaar zijn plots niet meer te mogen zien en te mogen vastpakken. Er zijn ook zoveel andere vormen van nabijheid die plots wegvallen: het samen dingen doen, die blik van verstandhouding, het bemoedigende schouderklopje, ... Alles wordt ineens digitaal gecommuniceerd en hierdoor lijkt een stuk spontaneïteit en authenticiteit weg te vallen. Toch is het mogelijk die warme band te behouden:

  • Probeer zoveel mogelijk in contact te blijven. Ben je het scherm even beu, schrijf dan een brief of neem de telefoon. Bij dierbaren die op fiets- of wandelafstand wonen kun je voorbij gaan en over de straat heen elkaar begroeten en een raambezoek brengen.
  • Bedenk eens een verrassing en stuur een zelfgemaakt cadeautje.
  • Organiseer gezamenlijke activiteiten per Skype, Teams, Google hangouts, ...
  • Spreek af om op een vast moment hetzelfde te doen, naar een bepaald liedje te luisteren, aan elkaar te denken ...
  • Maak foto’s of filmpjes van dagdagelijkse activiteiten en deel ze.
  • Denk na over het ideale boek, geschenk, uitstapje, etentje dat je zou willen geven. Maak er werk van om dit (nu of later) waar te maken.
  • Idee: maak een familiekrantje met nieuwsberichten voor je dierbaren. Je verzamelt artikeltjes die je in krantvorm giet en opstuurt.

  Ook interessant 

  Kom je in dienst of verlaat je de organisatie tijdens de lockdown?

  Het zijn speciale tijden, ook voor wie net in deze periode in dienst komt. De voorziene persoonlijke opvang valt weg, maar wat komt er in de plaats? Wat kan er voorzien worden om de eerste indiensttreding toch zo aangenaam en efficiënt mogelijk te laten verlopen?

  Enkele tips naar personeelsleden, leidinggevenden en HR vind je terug op de webpagina ‘Onboardingstips coronavirus bij werken op afstand’.

  En wat met de collega’s die net nu op pensioen gaan of de organisatie verlaten? Hoe kan er ook voor hen en de dienst gekeken worden voor een mooie overgang, in een afronding voorzien worden die als positief ervaren wordt in de huidige omstandigheden?

  Enkele tips naar personeelsleden, leidinggevenden en HR vind je terug op de webpagina ‘Uit dienst treden in coronatijden’.

  Hoe ga je om met collega's die een dierbare verloren hebben aan corona?

  Het coronavirus heeft ons kwetsbaar gemaakt, en ons leven (tijdelijk) overhoop gehaald. Niet alleen bestaat het risico dat een geliefde of wij zelf ziek worden, ook moeten we rekening houden met het feit dat zieken kunnen sterven in isolatie en afzondering, zonder dat we afscheid kunnen nemen. Dit is hard om te dragen.

  Als collega of leidinggevende ben je niet in de buurt om te steunen of te helpen. Wat doe je dan? Neem een kijkje op de webpagina ‘Omgaan met verlies in coronatijden’.  

  Gezond leven

  Hoe eet je thuis gezond?

  In coronatijden geen catering van het Facilitair Bedrijf, maar wel de permanente aanwezigheid van je ‘koekenkast’. Je hebt zo veel te doen, zo veel ballen in de lucht te houden op 1 dag, dat het vooruitzicht om gewoon een frietje te gaan halen of pizza te laten leveren wel erg aanlokkelijk is.

  Helaas bevatten dergelijke maaltijden weinig gezonde vitaminen om onze weerstand te onderhouden, dus probeer ze tot een minimum te beperken en zo veel mogelijk voor gezonde alternatieven te gaan. Drink tijdens de dag ook veel water en kies voor fruit als tussendoortje.

  Denk ook aan kleine ingrepen, zoals:

  • Zorg voor een gevulde en kleurrijke fruitschaal en plaats die op een plek waar je vaak langsloopt Bijvoorbeeld op je route naar de koekenkast.
  • Maak een lekkere fruitsla en zet die in een bewaardoos in je koelkast. Op die manier is je portie fruit erg toegankelijk.
  • Bij het verkennen van je voorraadkast, sta even stil bij waar je nu werkelijk zin in hebt en overweeg een alternatief. Mogelijks heb je zin in ‘iets’ en kan dat ook een kiwi zijn. Zorg dat je een gezond alternatief binnen handbereik hebt. Koop geen snoep en chips maar gezonde snacks (fruit, groenten, noten, …).
  • Neem een potje chips. Neem niet meteen de hele zak, maar vul een potje zodat je de hoeveelheid beter onder controle houdt.
  • Drink voldoende. Wist je dat we vaak denken dat we honger hebben, maar dat het eigenlijk dorst is?

  Ook interessant

  Hoe kun je beter slapen?
  • Neem voldoende lichaamsbeweging overdag, maar sport liever niet vlak voor het slapengaan. Beweging werkt immers stimulerend.
  • Het nemen van een bad ongeveer 90 minuten voor het slapengaan werkt ook bevorderend. Tijdens het baden stijgt de lichaamstemperatuur. Het dalen van de lichaamstemperatuur nadien werkt sterk slaapbevorderend.
  • Probeer in de mate van het mogelijke je bioritme te respecteren. Probeer rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan.
  • Je raadpleegt beter geen nieuws meer na 9 uur ’s avonds. Bezoek zeker geen nieuwssites wanneer je al in bed ligt.
  • Bouw rust in voor je geest
   • Besteed elke dag minstens een uur aan activiteiten die rust brengen: ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness, yoga, puzzelen, tekenen, …
   • Pieker je veel? Voel je daar niet schuldig over, maar wees je er bewust van. Probeer gepieker te beperken tot maximaal 1 uur per dag.
    • Tip: spreek met jezelf een piekerkwartiertje af; noteer dan alles wat er in je opkomt. Je zal merken dat het moeilijk is om het kwartiertje vol te maken. Merk je op een ander tijdstip op dat er piekergedachten opduiken, ga er dan niet op in en spreek met jezelf af dat je deze gedachten in je piekerkwartiertje zal behandelen.
  • Psycholoog en slaapexpert Annelies Smolders ontwikkelde een online slaaptraining, schreef het boek 'Start to sleep' en geeft in deze video inzichten en tips voor een betere nachtrust.
  • Eric Franck, eveneens een autoriteit op het gebied van slaap, somt enkele algemene tips op in deze bijlage.
  • Blijft het onrustig in je hoofd, kijk dan eens naar initiatieven zoals ‘iedereen ok waar je technieken krijgt aangereikt om met deze stressvolle periode om te gaan.
  Hoe beweeg je meer thuis?

  Bewegen helpt je om spanning even van je af te zetten en om om te gaan met stressvolle situaties.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Contacteer het meldpunt mentaal welzijn.