chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Uit dienst treden in coronatijden

  Verlaat jij binnenkort de Vlaamse overheid of de entiteit waar je nu aan het werk bent? Ga je op pensioen? Op deze webpagina vind je vrijblijvende tips en concrete handvaten die je helpen om je huidige job of loopbaan ook op afstand goed af te ronden.

  Voor wie?

  • Je werkt binnen de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je treedt binnenkort uit dienst of je gaat op pensioen.
  • Je werkt als HR-medewerker of leidinggevende en bent op zoek naar concrete tips om het uitdiensttredingsproces vlotter te laten verlopen gedurende de exitperiode.

  Tips voor medewerkers die uit dienst treden

  Als je binnenkort op pensioen gaat of uit dienst treedt, dan bestaat de kans dat je fysiek niet veel meer op je werkplek komt en dat je je collega’s niet meer in persoon ziet voor de einddatum van je tewerkstelling. Je had je het einde van je loopbaan bij de Vlaamse overheid wellicht anders voorgesteld. Daarnaast heb je je mentaal niet kunnen voorbereiden op een afscheid dat vooral op afstand verloopt. De tips op deze webpagina helpen je om je werkzaamheden bij je huidige werkgever op een positieve manier te beëindigen.

  Als je slechts sporadisch op je werkplek komt voor de datum van je uitdiensttreding, moet je een aantal zaken praktisch regelen om je werkzaamheden te beëindigen:

  Een afscheidsmoment met afscheidsrituelen is belangrijk om een periode in je levensloopbaan te kunnen afsluiten. Deze tips kunnen je hierbij helpen: 

  Extra informatie voor bijna gepensioneerden

  De vzw Sociale Dienst biedt verschillende initiatieven aan om je pensioen zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo werd je wellicht uitgenodigd om deel te nemen aan een cursus pensioenvoorbereiding en om een infosessie pensioenwetgeving bij te wonen.

  Om je loopbaan in schoonheid af te sluiten en een nieuwe fase in je leven tegemoet te treden, biedt de vzw Sociale Dienst je ook een pensioenviering en een pensioengeschenk aan. Ook hiervoor ontving je wellicht een uitnodiging.

  Goed om te weten: de cursussen, infosessies en pensioenvieringen werden intussen afgelast omwille van de coronacrisis. Als je hiervoor ingeschreven was, zal je de mogelijkheid krijgen om aan te sluiten bij een cursus, infomoment en viering op een later moment. Je ontvangt hierover nog een e-mail. 

  Ook nadat je op pensioen bent kun je contact houden met andere gepensioneerden tijdens de seniorendagen en op de activiteiten van de vzw gepensioneerdenvereniging. Een belangrijk deel van de dienstverlening van de Sociale Dienst blijft ook voor jou als gepensioneerde toegankelijk. Lees meer over het aanbod voor gepensioneerden in deze brochure

  Tips voor HR-medewerkers

  Tips voor leidinggevenden

  Contact

  Heb je algemene vragen over je uitdiensttreding?

  Neem dan in eerste instantie contact op met je leidinggevende of met de HR-verantwoordelijke van je entiteit.  

  Heb je vragen over de administratieve verwerking van je uitdiensttreding?