chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Verlof bij tijdelijke sluiting scholen, kinderdagverblijven of opvangcentra?

  Sta je (onverwachts) in voor de opvang van je kind(eren) door de sluiting van school of opvang als coronamaatregel? Is een oplossing binnen het PTOW-kader of een ander verlof geen optie? Dan kun je als personeelslid van de Vlaamse overheid ‘verlof bij tijdelijke sluiting van scholen, kinderdagverblijven en opvangcentra voor personen met een handicap’ opnemen. Op deze webpagina vind je alle informatie.  

  Voor wie?

  • Je bent statutair of contractueel bij de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je staat in voor de opvang van je kind(eren) als de klas, de school, de kinderopvang of het opvangcentrum voor gehandicapte personen van het (minderjarig) kind sluit als gevolg van een maatregel om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.
  • Je kunt thuiswerken niet combineren met de opvang van je kind(eren) en je kunt geen ander verlof opnemen.
  • Je hebt een attest van de instelling waaruit zowel de sluiting als de duur van de sluiting blijkt.

  Duur

  Je kunt het verlof opnemen in halve of volle dagen voor de duur van de sluiting van de klas, school, kinderopvang of het opvangcentrum voor gehandicapte personen.

  Opname en beëindiging

  • Aanvraagtermijn: bespreek de opname van dit verlof met jouw lijnmanager of gemachtigde.
  • Aanvangsdatum: je neemt dit verlof op tussen 1 oktober en 31 december 2020.

  Gevolgen van opname

  • Gevolgen voor anciënniteit: dit verlof telt als dienstactiviteit, dus je bouwt anciënniteit op. 
  • Gevolgen voor vakantiedagen: het aantal vakantiedagen wordt in verhouding verminderd tijdens het lopende jaar. Ook het aantal dagen onbetaald verlof (losse dagen als recht) wordt in verhouding verminderd tijdens het lopende jaar. Bereken zelf je vakantiedagen op basis van je persoonlijke situatie met de verlofsimulator.
  • Gevolgen voor wettelijk pensioen: dit is nog niet duidelijk. Verloven waarvoor je geen salaris ontvangt, maar die wel met dienstactiviteit worden gelijkgesteld, kunnen in beperkte mate - maximaal 20% van de effectief gepresteerde diensten - meetellen voor het wettelijk pensioen, als de federale ministerraad hiermee instemt. Voor de verlofregeling die geldt vanaf 1 januari 2018 werd het akkoord aangevraagd. Meer informatie of een vraag? Lees meer op de webpagina van de Federale Pensioendienst of ga langs bij een pensioenexpert voor een vraag over je persoonlijke situatie.
  • Gevolgen voor aanvullend pensioen: dit verlof telt niet mee voor je aanvullend pensioen. Meer informatie of vraag? Lees meer op de webpagina ‘Aanvullend pensioen’.
  • Financiële gevolgen:
   • Ben je statutair? Dan ontvang je 70% van je brutosalaris. Het bedrag is begrensd op 21.000 euro (niet-geïndexeerd, op jaarbasis aan 100%) en wordt maandelijks verrekend bij de uitbetaling van je salaris.
   • Ben je contractueel? Dan krijg je een uitkering tijdelijke werkloosheid van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).  
   • Dit verlof heeft invloed op je vakantiegeld en eindejaarstoelage. Lees meer op de webpagina 'Vakantiegeld en eindejaarstoelage'.

  Hoe aanvragen?

  Verlof bij tijdelijke sluiting scholen aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

  Contact

  Meer informatie of een vraag?